TEŠANJ DOBIO JOŠ JEDNOG DOKTORA MEDICINSKIH NAUKA

Enes Hodžić
U petak 04.10.2013. godine na Medicinskom fakultetu Tuzla naš sugrađanin dr. Enes Hodžić je odbranio doktorsku disertaciju na temu – LAPAROSKOPSKA I OTVORENA HOLECISTEKTOMIJA U TRETMANU AKUTNOG
HOLECISTITISA
Podrška nije izostala niti ovaj put, radne kolege, rodbina i prijatelji su i ovaj put bili uz Enesa da svjedoče zaista jednom lijepom događaju i kako izvrsnom izlaganju tako i izvrsno obrađenoj temi.

Biografija

Enes Hodžić je rođen 13.10.1962. godine u Tešnju, gdje je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Medicinski fakultet je završio u Tuzli 1989. godine. Od tada do početka rata je radio u Službi hitne medicinske pomoći DZ Tešanj, kao rukovodilac SHP.

Po izbijanju rata se uključuje u aktivnu odbranu, učestvuje u organizovanju  sanitetske službe kao Načelnik sanitetske službe 207. brig ARBiH. Osnivač je i šef  Trijažnog centra Jelah, medicinske ustanove u kojoj su, zajedno sa medicinskim osobljem 110 brigade HVO-a, danonoćno pružane medicinske usluge civilima i vojnicima ARBiH i HVO.

Od 1993. godine radi na Hirurškom odjelu RB Tešanj. Specijalizaciju dobiva 1994. godine,  istu završava četiri godine poslije.

Od tada do danas radi na Hirurškom odjelu Opće Bolnice Tešanj.

Jedan je od inicijatora, osnivača i prvih predavača u Srednjoj medicinskoj školi u Tešnju, gdje je predavao Hirurgiju  te Anatomiju sa fiziologijom.

Dugogodišnji je aktivni edukator i promotor zdravlja pri OK Crvenog križa. Vrši obuku iz prve pomoći, borbe protiv mina, borbe protiv TBC, kao i pripremanje ekipa iz prve pomoći.

Kao stručno lice, aktivno je uključen u rad sportskih društava na području općine Tešanj.

U radu Ljekarske komore ZE-DO kantona je bio uključen od samog početka, kao član radne grupe za osnivanje LjK ZE-DO. Dva mandata je obavljao dužnost predsjednika Izvršnog odbora, a potom  zamjenika predsjednika IO LjK ZE-DO kantona.

Učestvovao je na više kongresa u zemlji i inostranstvu, kao i na stručnim usavršavanjima iz oblasti abdominalne, opće, laparoskopske i dječije kirurgije, urgentne medicine i dr.

Stečena znanja primjenjuje u vlastitoj ustanovi u svakodnevnom educiranju srednjeg medicinskog kadra, ljekara pripravnika i specijalizanata.

Od  augusta 2005. godine je imenovan za  šefa Odsjeka za opću  kirurgiju Opće Bolnice Tešanj.

Na prijedlog ustanove, 2008. godine Federalno ministarstvo zdravstva mu je dodijelilo počasnu titulu Primarijus.

 

Završio je postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Tuzli te dana 09.07.2010. godine uspješno odbranio magistarski rad  pod nazivom „Perioperativna i postoperativna bol kod laparoskopske i otvorene holecistektomije“.

Angažovan je  kao Viši asistent na Zdravstvenom fakultetu u Zenici na predmetu Hirurgija.

Odlukom Federalnog ministra zdravstva 06.05.2013. godine mu je odobrena subspecijalizacija iz Vaskularne hirurgije.

Doktorsku disertaciju na temu „Laparoskopska holecistektomija u tretmanu akutnog holecistitisa“je odbranio 04.10. 2013 godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te stekao počasnu titulu Doktor medicinskih nauka.

Služi se engleskim i francuskim jezikom u konverzaciji i stručnoj literaturi.

Autor je više naučnih i stručnih članaka.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *