Tešanjski dnevnik 11-18.1.2021. godine

Kongres SAD izglasao opoziv Donalda Trampa. Ovu odluku treba potvrditi Senat gdje su Republikanci, stranka Donalda Trampa, u većini.

Smijenjena Vlada TK koju je imenovala SDA sa koalicicionim partnerima. Iz opozicije se najavlju promjene i u Ze-do kantonu.

Rezultati izbora u Mostaru se stalno dovode u pitanje zbog krađe glasova. Stalno se pojavljuju nove žalbe i optužbe i traži ponovna brojanja glasova.

Konačno prava zima sa snijegom i temperaturama ispod nule.

Korona virus

11.1.

U BiH registrovane 254 novozaražene osobe (FBiH 142, RS 97, DB 15), preminulo 25 osoba (FBiH 10, RS 14, DB 1).

12.1

U BiH registrovano 125 novozaraženih osoba (FBiH 78, RS 41, DB 6), preminulo 28 osoba (FBiH 12, RS 13, DB 3).

U Tešnju registorvane 2 novozaražene osobe.

13.1.

U BiH registrovane 442 novozaražene osobe (FBiH 324, RS 104, DB 14), preminulo 15 osoba (FBiH 6, RS 7, DB 2).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba.

14.1

U BiH registrovano 468 novozaraženih osoba (FBiH 282, RS 177, DB 9), preminule 24 osobe (FBiH 19, RS 5).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

15.1.

U BiH registrovane 343 novozaražene osobe (FBiH 168, RS 160, DB 15), preminulo 12 osoba (FBiH 5, RS 7).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba.

16.11

U BiH registrovano 320 novozaraženih osoba (FBiH 224, RS 71, DB 25), preminulo 18 osoba (FBiH 10, RS 8).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

17.1.

U BiH registrovane 462 novozaražene osobe (FBiH 327, RS 115, DB 20), preminulo 20 osoba (FBiH 6, RS 14).

Ministar dr. Spahija Kozlić sa saradnicima posjetio Općinu

Na poboljšanju školske infrastrukture u Tešnju, zadnje četiri godine, dosta je urađeno, a u toku je realizacija važnih projekata. Pored izgradnje sportskih dvorana, utopljavanja objekata, uređenja mokrih čvorova i prostorija veoma je važno da se ulaže u sredstva koja će učenicima približiti nova saznanja iz IT tehnologija.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić sa saradnicima Bernadetom Galijašević pomoćnicom, Arnelom Kalušićem savjetnikom, posjetio je općinu Tešanj i sastao se sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Ovom prilikom, razgovarano je o zajedničkom ulaganju u školsku infrastrukturu na području općine Tešanj.

Desno: Bernadeta Galijašević, dr Spahija Kozlić, Arnel Kalušić, lijevo mr Suad Huskić sa saradnicima

Nekoliko je projekata koje u ovom trenutku zajednički finansiraju Vlada ZDK i Općina Tešanj – gradnja novog objekta škole u Medakovu, završen je projekat utopljavanja škole Huso Hodžić u Tešnju, a ove godine će početi realizacija projekta energetske efikasnosti za školu 1. mart u Jelahu.

Razgovarano je o nastavku realizacije projekata u 2021. godini, prije svega o nastavku radova na izgradnji novog objekta škole u Medakovu, čeka se usvajanje budžeta ZDK, kako bi se ugovorila II faza radova.

Važan je razgovor koji se odnosio na prostorije područne škole Huso Hodžić u Dobro Polju, koja se ne koristi za nastavu. Ovaj prostor bi se opremio i koristio za dodatno obrazovanje mladih, ali i starijih (CNC tehnologija, 3D skener, printer, robotika…). To bi ustvari trebalo biti mjesto gdje bi se sticala nova znanja ne samo osnovaca, nego nezaposlene, srednjoškolaca, kao i studente koji na svojim fakultetima nemaju takve kapacitete, a iskažu potrebu.

Nakon sastanka u Općini Tešanj, Ministar je u društvu Načelnika posjetio ove škole, te se sastao  sa direktorima, gdje mu je prezentirana realizacija projekata.

Alen Hatkić dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Tuzli

Kada sam pisao tekst o Amini Mević, ona me upoznala sa informacijom da imamo u Tešnju još jednog dobitnika Zlatne značke, ovaj put Univerziteta u Tuzli. To je Alen Hatkić sa Farmaceutskog
fakulteta. On je redovne studije na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli završio sa sjanim prosjekom ocjena 9,6 i time postao dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Tuzli. Amina mi je obezbjedila njegov telefonski broj, pa sam stupio u kontakt i dobio biografiju


Alen Hatkić je rođen 10.10.1996. godine u Zagrebu od oca Muharema i majke Milice rođene Vlajić. Osnovno obrazovanje stekao je u OŠ Abdulvehab Ilhamija, Kalošević. Srednju tehničku školu, zanimanje Farmaceutski tehničar, završio je 2015. godine u Tešnju. Iste godine upisao je Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli. U školskoj 2016/2017.godini dobio je priznanje i nagradu od Ministarstva obrazovanje i nauke Federacije BiH, kao jedan od 73 najbolja studenta Federacije BiH. Učestvovao je na takmičenju Pharmaceutical and medical knowledge showdown u Sarajevu 2019. godine, na kojem je zauzeo drugo mjesto.

Integrisani studij na Farmaceutskom fakultetu završava 03.07.2020. godine, odbranom diplomskog rada pod nazivom Molekularno-biohemiijski aspekti hiperurikemje i gihta čime je
stekao zvanje
magistra farmacije.

Trenutno obavlja pripravnički staž u Apoteci CMC Tefarm Tešanj.

Emir Galijašević predsjednik OO Platforme za progres Tešanj

Kada je prof.dr. Mirsad Hadžikadić osnovao političku partiju Platforma za progres, a u Tešnju osnovnu organizaciju u martu 2020. godine, malo je ko očekivao da će ova stranka obezbjediti predstavnika u OV-u. Tešanjska politička scena se ne mijenja godinama pa je tako bilo i ove izborne godine. To se odnosi na stranke, ali dijelom I na osobe iz tih stranaka. Jedina nova politička partija koja je obezbjedilo mjesto u OV-u je Platforma za progres, a njen predsjednik OO u Tešnju, Emir Galijašević, je postao vijećnik.

Emir Galijašević je rođen 3.10.1994. godine u blizini Göteborga, Švedska u izbjegličkoj porodici od oca Bedrudina i majke Indire. Do 1992. godine roditelji su živjeli u Banja Luci sa starijim sinom koji je tada imao 7 godina. Otac je Tešnjak, a majka je Banjalučanka. Kao izbjeglice konačno odredište našli su u Švedskoj. Prvih pet razreda osnovne škole završava u Švedskoj. Otac Bedrudin se 2001. godine vraća u svoj Tešanj gdje pokreće privatni biznis, a Emir sa majkom Indirom dolazi 2006. godine, kada je imao 11 godina.

Adaptacija, kaže Emir, nije bila lagana, ali je olakšana činjenicom da je poznavao Bosanski jezik jer mu je mati bila nastavnica maternjeg jezika.

Gimnaziju Musa Ćazim Ćatić zaršava u Tešnju, a zatim Saobraćajni fakultet u Doboju, smjer Logistika gdje stiče zvanje dipl. inž saob-smjer logistika.

Dok je bio na trećoj godini studija pohađao je ferijalnu praksu u kompaniji Siemens u Švedskoj gdje mu je brat tada bio uposlenik. S obzirom da tržište logistike u BiH nije izražavalo potrebu za visokoobrazovanim kadrovima iz ove oblasti nije radio u struci.

Dok je studirao posvetio se jačanju položaja mladih osoba u svojoj sredini, ali i širom BiH, radeći u nevladinim organizacijama. Bio je učesnik desetina radnih seminara, konferencija i sličnih manifestacija širom BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova gdje je upoznao mnogo mladih osoba koje su spremne da daju svoj doprinos stvaranju bolje budućnosti na ovom prostoru. Emir je sa zadovoljstvom istakao da je već 3 godine volonter na međunarodnom omladinskom radnom kampu Emmaus koji se održava svakog ljeta u Srebrenici, gdje mlade osobe iz čitavog svijeta uzmu učešće i zajedno, družeći se, pomažu domicilnom stanovništvu u svakodnevnim poslovima. Svoj istraživački rad sa završne godine studija na temu Povratna
logistika na prostorima općine Tešanj prezentirao je na Evropskoj konferenciji o saobraćaju 2018.god. u Bitolju, Sjeverna Makedonija.

Služi se švedskim, engleskim i pasivno njemačkim jezikom. Pojavom profesora Mirsada Hadžikadića u BiH iskazao je interes prema njemu i njegovom viđenju naše “turbulentne Bosanskohercegovačke svakodnevnice” i odlučio se za političko djelovanje kroz Platformi za Progres.

Trenutno je nezaposlen, a svoj rad želi usmjeriti na svoje posredovanje uzmeđu građana i OV-a, sa posebnim akcentom na mlađu populaciju.

Obavljena primopredaja 67. Objekta

U petak, 15.01.2020. godine, u prisustvu članova rukovodstva NHU “OSLONAC”, Tešanj, prijatelja, izvođača radova, Glavnog imama Medžlisa IZ Doboja i TV “Smart” izvršena je primopredaja 67. novoizgrađenog objekta porodici Hasibe Kikić-Imeri, općina Doboj. Porodica Kikić-Imeri je bila na 4. mjestu Liste prioriteta za 2020. godinu sa područja izvan općine Tešanj. Ugovor za izvođenje radova je potpisan 13. oktobra 2020. godine sa firmom HS gradnja, Doboj u iznosu od 25.000 KM. Radi se o standardnom objektu dimenzija 5,5×8,0 m. Učešće za izgradnju objekta je obezbjedila i sama Hasiba u iznosu od 4.000 KM, zatim firma MADI, Tešanj u iznosu od 5.000,00 KM a razliku od 16.000,00 KM je obezbjeđena iz redovnih sredstava članova NHU “Oslonac”.

Ključeve novoizgrađenog objekta porodici je predao Predsjednik Skupštine NHU “OSLONAC”, h. Husein Alić nakon čega je Glavni imam Medžlisa IZ Doboj, Bajro ef. Džafić, proučio dovu. Hasiba se zahvalila svim članovima NHU “OSLONAC”, donatorima, izvođaču radovu HS gradnji i izrazila zadovoljstvo sa urađenim radovima.

S lijeva: Sadmir Hadžikadunić vlasnik firme izviođača radova, Hasiba Imeri Kikić korisnik objekta, Fuad Šišić predsjednik Savjeta NHU Oslonac, Husein Alić, predsjednik Skupštine NHU Oslonac i član Savjeta, rođak porodice I radnik izvođača radova.

(informacija i fotografija Fuad Šišić)

Muris Jabandžić novi predsjednik NS Ze-do kantona

Na održanoj Skupštini NS Ze-do kantona izabran je novi predsjednik, članovi izvršnog odbora, te delegati za Federalni I Fudbalski savez BiH.

Novi Izvršni odbor NS Ze-do kantona čine: Muris Jabandžić, Hajrudin Alić, Mirza Spahić, Tarik Hadžimahmutović, Stipo Slišković, Nebojša Nikolić, Emir Zaimović, Vejsil Ašlama, Adnan Bajrić, Admir Zilkić i Osman Baćinović.

Za predsjednika je izabran naš Tešnjak Muris Jabandžić Tigar. Muris Jabandžić je branio u Tošku i Borcu Jelah. Njegov talenat ga je bio doveo i do Crvene Zvijezde, ali tamo nije napravio karijeru. Nakon prestanka aktivnog igranja fudbla bio je aktivan u NK Tošk gdje je jedno vrijeme obavljao dužnost direktora kluba.

Nakon lokalnih izbora

Nakon proteklih lokalnih izbora u mnogim mjestima na prostoru FBiH značajni gubitnici su vodeće partije zadnjih 25 godina SDA i SDP. Kada se pogledaju izborni rezultati u više mjesta u FBiH, pa i RS, može se vidjeti da je SDA imala veliki pad posebno u većim mjestima, a SDP sa drugog mjesta u večini mjesta prelazi na četvrto mjesto.

Na tešanjskog političkoj sceni nema bitnih promjena. SDA i SDP su dobili 16 vijećnika isto kao i 2016, ali je ovaj put SDP osvojio jedno vijećničko mjesto više (6), a SDA jedno manje (10).

Dok BPS i SBiH u većini mjesta gube vijećnička mjesta u Tešnju su zadržali 2 mjesta kao i na izborima 2016. godine. A-SDA je takođe zadržala svoja dva viječnička mjesta sa predhodnih izbora. Jedno vijećničko mjesto osvojila je koalicija LDS-LB. LB Nije nova u OV jer je u mandatu 2012-2016 LDS imala vijećnika i to istog koji je ušao u saziv sadašnjeg OV-a.

Jedina novost je osvajanje jednog vijećničkog mjesta nove stranke PZP (Platforma za
progres). Njen osnivač se pojavio u Tešnju na tribini u augustu 2018. godine.

Očekivano je bilo da će SDA sa svojih deset vijećničkih mjesta formirati većinu sa istim strankama kao u prošlom sazivu, sa BPS i SBiH. Međutim, stvari su iskomplikovali pojedinci iz malih stranaka.

Nakon potpisivanja Sporazuma Tešanjskog bloka

S lijeva: Seid Brka (BPS), Fahir Solo A-SDA i Muris Hrnjić SBB

(Fotografija ZOS RADIO)

Nakon što je Haris Jašić istupio iz BPS-a, BPS je ušao u novi sporazum sa A-SDA i Amirom Pirom (koji je napustio SBB i predstavlja se kao nezavisni vijećnik). Oni su to nazvali Tešanjski blok. Po nekim informacijama od članova SDA oni nisu učestvovali u stvaranju ovog sdporazuma sa kojim bi obezbjedili većinu.

Uporedo s tim Amir Piro je u jednom trenutku formirao Klub vijećnika sa Harisom Jašićem (potrebna dva vijećnika da bi postojao Klub). Nekon sedam dana je promijenio mišljenje pa je sada formiran Klub Amir Piro i Senad Hasanbašić (BPS).

Vode se razgovori o nastavku rada većine u OV i promjenama koje su nastale. Pojedinci i male partrije se okreću pojedinačnim interesima i stvaraju teškoće u funkcionisanju vlasti. I ovakve političke stranke u BiH se dalje urušavaju na mjeru pojedinaca. Predstavnička tijela sa takvim sastavima formiraju izvršnu vlast (izuzev Načelnika koji se bira direktno) i to onda dalje vodi društvo u usitnjavanje bez jasne odgovornosti. Nije to slučaj samo u Tešnju. Nadam se da će se izborni prag do sljedećih izbora podići, jer te male stranke ne doprinose efikasnom radu demokrtskog društva. Samo u tešanjskom slučaju male stranke i pojedinci u njima ne pokazuju nikakvu dosljednost koje bi stranke trebali imati.

Foto zabilješke

Prestala sa radom Poslovnica NLB banke u Tešnju

Počelo rušenje zgrade u Titovoj ulici, koju su nasljednici Smaila Kahrimanovića prodali novom vlasniku

Stare fotografije


Fadil Abduzaimović, je bio trgovac tekstilne robe skoro cijeli radni vijek. Bio je vatreni navijač Toška. U vezi te svoje predanostti Tošku ostala je upamčena i sljedeća priča:

Dobio Fadil, nepopravljivi navijač TOŠK-a poziv u miliciju. Poslijeratne godine (Drugi svjetski rat) pa kada te tamo pozovu ne očekuj ništa dobro, neki belaj je u pitanju. Zna to Fadil, arsuz i ters po prirodi, sav pretrnuo, noge mu se skratile, dok razmišlja idući prema zgradi milicije. Misli da nije opet nešto u svojoj huji izlanuo. Ili je opet nešto u vezi tekstilne trgovine gdje je radio.

  • Vala što se radnje tiče čist sam, ali jezik, mora da sam nešto lano na vlast i Državu, konta Fadil.

Dok je tako razmišljao u prostoriju uđe i policijski inspektor, pa sve nešto iz daleka, pa Fadil nikako da skonta na što će ovo izaći. Ipak na kraju inspektor bi konkretan:

Otkud tebi druže Fadile 11 košulja i jedanaest gaćica kada ni buržuji nisu toliko imali. Nego, brate, priznaj imamo mi i svjedoke koji je vidio u tvojoj avliji kako se suši 11 košulja i 11 gaća.

    – Ma kakve košulje inspektore, laknu Fadilu, to su TOŠK-ovi dresovi, žena ih oprala poslije nedjeljne utakmice!



Tešnjaci uposlenici u firmi ZF, Friedrichshafen, Njemačka maj 1970. godine nakon kupovine u šoping centru Karge

Stoje s lijeva: Pero Marelja, Ismet Braćkan, Hasan Mehmedović, Mesud Terzić I Radovan Stojčinović

Čuče: Vlado Kojić i Fikret Ireiz.

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *