Otvoreno pismo – R E A G O V A NJ E

Poštovani,

Posljednjih nekoliko sjednica Općinskog vijeća Tešanj svjedoci smo političkog preplitanja, politiziranja i dušebrižničkih stavova po pitanju djece s posebnim potrebama.

Prateći rad Općinskog vijeća Tešanj, izlaganja Općinskih vijećnika, svih političkih partija koje sudjeluju u radu Općinskog vijeća Tešanj, javnosti se putem medija ostavljao dojam, da ste Vi, koristeći govornicu Općinskog vijeća Tešanj i medijski prostor lokalnih medija, zaista shvatili problematiku ove populacije i konačno preuzeli incijativu u rješavanju iste.
Na osnovu toga proizilazi potreba da Vas informišemo o pilot projektu Dnevnog boravka djece s posebnim potrebama za područje općine Tešanj.

Na incijativu JU Centra za socijalni rad Tešanj i Udruženja roditelja, djece i omladine s posebnim potrebama, početnom financijskom podrškom općine Tešanj, stavljen je u funkciju pilot projekat Dnevnog boravka djece s posebnim potrebama.

Za samo osam mjeseci rada Dnevnog boravka uspjeli smo, shodno financijskim sredstvima i prostornim mogućnostima:

  • obezbjediti trodnevni timski rad za 15. djece sa posebnim potrebama putem stručnih radionica koje imaju za cilj kreativno izražavanje, socijalizaciju i integraciju ove populacije.
  • organizovati rekreaciju korisnika putem eksurzija (Sarajevo i Vlašić);
  • organizovati pohađanje višemjesečnog kursa Informatike za naše starije korisnike, u saradnji sa drugim NVO;
  • organizovati socijalno uključivanje naših korisnika putem javnih nastupa (priredba) u saradnji sa djecom koja pohađaju redovno školovanje;
  • organizovati podjelu prigodnih poklona/paketića za vjerske i ostale praznike, našim korisnicima i drugoj djeci sa posebnim potrebama a koja nisu uključena u rad Dnevnog boravka;
  • priređivati izlete, posjete javnim istitucijama, preduzećima itd…
  • uspjeli smo zainteresovati ozbiljne donatore, stvoriti uslove, idejno riješenje, za izgradnju i proširenje prostorija za veći broj korisnika.

Za veoma kratko vrijeme Dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama Tešanj postao je prepoznatljivo mjesto sreće, radosti, i dječijeg osmjeha . Posjeta Općinskog Načelnika i mnogih dobronamjernih ljudi iz cijele BiH, dali su nam još više entuzijazma da iznalazimo i bolja reješanja kako bi ova populacija uživala ravnopravan društveni položaj u budućnosti.

Ovim otvorenim pismom se obraćamo Vama, našim sugrđanima i želimo Vas upoznati s činjenicom da niko od Vijećnika, koji se toliko zalažu za djecu s posebnim potrebama, nije došao posjetiti naše korisnike u Dnevnom boravku, mada je naš rad veoma dobro medijski popraćen.

Tekođer, nijedna politička partija, putem svojih predstavnika u višim nivoima vlasti, nije pomogla naš rad osim Općine Tešanj, Ministarstva za rad i socijalnu politiku ZDK i naših ostalih dobronamjernih sugrađana.

Ovim putem Vas molimo da djeca s posebnim potrebama prestanu biti predmet uzdizanja političkih partija i pojedinaca.

Vi ste naši predstavnici, ukazali smo Vam povjerenje i Vaše političke partije nose obavezu odgovornosti jer ste preuzeli zadatak da nam stvorite ambijent ugodnijeg življenja.

Ne dozvolite da Vašim političkim istupima izgubimo entuzijazam i našu viziju kako pomoći ovoj populaciji. Od Vas samo tražimo da putem Vaših predstavnika na višim nivoima vlasti konkretno doprinesete za održivost ovog projekta.

Smatramo da zajednički trebamo iznalaziti rješenja za socijalno uključivanje ove poulacije u društveni život.

“Ko hoće nešto da učini, nađe način, ko neće ništa da učini, nađe opravdanje”
(Pikaso)

U Tešnju, 29.01.2011.god

Miralem Mulabdić

Predsjednik URDOPP-a

Dostavljeno:

  • Općinski načelnik
  • Klub vijećnika OO BPS Tešanj
  • Klub vijećnika OO SDA Tešanj
  • Klub vijećnika OO SDP Tešanj
  • Klub vijećnika OO SBiH Tešanj
  • Mediji

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *