Dodjeljena priznanja najhrabrijim građanima ZDK

Dodjeljena priznanja najhrabrijim građanima ZDK

Skromnom svečanošću, danas (28. 02. 2014.)  je u organizaciji Kantonalne uprave Civilne zaštite u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona obilježen 1. Mart – svjetski Dan Civilne zaštite. Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite na početku svečanosti govorio je o aktivnostima koje je ova Uprava poduzela u protekloj godini, a prisutnima se potom obratio komandant Kantonalnog štaba Edin Terzić  kazavši, između ostalog, slijedeće:

-„ Nesreće su uvijek povezivale ljude, zbližavale ih i upućivale na potrebu zajedničke borbe za opstanak  tokom prirodnih i drugih nesreća. Jer, svjesni smo da je čovjek naspram prirodnih sila sitan, ali udružen sa drugima lakaše i brže djeluje i otklanja štetne posljedice. To posebno vrijedi kad ima organizovane i opremljene službe zaštite i spašavanja. U prošloj godini, Zeničko-dobojski kanton postao je bogatiji za četiri nova vatrogasna vozila za intervencije na cestama kod saobraćajnih udersa i dva vozila za gašenje početnih požara. Shvatajući da time sutra spašavamo ljudske živote, trebamo osvijestiti činjenicu da se svaka uložena marka u opremanje struktura civilne zaštite, vraća desetostruko u spašenim ljudskim životima i materijalnim dobrima, kazao je između ostalog komandant Terzić.

Nakon prigodnog muzičkog programa, dodijeljena su priznanja pojedincima i kolektivima. Zbog herojskih podviga koje su izveli građani Zeničko-dobojskog kantona u različitim situacijama prošle godine spasivši živote svojih sugrađana i pri tom rizikujući vlastite, Federalni štab Civilne zaštite nagradio  je zlatnom značkom Zeničane: Enesa Kačamakovića, koji je iz hladne rijeke Bosne izvukao utopljenicu, Mirheta Kokića koji je također spasao dvoje ljudi iz nabujale rijeke Bosne, zatim Anela Burekovića, za spašavanje invalidne osobe iz zapaljene kuće, te Metuzalema Kamiševića iz Tešnja koji je spasio unesrećeno lice na litici Tešanjske gradine. Pismenu pohvalu Federalnog štaba civilne zaštite dobio je Slaven Perić,vođa tima Federalnog štaba CZ za deminiranje na području ZDK za uspješne deminerske aktivnosti.

Kantonalni štab CZ Zeničko-dobojskog kantona dodjelio je zlatnu značku Tešnjaku Avdi Hasanbašiću, povjereniku civilne zaštite koji je spasio trojicu radnika pri izvođenju radova na lokalnom vodovodu i Admiru Bajraktareviću, iz Zavidovića, načelniku Gorske službe spašavanja za spašavanje uneserećene osobe u naselju Hajdarovići kao i planinara na planini Tajan.

Pismenu pohvalu Kantonalnog štaba CZ dobile su profesionalne vatrogasne jedinice općina Zavidovići i Zenica, zatim vatrogasci: Redžo Seferović iz Zavidovića, te Samir Kadić i Mujo Halilović iz Tešnja. Pismena pohvala uručena je i policajcu Hajrudinu Adžiću iz Tešnja, Savezu izviđača općine Zenica, Draganu Božičkoviću, pomoćniku načelnika CZ Visoko, Adnanu Čukletu iz DVD Zenica i Općinskoj orgranizaciji Crvenog križa Zavidovići.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *