Tešanjski dnevnik 3-10.10.2016.godine

Izbori 2016

Lokalni izbori su održani prošle nedjelje 2.10. Izbore na nivou države obilježila je dominatnost SNSD-a u RS-u koja se tumači i aktivnošću predsjednika Dodika oko održavanja referenduma. U Federaciji BiH, SDA je ostvarila manji broj načelničkih mjesta, ali je ostvarila više vjećničkih mjesta. Najviše je izgubila DF (oko 100 000 glasača), a uspjeh su zabilježili nezavisni kandidati za mjesto načelnika (opet većinom nekadašnji kadrovi SDA- Zenica, Bihać, Visoko, Bužim i Kalesija). U Federaciji BiH koalicija SDA i SBB osvojila je 33 načelnička ili gradonačelnička mjesta, HDZ-18, SDP-8, HDZ 1990-3, SNSD-2, A-SDA-1, Laburistička-1, Građanski savez-1, SBiH-1i Srpska napredna stranka-1.

Kod Općinskih vijeća za SDA je glasalo 30,9 birača (2012 glasalo je 27,1%). Pad je doživio SDP, koji je osvojio 12,1% (2012 16,5%), ali je ostvario bolji rezultat u odnosu na 2014. godinu (9,5%). SBB se zadržao na nivou 2012. godine.

Prema zadnjim podacima Centralne izborne komisije u Tešnju je registrovano 39582 birača. Prema 98,21% obrađenih glasačkih listića važećih je 18018, nevažećih 1390.

Kandidat za Načelnika Suad Huskić je dobio je 11945 glasova ili 66,29%. Osvojio je 3192 glasa više od 8753 glasa koliko su dobile stranke koje su ga kandidovale (SDA i SBB).

01
Mr. Suad Huskić, novi-stari Načelnik

Rođen 1974. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole studirao je na Univerzitetu u Sarajevu i stekao više i visoko obrazovanje na Pedagoškoj akademiji i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a u 2012. godini i zvanje magistra ekonomskih nauka.

Prvi radni angažman i 10 godina radnog iskustva stekao je radeći u obrazovanju. U ime SDA Tešanj obavljao je dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj od 2000. do aprila 2005. godine (biran u dva mandata na lokalnim izborima 2000. i 2004.), a kao namlađi vijećnik u sazivu Općinskog vijeća Tešanj, obavljao je i dužnost Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj. Od 2005. godine zaposlen je u Općini Tešanj na kao pomoćnik Općinskog načelnika na poslovima društvenih djelatnosti, opće uprave, komunalnih poslova i dr.  U oktobru 2012 godine na lokalnim izborima izabran na dužnost Općinskog načelnika – općina Tešanj. U oktobru 2016. godine ponovo izabran na poziciju Općinskog načelnika.

Federalno ministarstvo kulture i sporta u 2011. godini dodijelilo mu je Povelju za doprinos u zaštiti kulturnog naslijeđa. U posljednjih 10 godina, osim formalnog obrazovanja, pohađao je niz različitih edukacija u području menadžmenta, strateškog planiranja, projektnog menadžmenta i pripreme projekata za fondove Evropske unije, upravljanja kvalitetom, elektronske uprave itd. U ime BiH i općine Tešanj sudjelovao je u različitim programima međunarodne saradnje (SAD, EU, Turska, Njemačka) u područjima kreiranja poslovnog ambijenta, razvoja elektronske uprave, implementacije projekata EU i dr.

Najdirektniji je učesnik u izradi dva aktuelna strateška plana općine Tešanj, a objavio je i nekoliko stručnih i drugih radova.

Aktivno se koristi engleskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje djece.

Nezavisni kandidat Amir Galijašević koga su podržale četiri stranke SDP, SBiH, BPS i DF osvojio je 5567 glasova, što je za 1635 glasova manje nego što su dobile stranke koje su ga podržale. Međutim, i da je dobio sve glasove stranaka koje su ga podržale ostao bi još uvijek daleko od glasova Suada Huskića. Treći kandidat za mjesto Načelnika, Halid Hundur osvojio je 506 glasova ili 2,81%.

Rezultati glasanja za OV-e:

  • SDA 7488 ili 41,68%,
  • SDP 3351 ili 18,65%,
  • SBiH 1644 ili 9,15%,
  • SBB 1265 ili 7,04%,
  • BPS 1265 ili 6,18%,
  • A-SDA 987 ili 5,49%,
  • DF 932 ili 5,19%,
  • LDS 514 ili 2,86%,
  • HDZ 422 ili 2,35%,
  • SPU 253 ili 1,41%.

Vijećnike će imati stranke koje su prošle prag od 3%.

Nova stomatološka ordinacija

Kada idem iz grada prema Bolnici obično idem lijevom stranom. Neki dan sam išao drugom stranom i zapazio sam na zgradi preko puta Riječke džamije natpis: Stomatološka ordinacija Mehić.

Popeo sam se uz stepenice i zatekao za zubarskom stolicom mladog doktora stomatologa Adnana Mehića. Vlasnik je i osnivač, a ordinacija je otvorena još u maju ove godine.

Adnan Mehić je rođen 1985. godine u Doboju (roditelji su živjeli u Tešnju, a porodilište je tada bilo u Doboju). Otac mu je porijeklom iz Gračanice, a majka je Mešička iz Tešnja.

02 03

U Tešnju je završio Osnovnu školu i Gimnaziju, a Stomatološki fakultet u Sarajevu 2011. godine. Praksu je stekao u privatnoj ordinaciji u Gračanici.

Na moje pitanje kako je zadovoljan sa poslom kazao je.

Kada sam počeo raditi očekivao sam da ću više sjediti nego raditi, međutim više radim nego što sjedim.

Nova hala u Bukvi

Firma Štamparija-S d.o.o., gradi novu  halu u industrijskoj zoni Bukva preko puta Silka, odnosno Gas Petrola.

Firma Štamparija-Sd.o.o. vlasnika i osnivača Fuada Spahića, trenutno radi u iznajmnjenom prostoru, odmah do hale koju gradi.

04
Fuad Spahić

Osnivač firme Fuad Spahić je rođen 1967. godine u Čaglićima. Osnovnu školu je završio u Jablanici, a u Tešnju Srednju tekstilnu, a zatim i Ekonomsku školu. Višu poslovnu školu je zvaršio u Zenici.

05
Nova hala je u fazi izgradnje

Prvo zaposlenje je imao u Napretku kao radnik u krojnici. Poslije je bio suosnivač firme

Fi F u Jelahu. Sa štamparskom djelatnošću se upoznao radeći kao direktor štamparije Papir-Karton Tuzla.

Svoju štampariju Štamparija-S d.o.o. osnovao je 1914. godine u iznajmljenim prostorima gdje se i sada nalazi. Zapošljava 8 radnika. Poslovna politika firme je da u veoma jakoj konkurenciji obezbijedi jake kupce bez obzira na njihov broj. Danas imaju 20 kupaca širom BiH sa čvrstim poslovnim vezama, a među njima su i tešanjske firme Mann und Hummel i Silk.

U okviru svog proizvodnog programa štamparija proizvodi sve vrste štamparskih proizvoda:katalozi, školski program (sveske, kolažni papir, kajdanke), poslovne knjige, izdavaštvo. Pored toga pruža usluge u oblasti Marketinga:laserske gravure, tampon štampa, sitoštampa (papir i tekstil) i dr.

Investicijom se želi prije svega obezbijediti adekvatan vlastiti radni i proizvodni prostor koji će omugućiti eventualne razvojne planove koje će odrediti tržište. Ulaganja iznose između 450-500 hiljada KM.

Obilježena Nova 1438. hidžretska godina

Medžlis IZ-a je nizom aktivnosti obilježio Novu 1438. hidžretsku godinu koja je počela nakon akšama 1.10.2016. godine. Organizovan je niz vjerskih i drugih manifestacija. Između ostalog održana je promocija knjige Opis dženneta dr. Murisa Purića, promocija  CD-a Ilhamijin put usmrt, koju je priredio Mustafa Širbić, tribina, mevlud, šahovskim turnirom polaznika mekteba i dr.

06
S lijeva: Latif Močević, Mustafa Širbić, mr. Fuad ef. Omerbašić i Enes Ukić

CD Ilhamijin put u smrt je audio verzija knjige Rešada Kadića Ilhamijin put u smrt. Narator je  Mustafa Širbić. Promocija CD je održana u atriju Medžlisa IZ-ana kojoj su učestvovali autor Mustafa Širbić, a muzičkim numerama između čitanja-recitovanja teksta učestvovali su solisti, uz vlastitu pratnju na gitari,Latif Močević i Enes Ukić. Pjevali su duhovnu muziku, ali i zabavane melodije i sevdalinke. Čitanje Mustafe Širbića, a u pauzama izvođenje muzičkih numera bilo je pravo zadovoljstvo jer se radilo o vrhunskim interpretacijama, ali i tekstovima sa CD-a i odabranih pjesama koji ne ostavljaju ravnodušnim.

Goste je predstavio i zahvalio na učešću u obilježavanju Nove godine domaćin mr. Fuad ef. Omerbašić.

07

U nedjelju je u atriju održan šahovski turnir polaznika mektebske nastave Medžlisa. Učestvovalo je 27 dječaka i 24 djevojčice  uzrasta od 7-13. godina.

08

Foto zabilješka

09
Prolazeći pored prodavnice braće Bećarević zapazih jednu tikvu dimenzija koje nisam vidio za tu vrstu i jedan veliki patlidžan. Uđem u prodavnicu i zapitah iz kojeg dijela svijeta su došli ovi proizvodi. Jedan od braće Edin mi reče da su iz njegove bašte. Izvagasmo ih. Patlidžan težak 1920 grama, a tikva 6500 grama.

Stare fotografije

10
Saobraćajna sekcija OŠ Huso Hodžić 1975/76, za Dan mladosti – štafeta

Prvi red: NN, Nedžad Čvorić, Nenad Grgurević, Mirsad Mustafić , Esad Mujezinović, NN-Ema Bašić?

Drugi red, stoje: Jozo Katinić nastavnik, Suada Malićbegović, Aida Subašić, Amira ?, Nedžad Korajlić, Indira Adžamić,Savo Nesterović, Jasminka Perić, NN, Amra Bukvić, NN, Katica Grgurević nastavnica

Sa table na Gornjoj čaršiji

11 12

13

14

16

Na tabli je bila izvješena i smrtovnica Enesa Golubovića, koji je živio u Tuzli, a njegova porodica je tešanjska koja se odselila u Teslić. Ukopan je u porodično mezarje iznad zgrade Hife. Enes je sin Fadila trgovca iz Tešnja (i djed Bajro je bio trgovac). Brat mu je,mnogim Tešnjacima poznat, stomatolog Bahrija. Nažalost nisam uspio snimiti smrtovnicu.

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *