Guverner Razvojne banke Vijeća Evrope u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu

Zenica, 15. 06. 2011. – Jučer je u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu boravio Raphael Alomar, guverner Razvojne banke Vijeća Evrope sa saradnicima, a u okviru posjete Bosni i Hercegovini. Guvernera Alomara i Thierry Poirela, generalnog direktora Razvojne banke Vijeća Evrope primio je Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona, a sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine Miralem Galijašević, zatim Samir Selimović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, direktor Javnog regionalnog preduzeća „Plava voda“ Ernad Granić te predstavnici Općine Zenica.

Guverner Alomar interesirao se za finansijske i tehničke elemente projekta dovođenja tzv. „Plave vode“ iz Travnika u Zenicu za koji postoji interes pet općina: Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica. Guverneru su prenesene informacije u situaciji i fazi u kojoj se nalazi projekat,  odnosno informacije o onome šta je do sada urađeno u realizaciji ovoga projekta.

Premijer Plevljak iskoristio je ovu priliku i predstavnicima Razvojne banke Vijeća Evrope delegirao još nekoliko projekta iz različitih oblasti, a odnose se na: finansiranje i izgradnju regionalnih puteva, projekte zaštite okoline, energetske efikasnosti u obrazovnim i zdravstvenim institucijama te iz oblasti unapređenja zdravstva u cjelini. Premijer je, obrazlažući razloge za delegiranje ovih projekata, istakao da bi oni uveliko doprinijeli efikasnijem funkcioniranju zdravstva, školstva, boljim životnim uslovima za građane kantona u općinama gdje je zagađenje zraka izrazito veliko, te većim mogućnostima zapošljavanja kao i razvoja turizma izgradnjom modernih puteva i saobraćajnica unutar kantona.

Guverner Alomar i direktor Razvojne banke Poirel saglasili su se da su to projekti koji u svakoj sredini doprinose poboljšanju kvalitete življenja i boljem standardu građana te predložili da sljedeći korak u realizaciji ovih projekata bude slanje pisma namjere Kantona zajedno sa prioritetnim projektima nakon čega će se razmotriti  mogućnosti finansiranja pomenutih projekata od strane Razvojne banke Vijeća Evrope.

 

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net