„Hipokratova“ zakletva rukovodioca

Nije zakletva ta koja nas tjera da vjerujemo čovjeku,
već čovjek da vjerujemo zakletvi.

nn

Ne postoji nikakva posebna opća zakletva za rukovodioce. A trebalo bi. Loše je kada čovjek prekrši obećanje ili zakletvu ali mnogostruko je lošije kada to učini rukovodilac. Stoga bi trebalo afirmisati jednu opću zakletvu za rukovodioce koju bi članovi organizacije mogli prepoznati. I kada se takva zakletva prekrši, da članovi organizacije u tom činu prepoznaju sramotu za svoju organizaciju. I da to ne opraštaju rukovodiocu. Možda bi to potaklo rukovodioce da izbjegavaju manipulaciju kao način komunikacije i upravljanja odnosima. Ako ne zbog osobnih principa, onda zbog prevelike ljubavi prema rukovodnoj funkciji. Tako bih kao početni tekst za opću zakletvu rukovodioca ponudio sljedeće:

U času kada stupam među članove rukovodne profesije, svečano dajem obećanje da ću svoj život staviti u službu organizacije, i to:

1. Naša misija

Sjestan sam da je naša misija postupiti ispravno i otvoreno svaki dan. I onda kada nam to osobno ne odgovara.

2. Transparentnost

Pri zdravoj pameti tvrdim da transparentnost nije lov u mutnom.

3. Povjerenje i međusobno poštovanje

Vjerujem da ljudi koji ne govore; ili govore, ali se ne čuju; ili se čuju, ali ne mogu se dogovoriti; ili se dogovore, ali ne provode dogovoreno, neće se ni poštovati i vjerovati jedni drugima.

4. Organizacijska transformacija

Znam da prava promjena zahtijeva rad na onome što se naziva organizacijskom transformacijom ili, još tačnije, organizacijskom terapijom.

5. Podrška saradnicima

Potpuno prihvatam da organizacijska transformacija zahtjeva vrijeme i energiju koje rukovodioci moraju potrošiti da bi osim svoga rada osposobljavali i bili podrška radu svojih saradnika. A to nam i jest posao.

6. Korektivna akcija

Istraživaću načine kojima bismo mogli uraditi više i bolje. I kada stvari krenu loše, preuzeti odgovornost, preduzeti korektivnu akciju, i usmjeriti se ka novom izazovu.

7. Donošenje odluka

Potpuno razumijem važnost korištenja poznatih tehnika za rješavanje problema, donošenje odluka i alate za planiranje kao i važnost pravovremenosti donošenja odluka.

8. Timski duh

Radiću istrajno da timski duh preovlada u našoj organizaciji. Svaki dan ću pokazivati osobnim primjerom da je naša organizacija važnije od mene.

9. Razvijati osjećaj odgovornosti uposlenih

Pomagaću da se razvija dobar karakter koji će jačati profesionalnu odgovornost naših uposelnih.

10. Poznavati sebe i uspostaviti samopoboljšanje

Poznajem sebe ali sam potpuno spreman upoznati i sebe kao rukovodioca. Neću napustiti ključne atribute rukovodioca: biti, znati i djelovati. Biću potpuno otvoren za svaku kritiku, nove prijedloge i ideje. Nikada neću ni na koji način usmjeriti svoju energiju na borbu da ostanem dalje na mjestu rukovodioca.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *