„Hipokratova“ zakletva rukovodioca

Nije zakletva ta koja nas tjera da vjerujemo čovjeku,
već čovjek da vjerujemo zakletvi.

nn

Ne postoji nikakva posebna opća zakletva za rukovodioce. A trebalo bi. Loše je kada čovjek prekrši obećanje ili zakletvu ali mnogostruko je lošije kada to učini rukovodilac. Stoga bi trebalo afirmisati jednu opću zakletvu za rukovodioce koju bi članovi organizacije mogli prepoznati. I kada se takva zakletva prekrši, da članovi organizacije u tom činu prepoznaju sramotu za svoju organizaciju. I da to ne opraštaju rukovodiocu. Možda bi to potaklo rukovodioce da izbjegavaju manipulaciju kao način komunikacije i upravljanja odnosima. Ako ne zbog osobnih principa, onda zbog prevelike ljubavi prema rukovodnoj funkciji. Tako bih kao početni tekst za opću zakletvu rukovodioca ponudio sljedeće:

U času kada stupam među članove rukovodne profesije, svečano dajem obećanje da ću svoj život staviti u službu organizacije, i to:

1. Naša misija

Sjestan sam da je naša misija postupiti ispravno i otvoreno svaki dan. I onda kada nam to osobno ne odgovara.

2. Transparentnost

Pri zdravoj pameti tvrdim da transparentnost nije lov u mutnom.

3. Povjerenje i međusobno poštovanje

Vjerujem da ljudi koji ne govore; ili govore, ali se ne čuju; ili se čuju, ali ne mogu se dogovoriti; ili se dogovore, ali ne provode dogovoreno, neće se ni poštovati i vjerovati jedni drugima.

4. Organizacijska transformacija

Znam da prava promjena zahtijeva rad na onome što se naziva organizacijskom transformacijom ili, još tačnije, organizacijskom terapijom.

5. Podrška saradnicima

Potpuno prihvatam da organizacijska transformacija zahtjeva vrijeme i energiju koje rukovodioci moraju potrošiti da bi osim svoga rada osposobljavali i bili podrška radu svojih saradnika. A to nam i jest posao.

6. Korektivna akcija

Istraživaću načine kojima bismo mogli uraditi više i bolje. I kada stvari krenu loše, preuzeti odgovornost, preduzeti korektivnu akciju, i usmjeriti se ka novom izazovu.

7. Donošenje odluka

Potpuno razumijem važnost korištenja poznatih tehnika za rješavanje problema, donošenje odluka i alate za planiranje kao i važnost pravovremenosti donošenja odluka.

8. Timski duh

Radiću istrajno da timski duh preovlada u našoj organizaciji. Svaki dan ću pokazivati osobnim primjerom da je naša organizacija važnije od mene.

9. Razvijati osjećaj odgovornosti uposlenih

Pomagaću da se razvija dobar karakter koji će jačati profesionalnu odgovornost naših uposelnih.

10. Poznavati sebe i uspostaviti samopoboljšanje

Poznajem sebe ali sam potpuno spreman upoznati i sebe kao rukovodioca. Neću napustiti ključne atribute rukovodioca: biti, znati i djelovati. Biću potpuno otvoren za svaku kritiku, nove prijedloge i ideje. Nikada neću ni na koji način usmjeriti svoju energiju na borbu da ostanem dalje na mjestu rukovodioca.

About Fuad Sisic

Komentariši