OPĆINSKI SAVJET SBiH TEŠANJ – OBAVIJEST

OPĆINSKI SAVJET STRANKE ZA BOSNU I HERCEGOVINU IZRAŽAVA NEZADOVOLJSTVO PROCEDUROM IZBORA KANTONALNE VLADE ZE-DO KANTONA I NJENOG PERSONALNOG SASTAVA

Stranka za Bosnu i Hercegovinu sklopila je sa SDA koalicioni Sporazum za zajednički nastup u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Podrinjskom kantonu.

U skladu sa Sporazumom Stranka za Bosnu i Hercegovinu započela je pregovore sa SDA oko uspostave vlasti u ZE-DO kantonu u kojem je Stranci za BiH pripao resor Ministarstva za boračka pitanja.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu započelo je unutar stranačku proceduru predlaganja kandidata za ovu poziciju, te je na osnovu predloženih kandidata iz Općinskih savjeta na sjednici održanoj dana 11.03.2019. godine utvrdilo pet kandidata, koja su dostavljena Predsjedništvu stranke na konačnu odluku. Predsjedništvo stranke je 20.03.2019. godine koalicionom partneru SDA dostavilo zvaničan dopis u kojem se opredjelilo da gosp. Hasan Handžić bude kandidat ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu za ministra za boračka pitanja u vladi Zeničko-dobojskog kantona.

U medjuvremenu predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Zenićko-dobojskog kantona bez i jedne odluke organa Stranke za BiH samovoljno šalje dopis u kojem koalicionom partneru predlaže drugog kandidata, za popunu drugog ministarstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Zašto je koalicioni partner SDA prihvatio i izabrao prijedlog pojedinca, a ne zvanični prijedlog Stranke za Bosnu i Hercegovinu je pitanje na koje treba da odgovore centralni organi Stranke za BiH, u smislu preispitivanja potpisanog Sporazuma sa SDA. Takodje, tražimo od centralnih organa stranke da utvrde odgovornost predsjednika Kantonalnog vijeća ZE-DO kantona za samovoljno postupanje van Odluka Stranke a koje proizvode strahovite posljedice po Stranku.

Općinski savjet Stranke za BiH Tešanj izražava nezadovoljstvo personalnim sastavom Vlade ZE-DO kantona koja je formirana na principima nepotizma, zbog čega prima opravdane kritike javnosti.

PRESS SLUŽBA OSSBiH

O Stranka za BIH OS Tešanj