OO SDP Tešanj: Reagovanje

„Sila i dominacija“ Načelnika Općine Tešanj Fuada Šišića

Povodom teksta u e-biltenu Načelnika Općine Tešanj Fuada Šišića broj 60 pod naslovom „Sila i dominacija http://www.opcina-tesanj.ba/images/dokumenti/e-bilten060.pdf Načelnik Općine Tešanj se okomio na vijećnika SDP-a Vedrana Kasera i napisao sljedeće:

“Usudite li se odlučiti onako kako se ne sviđa mojoj Partiji, bez obzira što je to vaša nadležnost, vaše ovlaštenje i vaša odgovornost, ja vas upozoravam da su moguće ozbiljne posljedice po općinu Tešanj. Zar niste svjesni da je Moja Partija sada „gore“ na vlasti.”

Stvarno je Vedran Kaser, u ime Kluba vijećnika SDP-a u OV Tešanj, pročitao sljedeći tekst, koji navodimo, a radi kojeg je Načelnik reagovao:

„…Na ovaj način se pokazuje sila i dominacija od strane Načelnika, nedostatak bar malo volje za uvažavanje drugih subjekata, već nije konsultovao radnike za njihov izbor člana UO, jer je i tu smatrao da mora imati isključivo svog kandidata. Ovakvi autokratski i totalitarni potezi će se vjerovatno negativno odraziti i na saradnju i komunikaciju općinske vlasti i Kantonalne vlade jer je Načelnik eliminisao prijedlog Ministrice zdravstva u Vladi ZDK, a što može imati posljedice za cijelu općinu Tešanj. Osim što je ignorisao Zakon, Načelnik je ignorisao i Ministarstvo zdravlja ZDK koje je odgovorno za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, njihovo finaciranje i provođenje neophodnih reformi u zdravstvu.“

Sami prosudite koliko su riječi izgovorene sa govornice i te iste riječi prevedene od Fuada Šišića različite.
Ništa manje drsko, bezobrazno i uvrjedljivo nije bilo ni Reagovanje Kluba vijećnika SDA http://www.sdatesanj.com/pocetna/aktuelnosti-oo-sda-tesanj/292-oo-sda-reagovanje.html, u kojem Predsjednik Kluba Amir Kurtić (u narodu znan kao „ti okom ja skokom“) konstatuje sljedeće:

“Na poslednjoj sjednici Općinskog vijeća Tešanj, ono što su pokazali vijećnici iz kluba SDP-a je isto ono što su neke snage radile 1992. godine, a rade to često i danas u Parlamentu Bosne i Hercegovine.”

Ostaje pitanje zašto Načelnik i SDA Tešanj na vrlo nekorektan i zlonamjeran naćin iskrivljuje riječi koje je Vijećnik izgovorio. Zašto Načelniku treba govor mržnje. U svom tekstu gotovo priziva linč mladog Vijećnika, jer se Vijećnik ohrabrio da kaže svoj stav i da se ne složi sa Načelnikom. Zato što je izgovorio stav SDP-a i svoj stav, Vijećnik je doživio uvredu, jer je direktno upoređen sa ratnim zločincem.

Zar takva neprimjerena i neukusna poređenja nisu za sankciju, a u skladu sa Kodeksom ponašanja OV Tešanj. Upravo naslov teksta „Sila i dominacija“ najbolje pokazuje rad Načelnika i način kako on imenuje kadrove u javnim ustanovama. Istina je da u Upravnom odboru zdravstvenih ustanova, a čije osnivač Općina ima 3 člana-predstavnik radnika, predstavnik osnivača i predstavnik Ministarsva zdravstva ZDK (Zakon o zdravstvenoj zaštiti član 64. ), ali Načelnik nije mogao nikako prohvatiti člana ispred Ministarstva, jer nije „njegov kandidat“ i upravo je to dokaz Sile i dominacije. (PRILOG, prepis dopisa Ministarstva ZDK upućenog na OV Tešanj)

Vijećnik Vedran Kaser nije izgovorio prijetnje kako kaže Načelnik, već upozorenje, jer ignorisanje stava Vlade ZDK može narušiti odnose općinske vlasti i Vlade ZDK. SDP nije nikada prijetio, jer SDP nije opozicija građanima općine Tešanj i interesima Tešnja.

Na, kraju mi u SDP-u razumjemo paniku, rasulo i sukobe koji vladaju u tešanjskoj SDA i da se to, i pored vještog „turanja pod tepih“, ne može sakriti, ali nikako ne možemo razumjeti da Načelnik i SDA pokušavaju ne birajući sredstva, pa tako i poređući SDP i naše vijećnike sa ratnim zločincima, spasiti ono što se može spasiti od tešanjske SDA.

Komisja za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

Prilog:

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *