Tešanjski dnevnik 28.3-4.4.2016. godine

Posađeno drveće prijateljstva na Musali

Nevladina organizacija BILD (Bosanska inicijativa za lokalni razvoj) u saradnji sa softwerskim kompanijama iz BiH, uz pomoć Ambasade Britanije i podršku općina, implementira u regionu projekat pod nazivom BILD IT-Razvoj IT stručnjaka u regiji Doboj-Tešanj-Gračanica. Projekat ima za cilj omogućiti mladim ljudima iz Tešnja i regiona da  uz pomoć usvojenih znanja i vještina iz oblasti programskih jezika koji se koriste u razvoju IT-a, pronađu zaposlenje u sektoru informacionih tehnologija u BiH. Projekat predviđa jednogodišnju obuku mladih osoba starosti od 20 do 35 godina kako bi postali izvrsni stručnjaci za programske jezike koji se koriste za softwersku komponentu razvoja informacionih tehnologija (Java i Eclipse ID-e sa uvodom u Java Patterns, jUnit, Tomcat, Maven, servlete te HTML i CSS).

Početak novog ciklusa UT trening programa obilježila je sadnja drveća prijateljstva na tri lokacije u Tešnju, a sadnju su obavili polaznici iz Tešnja i Doboja. U gradu su sadili drveće na Musali, a tamo sam zatekao i načelnika mr. Suada Huskića i voditelja programa Krisa.

Učesnici sadnje drveća na Musali sa načelnikom mr. Huskićem i Krisom (do Načelnika)

JU Opća biblioteka obilježila 70 godina od osnivanja

Biblioteka u Tešnju je ustanovljena kao zvanična institucija 1946. godine, tako da ove godine obilježava svojih sedamdeset godina postojanja. Tim povodom održana je Svečana akademija u prostorijama JU Opća biblioteka. O njenih sedamdeset godina govorio je direktor Esmir Bašić. Prikazan je i film koji pokazuje historijat ove značajne tešanjske ustanove kulture.

Esmir Bašić, Sabiha Jabandžić i Aiša Džinalić

Dodjeljene su zahvalnice ustanovama i pojedincima, a među njima zahvalnice su dobili i radnici JU Opća biblioteka:

  • Za 35 godina rada Sabiha Jabandžić, Branislav Jukić i Aiša Džinalić
  • Za 25 godina Hanka Kahrimanović
  • Za 10 godina Esmir Bašić, Saliha Hakanović i Aida Huskić

Zahvalnice su dodijeljene i sadašnjem načelniku mr. Suadu Huskiću i ranijim načelnicima Općine Fuadu Šišiću i Ademu Huskiću kao i općini Tešanj kao instituciji. Dodijeljene su zahvalnice i drugim pojedincima i bibliotekama, a na svečanoj Akademiji primili su ih predstavnici biblioteka iz Siska, Vareša, Olova, Zenice i Breze koji su bili prisutni..

Akademiji su prisustvovali načelnik mr. Huskić i predsjedavajući OV-a Subašić, Enisa Žunić član UO Fondacije za bibliotečku djelatnost Federacije Bosne i Hercegovine, direktor TIK-e Husein Šenli, Bedita Islamović zamjenica direktorsa Nacionalne i univerzitetske bibliteke iz Sarajeva i dr.

Za ovu priliku postavljena je i izložba o Musi Ćazimu Ćatiću na kojoj su predstavljena djela pjesnika, knjige o njemu koje su drugi napisali, rukopisi i dr.

Obilježavanje godišnjice Biblioteke je dio sadržaja Tešanjskog proljeća 2016.

Promovisana knjiga Biblioteka Tešanj Esmira Bašića

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Biblioteka Tešanj. Knjiga je   napisana povodom sedamdeset godina institucionalnog rada sa namjerom da bude monografija Biblioteke. Gosti na promociji su bili dr. Almir Fatić i novinar publicista Majo Dizdar koji je ustvari pročitao tekst odsutnog gosta.  njegove supruge,  dr. Senade Dizdar. Moderator je bio Ramiz Brkić.

S lijeva Raniz Brkić, Majo Dizdar, Esmir Bašić i dr. Almir Fatić

Edin Šaranović najveće ime tešanjskog fudbala

U proljetnoj fudbalskoj sezoni 2015/2016 trener fudbalskog kluba TOŠK Edin Šaranović je zasigurno najveće ime tešanjskog fudbala svih vremena. Iskoristio sam priliku, prije jednog treninga, da porazgovaram sa njim u restoranu Fontana.

Edin Šaranović je rođen 1976. godine u Trepču. Kada je imao devet godina desila mu se velika nesreća, izgubio je oca koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj. Nakon toga se  preselio kod djeda u Medakovo.

Jednog dana ga je dajdža Dževad Muminović odveo u TOŠK da ga upiše kao člana najmlađih kategorija koje su trenirale u TOŠK-u. Trener je bio Sakib Zejnilovića Gala. Između tridesetak  djece Edin je izabran među njih 12 ili13 koji su nastavili sa treninzima. Sa 12 godina igrao je za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije. Ubrzo dolazi rat i cijelo vrijeme rata, kada je trebalo da njegov talenat dođe do punog  izražaja, provodi kao borac Armije BiH. Sa 15,5 godina vjerovatno je bio najmlađi borac na tešanjskom ratištu i to u elitnoj jedinici 202 brigade Armije BiH prolazeći kroz najteže borbe. Mir dočekuje kao radnik Policijske stanice u Tešnju. Ponovo počinje igrati fudbal u TOŠK-u koji ulazi u tadašnju Prvu ligu. Njegove igre su zapažene i postaje reprezentativac Amatereske reprezentacije BiH koju je vodio Braco Hadžihasanović, a sačinjavali su je igraći iz domaće lige koji su bili kandidati za nacionalni sastav.

Edin Šaranović

Prvu utakmicu su odigrali 1998. godine protiv mlade reprezentacije BiH. Kandidati za A-tim se okupljaju u Jablanici, a zatim igraju turnir u Puli. Sa postignutih osam golova dao je veoma dobre partije tako da je Hamo Granov došao sa ponudom da igra za Sarajevo. Tako je postao profesionalac i njegova karijera se nastavlja sa 4 nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegvoine (Lihenštajna, Austrije, Izraela i Malta). Sa Sarajevom osvaja tri titule prvaka BiH i jedan kup (igrao je i tri finala kupa). Odigrao je za Sarajevo 152 utakmice i postigao 40 golova.

Potom slijedi profesionalna karijera u inostranstvu. Igrao je u Hrvatskoj za NK Kamen Ingrad, NK Slaven Belupo, NK Međugorje, NK Zadar, u Poljskoj za Pogon Szczecin i Sokol Saratov Rusija, u Sloveniji za NK Primorje, pa zatim i za Olimpic i Slobodu.

Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja i stekao zvanje menadžer sporta. Stekao je i trenersku licencu B i A. Znao sam za Edina i njegove uspjehe jer sam u Sarajevu i gledao njegove utakmice, ali nisam znao za njegovo zaista teško djetinjstvo i da je od prvih dana, tako mlad, bio borac tamo gdje je bilo najteže. Poznavalac fudbala, visoko obrazovanje upravo u sportu odaje utisak čovjeka koji ima znanje i zna šta hoće da uradi u TOŠK-u i to na duže staze.  Svakako da to ne može uraditi sam i da mu je potrebna puna podrška.

Nakon razgovora Edin se pridružio svojim pomoćnicima mladom Edinu Dolamiću i Salki Hadžiselimoviću najboljem golmanu Toška svih vremena koji trenira golmane, da bi krenuli na trening.

Postoji li evropski muslimanski identitet -tribina

U organizaciji Medžlisa IZ-a organizovana je javna tribina na temu Postoji li evropski muslimanski identitet. Gosti tribine su bili muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus i zenički muftija dr. Ejub ef. Dautović. Tribini je prisustvovalo i nekoliko imama iz Slovenije i imam iz Sarajeva Ferid ef. Ejubović.

Dr. Ejub ef,. Dautović, dr. Nedžad ef. Grabus i Fuad ef. Omerbašić

Tribina je u programu Tešanjsko proljeće 2016 i predstavlja zadnju aktivnost Programa Medžlisa IZ-a od oktobra 2015. do aprila ove godine  koji je sadržavao javne tribine sa aktuelnim temama, edukativna predavanja iz oblasti zdravlja, porodice i drugo.

Romeo i Julija u izvedbi Bosanskog pozorišta

U okviru Tešanjskog proljeća 2016 Bosansko pozorište iz Tešnja je izvelo pozorišnu predstavu Romeo i Julija prema tekstu Branka Miličevića. Predstavu su režirali Darmin Kahvić i Haris Agić. Glumili su: Sajra Agić, Almedin Mujkanović, Majda Dubošlić, Nedim Omahić, Anes Brka, Eldar Vejsić, Faris Dizdarević i Vahidin Omerbašić. Scenu je postavio Nermin Ajanović, muziku Adnan Pihljak, a svjetlo Amel Bašić, organizator Selma Prnjavorac, a sufleri Lea i Armen Fejzić

Damir Galijašević izabran za člana Predsjedništva Udruženja estradnih izvođača

Damir Galijašević je izabran u Predsjedništvo Udruženja estradnih umjetnika kantona Sarajevo. Za predsjednika je izabran doajen sevdalinke Sejo Pitić, a izabrano je i Predsjedništvo od šest članova: Enver Šadinlija, Neno Murić, Nedžad Imamović, Lejla Jusić, Šuki Planjanin i Damir Galijašević.

Ovo Udruženje je nakon rata preuzelo ulogu nekadašnjeg Udruženja estradnih umjetnika BiH na čijem čelu je dugo godina bio opet poznati Tešnjak, Omer Pobrić.

Damir Galijašević

Foto Zabilješka

Dok sam išao na razgovor sa Edinom Šaranovićem u restoran Fontana zapazio sam da je na mostu  prema Kotlanicama i na mjestu susreta Mekiške i Raduške rijeke već izgrađena betonska ploča mosta.

Stare fotografije

Susret sa familijom i prijateljima generala Kemala Korajlića 9.9.1979. godine

Sjede s lijeva:Zulejha Hadžiedhemović, Ajša Korajlić, Ibrahim Korajlić, general Kemal Korajlić, Rasim Korajlić, Danica Korajlić,  Abdulah ef. Hadžić, Huso Muslija i Salih Hadžiedhemović (Fotografija iz albuma Rasima Korajlića)

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *