Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta ZDK za 2013. godinu u resoru privrede i poljoprivrede

Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta ZDK za 2013. godinu u resoru privrede i poljoprivrede

Posljednja i nizu javnih rasprava po ministarstvima Vlade Zeničko- dobojskog kantona održana je, u petak, u sjedištu ZDK i to za resore privrede i poljoprivrede. Raspravi su prisustvovali predstavnici udruženja privrednika, poljoprivrednika, te poljoprivrednici pojedinci.

U Nacrtu budžeta ZDK za narednu godinu planirano je 3,9 miliona KM poticaja za privredu. Tokom raprave govorilo se, između ostalog, o projektu utopljavanja objekata, kojim bi se ostvarile ogromne uštede, te o uvrštavanju stavke „sufinansiranje projekata“, kako bi udruženja mogla aplicirati prema međunarodnim izvorima finansiranja.

Za poljoprivredne poticaje planirano je 2 miliona KM, a realne potrebe su oko 8 miliona KM. Ministarstvo za poljoprivredu ima neizmirenih obaveza iz tekuće godine, koja će biti prebačena za narednu godinu.

-Dok izmirimo obaveze iz 2012., u narednoj godini ćemo moći koristiti samo 500 000 KM za direktne poticaje. Obzirom na intenzitet poljoprivredne proizvodnje u Zeničko-dobojskom kantonu, to je nedovoljno, istakao je ministar Bojan Bošnjak.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *