Tešanjski dnevnik 14-21.10.2013.godine

Učenici iz Usore u posjeti Sidranovoj umjetničkoj radionici

Gosti akademika Sidrana u njegovoj umjetničkoj radionici u Cko, ovaj put su bili  gimnazijalci Mješovite srednje škole „Stjepan Radić“ iz Usore sa profesorima Jakovom Kulićem i Suzanom Ćosić.

Napravljen je i zajednički snimak sa akademikom Sidranom

U posjeti su bile:Kristina Pranjić, Janja Gavrić, Diana Bošnjak, Ana Bilkić, Ejla Sadiković i Fatima Mahmutović.I ako sam zakasnio na ovaj susret, ipak sam stigao prisustvovati zanimljivom razgovoru učenika i akademika Sidrana o književnosti, religiji, ljubavi i drugim pitanjima koja su interesovala učenike. Interesantno je da nije bilo učenika, nego same učenice, lijepe, mlade pa se moglo primjetiti da je i poeti trebalo malo više vremena da se umori od razgovora nego inače.Gostima je poklonio svoj roman „Otkup sirove kože“.

 

Kurban-bajram

Simbolika Kurban-bajrama se temelji na žrtvi i bogobojaznosti. U širem smislu kurban znači žrtvu, a u u užem žrtvu ovce ili govečeta koje se žrtvuje po propisima vjere nakon Bajram-namaza do ikindije trećeg dana Bajrama.

I Kurban-bajram je praznik duhovne radosti i mira, porodičnog i familijarnog zajedništva i druženja.

Nekada se kurban dijelio na tri dijela. Prva trećina je ostavljana ukućnima za bajramska jela, druga za komšije i prijatelje, a treća za siromašne. Sjećam se dobro kao student suzme (kaurme) koju je mati pravila od kurbanskog mesa, a ja u studentskom domu na rešou spremao sa jajima.

Danas se ta pravila ili običaji mijenjaju. Loše socijalno stanje sve većeg broja stanovnika navodi vjernike da kurban dodijele raznim humanitarnim organizacijama koje se brinu o građanima sa socijalnim potrebama.

Tako je i Medžlis IZ-a u Tešnju ove godine organizovao prikupljanje kurbana i dostavljanje socijalno ugroženim stanovnicima. Medžlis IZ-a Tešanj je organizovao prikupljanje kurbana na tri mjesta:

– U Tešnju je prikupljan kurban za Prihvatni centar Duje u Klokotnici, Doboj Istok. Ovaj prihvatni centar je najveći projekat Međunarodnog foruma solidarnosti-EMMAUS koji je oformljen za prihvat izbjeglica 1999. godine, a od 2004. godine djeluje kao centar za zbrinjavanje i rehabilitaciju svih kategorija stanovništva, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Trenutno ima  420 štičenika.

Prihvatni centar Duje u Klokotnici

 

  • U Jelahu i Miljanovcima je prikupljan kurban koji će biti distribuiran putem IZ-a socijalno ugroženim građanima na području Teslića
  • U Lepenici i Šijama je prikupljan kurban koji će biti distribuiran socijalno ugroženim građanima putem IZ-a u Doboju.
  • Prihvat u Tešnju je veoma blizu moje kuće pa sam otišao da vidim kako ide akcija. Tamo sam zatekao Enesa Hojkurića koji je predavao kurban i upitao ga za motiv uključenja u akciju i napuštanju tradicionalne podjele.
  • Socijalno stanje određenih kategorija u državi je jedini razlog. Bolje je tako obezbjediti potrebe nekih koji nemaju nego da ja nosim kurban prijatelju, a on meni!

Prihatilište kurbana do dolaska hladnjače nadzire Omer Pobrić iz Medžlisa IZ-e

Ukupno je prikupljeno i distribuirano oko tri tone kurbanskog mesa.

 

Fudbalsko ludilo

Ova naša reprezentativna fudbalska ekipa je više od sportske ekipe. Ona je prava infuzija patriotskog ponosa Bosancima i Hecegovcima u zemlji, ali i u dijaspori širom svijeta koji su već „izluđeni“ političkim i privrednim padom naše države na samo začelje Evrope pa i svijeta.

Ko kaže da BiH nema snage i znanja za vrhunske rezultate. Iza nas ostadoše da se bore u baražu za odlazak u Brazil jedna Francuska, Švedska, Portugal, Grčka, Hrvatska.

Da je bilo lahko, nije. Ne samo igračima nego i nama gledaocima. Dok je nervoza rasla kako je utakmica sa Litvanijom odmicala oko pedesete minute susreta supruga mi reče da sam crven kao paprika i da odmah popijem leksaurin obzirom da mi srce nije baš sposobno za velike napore. I onda olakšanje Ibišević dade gol. Pratio sam televizorski program do pola tri ujutro. Ludilo u cijeloj zemlji, a ona slika iz Titove ulice u Sarajevu izgleda nestvarno. Nemam snage izači na ulicu da fotografišem tešanjske navijače. Zato fotografišem scene iz Sarajeva na TV ekranu.  Čujem zvukove automobilskih sirena, a i poneki „topovski udar“ u gradu.

Razloge našeg oduševljenja  prokomentarisao je i naš sugrađanin akademik Sidran u dnevnom listu „Avaz“. Rekao je između ostalog:

…Naš narod je toliko mentalno iscrpljen da mu je nešto poput ove pobjede, koja bi drugim  društvima trebala biti najvažnija sporedna stvar,  važnija od hljeba i vode. To je detalj, pogled koji govori o iznimnom ponoru, provaliji u kojoj dvadesetak godina mi živimo. To je strašno.

Fudbaleri na aerodromu i navijači u Titovoj ulici  u Sarajevu, pogled sa zgrade iznad vječne vatre

 

Hommage e Alija Izetbegović

Prošlo je 10 godina od smrti prvog demokratski izabranog  predsjednika BiH Alije Izetbegovića. U organizaciji Cko i općine Tešanj održan je skup pod nazivom „Hommage e Alija Izetbegović“ (hommage-izraz poštovanja)  na kome su učestvovali: dr. Ibrahim Kajan, dr. Dževad Hodžić, mr. Suad Huskić, a uvodne riječi je dao Amir Brka, zajedno sa načelnikom Huskićem domaćin skupa.

Amir Brka, dr. Kajan, dr Hodžić i mr. Huskić

 

Pred punom malom salom Cko dr. Hodžić je govorio o Izetbegovićevom pristupu politici, islamskim moralnim temeljima koji su u njemu bili ugrađeni i njegov utopističkoj želji da svi ljudi budu slobodni i ravnopravni i demokratiji kao putu tom cilju.

Dr. Kajan govorio o spisteljstvu Izetbegovića, a mr. Huskić o njegovom odnosu prema izgradnji države i pravu svih naroda da budu ravnopravni i da pripadaju BiH. Prenio je i  izjave poznatih ličnosti o Aliji Izetbegoviću. Emitovan je i tonski zapis zadnjeg  telefonskog intervjua predsjednika Izetbegovića  novinaru Senadu Hadžifejzoviću.  Emir Bajraktarević je interpretirao poznatu pjesmu Dine Merlina posvečenu predjedniku..

 

Naši u svijetu – Muris Husremović

Volim razgovarati sa našim ljudima iz dijaspore, posebno mlađim. Muris Husremović mi je rođak i sretali smo se tokom njegovih boravaka kod majke Zinete u Tešnju,  ali smo rijetko imali priliku da porazgovaramo sami uz jutarnju kafu u Gradskoj kafani, kao ovaj put.

Murisa je rat zatekao kao apsolventa Mašinskog fakulteta u Sarajevu, zatim je preživio one početke i borbena dejstva u Tešnju, nakon čega je stigao u Njemačku.

Muris Husremović

 

Radeći fizičke poslove oštetio je kičmu pa je otišao u firmu koja se bavila projektovanjem centralnog grijanja nastojeći da radi kao tehnički crtač volonter, dok se ne osposobi za poslove. Vlasnik firme, inače Palestinac, dao mu je literaturu i računar da za određeno vrijeme nauči crtanje uz pomoć računara i ako to savlada primiće ga na posao. Pri tom je Murisu bilo veoma važno što mu je dao i neku satnicu za to vrijeme. Nakon zadatakog roka vlasnik je želio da provjeri stečeno znanje i tražio da crta jednostavnije forme, a Muris je već za jedan objekat uradio instalaciju grijanja u 3D tehnici.

Kada je nestalo posla u Njemačkoj put ga vodi u SAD. Tamo počinje raditi kao crtač u projektantskoj kući Jaros Baum&Bolles. Poslovi su bili monotoni pa je zamolio rukovodioce da radi i neke složenije poslove. Tako je počela njegova karijera projektanta.

Danas je projekt menadžer u ovoj firmi i trenutno vodi jedan od dva tima projektanata na izradi projekata grijanja, ventilacije i telekomunikacija  novih zgrada World Trade Centra (nove zgrade na mjestu srušenih u terorističkom aktu 11. septembara 2001. godine).

Ono što me je najviše iznenadilo u ovom razgovoru je da mu niko od vlasnika nije tražio diplomu da bi obavljao ove odgovorne i veoma složene poslove.

Gledajući trku za fakultetskim diplomama bez pokrića  po novotvorenim fakultetima skoro u mjesnim zajednicamam kod nas u BiH očito je da su one namijenjene samo za traženje posla u administarciji, jer tamo je važna samo diploma, ali ne i znanje.

Oni sa znanjem sa i bez diplomom sve manje imaju šansu da rade ovako velike i odgovorne poslove kao Muris jer su uništene firme koje su bile specijalizirane za projktovanje i izgradnju složenih objekata.

 

Travnik Envera Sujoldžića

U organizaciji Cko predstavljene su knjige Envera Sujoldžića o Travniku. U predstavljanju knjiga učestvovala je Fatima Maslić direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Enver Sujoldžić je Travničanin, diplomirani inžinjer elektrotehnike koji se od rane mladosti bavi istraživanjem prošlosti Travnika. Posjeduje značajnu filatelističku zbirku, kolekciju starih razglednica Travnika i zbirku starina.

Amir Brka, Enver Sujoldžić i Fatima Maslić

 

Objavio je sljedeće knjige: Travnička sahat-kula, Džamije Travnika, Travnička marka, Lašva i Toričan- prilog povijesti travničkog kraja, Stari vodovodi i gradnja na vodi u Travniku.

 

Sjećanje na poginule vatrogasce Mensura Hodžića i Muje Handžića

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tešanj 1905“ u sklopu programa obilježavanja manifestacije „Mjesec oktobar-mjesec zaštite od požara“, a u znak sjećanja na poginule pripadnike društva Mensura Hodžića i Muje Handžića organiozovalo je memorijalni turnir u malom nogometu. Predhodno je izvršeno postrojavanje svih uzrasta vatrogasne jedinice, polaganje cvijeća na mezare poginulim. Pored aktivnih vatrogasaca u stroju su bili i pripadnici izviđačkog odreda „Crni vrh“ i stari vatrogasci koji više nisu aktivni. Učesnicima su se obaratili predsjednik DVD „Tešanj 1905“ Enes Galijašević i Hasan Ćeman komadant profesionalne vatrogasne jedinice i za ovu priliku izaslanik načelnika općine mr. Suada Huskića.

Mensur Hodžić i Mujo Handžić

 

Mensur Hodžić i Mujo Handžić su poginuli od eksplozije granate pred zgradom vatrogasnog doma neposredno nakon što su se vratili sa gašenje požara jedne kuće u Miljanovcima koja je bila zapaljena tokom ratnih dejstava. Bilo je to 12.07.1992. godine.

Postrojene jedinice, desno djeca koja su položila cvijeće na spomen ploču postavljenu na mjestu pogibije

Među posjetiocima sam primjetio i zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Erminu Slakičević Dizdarević

 

Smotra horova „Bajram dođe“

U organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj i Omladinskog ansambla održan je koncert horova trečeg dana Kurban-bajrama pod nazivom „Bajram dođe“.

Učetvovali su horovi:

  • „Selimija“, hor Medžlisa IZ-e Doboj
  • „Nuru ayni“ iz Kalesije
  • „Zefir“ Srebrenik
  • „Omladinski ansambl“ Tešanj

Stare fotografije

S lijeva: Osman Hadžimehić, Mehmed Kahvić, Smail Saračević, sjedi hafiz Mustafa Hundur

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *