ČAJ & LEKTIRA

Posljednji školski dan na kraju polugodišta je skoro uvijek i svugdje u znaku zaključivanja ocjena. Željeli smo promijeniti tu „tradiciju“ i pozvali smo sve učenike i profesore da nam se u petak, 29.12.2017 u Školskoj biblioteci naše Gimnazije tokom prve smjene pridruže, da tog dana uz čaj uživamo u lektirama i čitanju uopće. Časovi Bosanskog jezika i književnosti ovog dana bili su nešto što ćemo zasigurno ponoviti ubuduće, a to su časovi na kojima smo se posvetili činu čitanja – tom, pod pritiskom kvantiteta književnih nastavnih jedinica, zapostavljenom konkretnom činu.

Školska biblioteka mirisala je na ugodnu zimsku kućnu atmosferu i mirisi jabuke i cimta su se širili školom. Učenicima je pomoću egzaktnih podataka iz područja neurologije predočena bitnost čitanja za njihov intelektualni razvoj, Umberto Eco nam je svojim tekstovima pokazao na koji način čitanje „produžava život“, a Ruiz Zafon nas je vratio u čaroliju knjiga o knjigama i čitanju.

Ovi časovi su završavali, a učenici su sjedili i dalje na svojim stolicama i nisu iščekivali kraj časa i trčali van, što je ukazalo na činjenicu da su zaista uživali. U 11h priređen je kviz za sve četvrte razrede, u kojem su se predstavnici jezičara, društvenjaka, prirodnjaka i matematičara takmičili iz poznavanja književnosti od antike do postmoderne. Nagrada za najboljih troje bila je simbolična: šoljica za čaj i knjiga! U nadi da ćemo brzo ponovo uživati u sličnom ugođaju čitanja, želimo svim učenicima da se odmore tokom zimskog raspusta… i naravno pročitaju i poneku knjigu!

 

[print_gllr id=5907]

O Gimnazija Musa Cazim Catic