Izdaja

“Veća je sramota ne vjerovati svojim prijateljima
nego biti prevaren od njih.”

Konfučije

Aktuelni zamjenik Predsjedvajućeg Vijeća ministara i Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, g-din Zukan Helez je 22.04.2023. godine gostujući na TV Face izjavio da je najveći izdajnik Bosne i Hercegovine onaj ko je potpisao Dejtonski sporazum. Pri tome, optužujući SDA da je „njihov“ Predsjednik to potpisao a da je Haris Silajdžić bio jedan od glavnih pregovarača. Da je samo ovo rekao i da SDP BiH ima demokratski kapacitet kakav često pominje da ima, tražili bi ostavku g-dina Heleza. Takva manifestacija stranačke političke svijesti jednog od ključnih ljudi aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH je sramota za sve. On je demonstrirao elementarni nedostatak državotvorne svijesti, nedostatak svijesti i odgovornosti prema javnosti jer Predsjednika Predsjedništva i Ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine pod čijim vodstvom je došlo do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine „svodi“ na stranačke funkcije i državne izdajnike.

Uz to, g-din Zukan je ničim izazvan kazao da je njegova supruga „pokrivena“ te da je i on volio biti sa porodicom za bajram a ne da ide na NATO sastanke po Njemačkoj kako bi štitio interese države Bosne i Hercegovine. Ne znam s kakvim je motivom uopće g-din Zukan uveo u razgovor način odijevanja svoje supruge ali mene je podsjetilo na to kako je i supruga zloglasnog faraona Egipta bila čestita žena.

Nevjerovatna je samodestrukcija probosanskih snaga u želji da se dokopaju vlasti i da na njoj ostanu. Uvjeren sam da g-din Zukan zna (uostalom i sam je isticao važnost dobrih odnosa sa američkim prijateljima) pod kakvim pritiskom američkih prijatelja je bila Republika Bosna i Hercegovina da prihvati upravo ovakav Dejtonski sporazum. Ne treba nikome puno vremena ko hoće saznati istinu o tome jer ima mnogo dostupne vjerodostojne dokumentacije o svemu tome. Pa iako mogu shvatiti da g-din Zukan, uprkos tome, ima svoj način političkog djelovanja i ne bira sredstva, ne mogu razumjeti da SDP BiH predloži i stoji iza takve osobe na tako važnoj državnoj funkciji.

Stranačka populistička svijest u odnosu na odgovornu državotovornu svijest nam je u dugom periodu iza nas značajno otežavala snažniju i efikasniju borbu u uspostavi snažnijih demokratskih institucija na nivou države Bosne i Hercegovine pa i na nižim nivoima. Kao da se toliko teško, beskrajno bolno, osloboditi stranačke pristrasnosti, sebičnosti i ljubavi prema vlasti bar kada neko tu vlast ima, kada obavlja te odgovorne javne funkcije!? Vjerujem da nije, i vjerujem da nikada nije kasno da se to uradi iako je odavno to trebalo uraditi.

Stoga Vas pozivam g-dine Ministre da se izvinite bh javnosti i ponudite ostavku. Telefonske brojeve koje ste dobili od američkih prijatelje i koje možete, kako kažete, nazvati u svaka doba sačuvajte. Moguće da će Vam stvarno zatrebati pa je moguće da se uvjerite i kako to sve u stvarnosti funkcioniše. Jer Vi ste ovim javnim nastupom pokazali potpunu nezrelost za funkciju koju ste preuzeli.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *