Potpisani sporazumi sportskih klubova sa područja općine Tešanj sa Udruženjem porodica sa troje i više djece.

U srijedu, 31.08.2022.godine, u sali Općinskog vijeća Tešanj, održana je press-konferencija Udruženja porodica sa troje i više djece “Porodice tri plus”, na kojoj je predstavljeno ovo udruženje, ciljevi i zadaci, nakon čega su potpisani sporazumi o saradnji sa 30 klubova i udruženja sa sportskim predznakom sa područja općine Tešanj.

Udruženje “Porodice tri plus“ je nezavisna, nestranačka, neprofitabilna organizacija koja zastupa štiti i unapređuje porodice s troje i više djece u Bosni i Hercegovini. Udruženje je usmjereno na podizanje kvaliteta života kao i osnaživanje intergriteta višečlanih porodica. Za kratko vrijeme, udruženje je ostvarilo značajne rezultate u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Posredstvom Sportskog saveza općine Tešanj, prvi u Zeničko-dobojskom kantonu su ovom velikom pronatalitetnom programu pristupili klubovi sa područja općine Tešanj, njih 30 koji su omogućili besplatne članarine za svu djecu iz višečlanih porodica i na ovaj način poslali snažnu poruku u podršci natalitetu.

Općinski načelnik Suad Huskić je istakao da je Općina Tešanj među prvim općinama u BiH pružila finansijsku podršku za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta. Na taj način su podržani roditelje više od 600 puta, iznosom preko 200 000 KM. Uvedena je podrška vantjelesnoj oplodnji i do sada je tu podršku koristilo preko 50 porodica. Osim toga, svake godine se obezbjede udžbenici za djecu koja polaze u školu. U podršku porodicama uključili su se i viši nivoi vlasti sa uvećanjem porodiljskih naknada, dječijim dodatkom itd. a potpisivanjem današnjeg Sporazuma će se ostvariti i drugi oblici podrške porodicama koje imaju više djece.

“Ova izuzetna društvena odgovornost sportskih klubova olakšati će umnožene finansijske obaveze za ovu populaciju gdje ujedno šaljemo  poruku  da zajednički možemo otkloniti prepreke koje stoje na putu naše budućnosti” – rekao je predsjednik Udruženja “Porodice tri plus” Mustafa Vlahovljak.

Predsjednik Sportskog saveza općine Tešanj, Adnan Alić je istakao da je 30 sportskih udruženja sa općine Tešanj potpisalo sporazum o saradnji sa udruženjem ” Porodice tri plus” , te im se svima posebno zahvalio. Ovom odlukom volonteri iz sportskih udruženja u  općini Tešanj su pokazali da su apsolutno orijentisani  prema djeci i pružaju punu podršku roditeljima. Smatramo da svako dijete ima pravo na igru,  zabavu i bavljenje sportom. Sve navedeno utiče na  psiho-motorički razvoj mladih osoba  čime podržavamo  da djeca  izrastu u fizički,  psihički i  emocionalno  zdrave  osobe. Cilj nam je da mlade osobe osnažimo u društvu te se nadamo da tako formirana ličnost danas-sutra  da svoj doprinos u  razvoju naše lokalne zajednice,  kantona,  pa i države  Bosne i Hercegovine. Današnjim potpisivanjem sporazuma dajemo podršku porodicama sa troje i više djece te ih pozivamo da svoju djecu uključe u sportske aktivnosti.

Tešanj je i na ovaj način, kao mnogo puta do sada, pokazao da prednjači u mnogim sferama života te da će tako nastaviti i ubuduće.

Čestitamo.

 

O Sportski savez Opcine Tesanj