OBUKA DOMAĆIH TIMOVA ZA PREČIŠĆAVANJE VODA

OBUKA DOMAĆIH TIMOVA ZA PREČIŠĆAVANJE VODA

Danas (06. 06. 2014.) je u organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona  održana radionica za timove iz javnih vodovodnih preduzeća općina Tešanj, Olovo i Zenica, a radionici su prisustvovali i predstavnici općinskih službi civilne zaštite tih općina te Kriznog štaba za zdravstvo ZDK. Ova radionica dio je realizacije plana Kantonalnog štaba civilne zaštite u oblasti dovođenja pitke vode do svakog naselja pogođenog nedavnim poplavama.

Obuku je vodio Lars Ahsberg (Asberg), predstavnik Državne agencije  za civilnu zaštitu Kraljevine Švedske koja je našem Kantonu donirala tri postrojenja za prečišćavanje voda u vrijednosti od 400.000 eura. Švedski i domaći timovi kreću sa instaliranjem postrojenja tokom ovog vikenda u Topčić polju (za općinu Zenica,) a drugi timovi će istodobno postavljati postrojenja za prečišćavanje vode  u Olovu i Tešnju.

Treba reći i to da su ova postrojenja za prečišćavanje voda građena na fleksibilan način pa tako nakon upotrebe na jednoj lokaciji mogu biti usmjereni na drugu, u vrlo kratkoam roku. Inače, ova postrojenja ostaju u vlasništvu Kantonalne uprave civilne zaštite i nakon stabilizacije snabdijevanja pitkom vodom na ugroženim područjima, moći će se koristiti u budućnosti i na drugim lokacijama, ako se za to ukaže potreba.

Tokom današnje radionice prezentirana je i nova brošura Kantonalne uprave civilne „Upute stanovništvu sa prostora zahvaćenih prirodnim nepogodama za prevenciju nastanka oboljenja i epidemija“. Na sažet i prihvatljiv način, date su upute stanovništvu o prepoznavanju bolesti koje se prenose preko zagađene vode, zemlje i insekata, zatim upute za čišćenje i dezinfekciju različitih površina, za zaštitu od kanalizacionih produkata i brojne druge.Ova brošura  urađena je u saradnji sa Ljekarskom komorom ZDK, Kantonalnom bolnicom Zenica – Služba za epidemiologiju i Zdravstvenim fakultetom Univerziteta u Zenici. Štampano je 5000 primjeraka koji će tokom narednog vikenda (06. do 08. 06. 2014.) biti podijeljeni stanovništvu na ugroženim područjima.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *