Obrazovanje odraslih – put ka smanjenju nezaposlenosti

Obrazovanje odraslih – put ka smanjenju nezaposlenosti

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana završna rasprava o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih ZDK koju su organizovali kantonalna Skupština i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. U uvodnoj riječi, Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine ZDK kazao je da je Nacrt ovog Zakona upućen u javnu raspravu 13. 12. 2013. godine u svih 12 općina Kantona , a zbog izuzetnog značaja za afirmaciju tržišta rada na području našeg Kantona, u javnoj raspravi učestvovali su brojni subjekti iz različitih sfera života i rada. Sve primjedbe i sugestije proizašle iz javnih rasprava po općinama bit će razmotrene i uvrštene u završni tekst Zakona.

Adnan Zeković, sekretar federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke kazao je da se aktivnostima u proteklim mjesecima nastojalo harmonizirati donošenje ovog zakona na nivou svih kantona kako bi se stekla jedinstvena i istovjetna zakonska osnova koja reguliše oblast obrazovanja odraslih.

Mirko Trifunović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta istakao je da su prilikom kreiranja ovog Zakona u Ministarstvu nastojali uzeti u obzir ne samo činjenice relevantne za kvalitetno donošenje zakonske regulative u ovoj oblasti, već i sugestije sa okruglih stolova u kojima su učestvovali i sindikati obrazovanja, predstavnici privrede i udruženja poslodavaca. Činjenica je, kazao je ministar Trifunović, da je trenutno na području Kantona od ukupno 70.778 nezaposlenih najviše onih KV (28.087) i NK spreme (21.006).To dovoljno govori koliko je potrebno donijeti ovaj Zakon i osnovati  Centar za obrazovanje odraslih i time kontinuirano provoditi politiku cjeloživotnog učenja. S druge strane, potrebe privrede su velike i mnogi od nezaposlenih već sutra bi mogli dobiti stalno zaposlenje u nekom od privrednih kolektiva, nakon što prođu proces prekvalifikacije ili završe odgovarajuće škole i zanimanja  koja su potrebna privredi.

Treba reći na kraju i to da je podršku realizaciji javnih rasprava i donošenja zakona podržala i Američka agencija za međunarodni razvoj –USAID i Institut za razvoj mladih KULT.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *