NOVA SREDSTVA IZ IPA FONDOVA

Okončan je još jedan značajan projekt prilagođavanja prostorija pravosuđa evropskim standardima. Završeno je, naime, renoviranje sale Kantonalnog suda u Zenici u kojoj se procesuiraju najsloženiji krivični predmeti .Rekonstrukcija je urađena prema zahtjevima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a sredstva  su obezbijeđena iz  IPA projekta 2009, koji je ciljan na ubrzavanje i doprinos kvaliteti suđenja za ratne zločine. Poznato je da se ovi procesi sve češće prenose na niže pravosudne instance, u kantonalne i okružne sudove.

Za arhitektonsko uređenje sudnice Kantonalnog suda u Zenici, nabavku i ugradnju savremene elektroničke opreme i adaptaciju pripadajućih prostorija, a u sklopu projekta za opremanje i adaptaciju deset sudnica u deset kantonalnih sudova, obezbjeđena je 141.217 eura.

U pravosuđu se sve češće realiziraju projekti iz IPA fondova, od sitnijih tipa nabavke opreme do onih vrijednih nekoliko miliona KM . Tako je projekt Izgradnje nove zgrade Kantonalnog tužilaštva u Zenici ušao među etiri top-prioriteta u Federaciji BIH . Sasvim je izvjesno da će upravo Zenica iz ovih sredstava dobiti 3,2 miliona KM – IPA 2012/2013 – a za rekonstrukciju i izgradnja objekata pravosudne infrastrukture.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *