Projekat energetske efikasnosti u školi 1. mart u Jelahu

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić sa saradnicima, u društvu Općinskog načelnika Suada Huskića posjetio je OŠ 1. mart u Jelahu. Ovom prilikom razgovarano je o aktuelnim projektima u 2021. godini. Sastanku su prisustvovali Direktor škole sa saradnicima, predstavnici Školskog odbora, predstavnici Općine Tešanj i predstavnici mjesne zajednice Jelah.

1. mart Jelah je jedna od 28 školskih objekata na području ZDK u kojoj će se ove godine implementirati projekat energetske efikasnosti, a koji se realizira u okviru projekta AF BEEF finansiranog iz kredita Svjetske banke.

Projekat energetske efikasnosti podrazumijeva rekonstrukciju krova, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju toplinske fasade, zamjenu kotlova i prelazak na ekološki prihvatljive energente.

Posjeta Ministra je iskorištena i za razgovor o mogućnostima proširenja, odnosno dogradnje učionica zbog većeg broja upisanih učenika u ovu školu. Školu u Jelahu trenutno pohađa 740 učenika, a sa novom školskom godinom očekuje se povećanje ovog broja. Ministar je obećao pomoć Ministrastva u skladu sa budžetskim mogućnostima.

O Press Opcine