Quo vadis svijete?

“Zašto zločin, čak i kada je moćan kao Cezar, i siguran da je izvan kazne,

uvijek teži ka pojavljivanju istine, pravde i vrline? Zašto je to potrebno?”

Henryk Sienkiewicz

Živimo u svijetu u kome se prednost u naoružanju, diplomatiji, ekonomiji koristi radi zaštitu interesa jakih a ne slabih. Ustanovljene i afirmisane međunarodne organizacije, koje donose međunarodna pravila na temelju univerzalnih vrijednosti, postoje kao načela bez ikakve realne snage i moći da po njima automatizmom djeluju ako bi se bilo ko ponašao drugačije. Naspram tih organizacija, stoje njihove članice koje imaju strateške pozicije i prednosti da eksploatišu ono što im treba, da podupiru onog ko koristi njihovom interesu i da uvjeravaju cijeli svijet da to rade iz nekih drugih razloga. Relativno dugo sve to traje. Ponekada se stvari “poklope”, tako da djeluje uvjerljivo briga za slabije, nemoćne, za ljudska prava i slobode. Ali jedno govoriti a drugo raditi, prije ili kasnije, dovede pod lupu neskrivene svjetlosti.

No globalni svijet organizovan po državama, globalnim mrežama tokova novca i kapitala, snažnim asocijacijama (određenog broja država), oslonjen na resurse u različitim dijelovima svijeta postaje nemilosrdan u zaštiti svojih interesa, svoje ugodne pozicije, svoga načina života koristeći tuđe resurse za svoju nadmoć, kreirajući tehnološke prednosti i uvjeravajuće sve druge da je istina ono što oni kažu da je istina. Ako se njihova istina ne prihvata, demokratsko pravo na mirne proteste se kvalifikuje kao neprijateljsko djelovanje, označava se nova meta i pokazuje stvarno lice dotadašnje diplomatske uglađenosti. Sve su iluzije spaljene upravo, za mnoge, na “svetoj zemlji”. Upravo tamo gdje bi trebalo poštivati pravo na život i to pravo štiti svim raspoloživim sredstvima. Svjedočimo suprotnom.

Ne može nijednom normalnom čovjeku biti svejedno nasilje nad nedužnima. U 21. stoljeću nema opravdanja. Ima naučena lekcija. Ljudska civilizacija nije daleko odmakla od srednjeg vijeka, bez obzira na sav tehnološko-naučni pomak i sve prednosti koje danas ima. Osim što danas može brže i lakše uništiti više. Osposobljavanje je imperativ za sve, posebno za one koji su slabi. Oni imaju zadatak ujedinjavanja u zajedničkom interesu, korištenja resursa na najbolji način, život bez težnje za raskoši, sa investicijama u nauku i nove tehnologije ali ne s ciljem da poraze druge, nego da zaštite sebe od drugih i druge od sebe. Nadati se da će se pojaviti takva generacija koja će osvjetlati obraz ljudskoj civilizaciji prije njenog kraja.


O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020