Salih

Čovjek finog ponašanja izgovorit će vam ime
kao da vam je dodao plemičku titulu..

Ralph Waldo Emerson

U životu čovjek sretne mnogo osoba različitih imena. Neke od njih bliže upozna, neke manje a neke nimalo. Kada bi se čovjek trebao sjetiti svake osobe koju je susreo čini se da to ne bi bio u stanju. Teško da bi bio u stanju sjetiti se svih osoba koje je tek nešto malo i upoznao. Možda su najveće šanse da se sjeti onih koje je dobro upoznao. Ali ako se vrati na isto ime svih osoba koje je upoznao, šanse su veće ali ne i velike. Ja sam za ovu priliku odabrao ime Salih.

Značenje imena Salih je: dobar, čestit, uredan, bogobojazan. Jedan moj amidža je imao ime Salih. Meni bio drag insan, ne samo zbog toga što je bio brat mog rahmetli abe Mehe, nego zbog toga što sam volio slušati njegove priče iz života. A već je bio u svojim osamdesetim godinama života i ja sam skoro svake sedmice obilazio amidžu i slušao njegova iskustva koja je on sticao tokom života u nekim drugim okolnostima.

Moj vjeroučitelj u mektebu imao je ime Salih. Rahmetli Salih Bešo, iz Koprivaca. Salih me naučio onom što tada nisam znao, i volio me kao svog učenika. A i ja sam volio r. Salih efendiju. Kada je Ramazan, r. Salih efendija je dolazio bar jednom na iftar u našu kuću. Tada bi se za iftar pripremila malo bolja hrana, jer dolazi važan gost.

Moja učiteljica je bila Safeta, ali često je znao na nastavi mijenjati učitelj Salih. Salih Brkić, bio je komšija i učitelj. Bio je blag s nama kao djecom, i učio nas onom što nismo znali. VoljeIi smo učitelja Saliha (i učiteljicu Safetu). Sada je učitelj Salih u penziji, ostao vjeran ideji bratstva i jedinstva, ponekad mi se čini iz inada. Meni je ostao drag čovjek.

Sin moje sestre rahmetli Hate ima ime Salih. Salih Brka sin Mehemeda živi u Tešnju. Salih živi tako da nikom ne učini ništa krivo a pomogne svakom koliko može. Salih je posebno lijepe naravi i volim SaIiha, sina svoje sestre.

Salih Beganović, bio je decenijama servis sugrađanima u mjesnoj zajednici Medakovo i sjajan saradnik svima koji su imali priliku sarađivati sa Salihom. Neomoran i istrajan, uvijek na nogama, uvijek može i uvijek pozitivan. Ponosan sam što sam imao priliku sarađivati sa Salihom.

RahmetIi SaIih Husarić je tešanjska legenda. Svi u Tešnju su znali ili čuli za rahmetli Saliha. Nekada je počeo dolaziti svaki dan iz Tešnja u Radušu svraćajući kod nekih porodica. Svaki dan je dolazio i do naše kuće. Rahmetli majka Nura mu je redovno ponudila nešto da pojede. Kada se majka razbolila brigu je preuzela supruga Emira. Ako nije bio gladan, onda bi popio kahvu. U tom periodu sam i sãm bio veoma blizak sa r. Salihom. Uglavnom su mnogi smatrali da je r. Salih mazlum, ali je r. Salih bio poseban. Drag i simpatičan, prije svega.

Salih ef. Haušić, alim koga u Tešnju ali i mnogo šire dobro poznaju i veoma poštuju. Ja sam imao priliku da slušam i učim od Salih ef. kao čovjek srednjih godina. Veliki je uticaj Salih ef. imao na moje razmišljanje o životu i na moju promjenu prema životu. Salih ef. svojim primjerom najbolje govori. A kada govori, govori iz srca. U njegovom društvu nema nepotrebnog govora, nema viška govora i nema ružnog govora. ZavoIio sam Salih ef. posebno.

Upoznao sam Saliha Lihića iz Jabalnice. Mladića koji je svjestan svrhe života na Zemlji. Sada je oženjen osobom sličnoj sebi. Njih dvoje su prolazili Pro-sda program u prvoj generaciji. PosIije su koristili svaku priliku da mi na svoj način zahvaIe za moje učešće u tom programu. Veoma drage osobe, vrijedne i čestite. Baš su mi na srcu.

Salih je lijepo ime.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *