Tešanjski “Madi” uz podršku EU instalirao jednu od najvećih solarnih elektrana u BiH

“Kada smo se tokom pandemije suočili sa problemima u procesu nabavke, shvatili smo koliko je bitna vlastita neovisnost i koliko je bitno da resursi koje koristimo dolaze iz BiH,” objašnjava na početku razgovora Ermina Salkičević-Dizdarević, direktorica marketinga i općih poslova u firmi “Madi”.

Više od 20 godina kompanija “Madi” bavi se preradom i proizvodnjom različitih mesnih proizvoda po najvišim standardima. Danas je prepoznata kao apsolutni lider na bosanskohercegovačkom tržištu, a i jedna je od rijetkih firmi koja ima dozvolu za izvoz svježeg pilećeg mesa na tržište Evropske unije.

O kvaliteti procesa proizvodnje i distribucije krajnjim korisnicima brine armija “Madijevih” uposlenika – oko 630 ih je zaposleno direktno u ovoj kompaniji i više od 500 sarađuju kroz rad na farmama kooperanta.

Neizvjesnost izazvana globalnom pandemijom i otežani procesi rada bili su dodatni podsticaj za ovu kompaniju da se upusti u novu investiciju, jedinstvenu u BiH.

“Riječ je o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca. Ovaj je pogon napravljen isključivo za naše potrebe i najveći je projekat u BiH za ovu namjenu,“ pojašnjava Ermina.

Solarni paneli postavljeni su na površini od 5.500 kvadratnih metara i oni će omogućiti proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će “Madi” zadovoljiti oko 15 posto svoje ukupne potrošnje. Na ovaj način, kompanija će smanjiti svoje troškove, osigurati nesmetan proces proizvodnje, ali i određeni nivo samoodrživosti.

“Mi smo veliki potrošači električne energije i za nas je ova investicija od velikog značaja, posebno zbog najavljenog poskupljenja električne energije za pravna lica. Doprinos ove investicije je ogroman, ne samo ekonomski za nas koji ćemo biti korisnici te elektrane, nego i za okolinu,” objašnjava Ermina.

Ulaganje u obnovljive izvore energije jedan je u nizu napora koje kompanija “Madi” ulaže kako bi unaprijedila svoje procese rada, istovremeno vodeći brigu o očuvanju i zaštiti okoliša kroz smanjenje emitiranja ugljik dioksida (CO2).

Prema postojećoj procjeni, “Madi” će putem svojih solarnih panela proizvesti 1147 MWh električne energije na godišnjem nivou što će direktno doprinijeti smanjenju emitiranja CO2 za oko 900 tona.

U “Madiju” ne skrivaju zadovoljstvo realiziranim projektom, te najavljuju nova ulaganja kako bi dodatno smanjili svoje troškove i doprinijeli zaštiti okoliša.

“Nakon što smo sagledali sve prednosti ovog projekta odlučili smo se za proširenje postrojenja. Mi ćemo uložiti dodatna vlastita sredstva u povećanje za još 1 MWh solarne energije. Na ovaj način ćemo proizvesti oko 30 posto energije iz vlastitih izvora. Ekološki smo vrlo osviješteni kao kompanija i ovo je jedan od koraka kojim želimo dati svoj doprinos našoj široj zajednici,“ dodaje Ermina.

Izgradnja solarne elektrane podržana je kroz projekat EU4AGRI u iznosu od 300 000 KM, dok je ukupna vrijednost investicije 600 000 KM.

Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Rok za prijave je 07. juni 2022. godine, a više informacija dostupno je putem web stranice www.eu4agri.ba .

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10.7 miliona KM od čega je 6.3 miliona KM finansirala EU.

Izvor: fokus.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *