NAJVAŽNIJE JE IZGRADITI KUĆE

NAJVAŽNIJE JE IZGRADITI KUĆE

Vladu Zeničko-dobojskog kantona je danas su posjetili Jasmin Jaganjac direktor Federalnog Fonda za pomoć nastradalima u poplavama i direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Gosti su sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem i Edinom Terzićem, ministrom za prostorno uređenje u Vladi ZDK razgovarali o dinamici korištenja sredstava koja se iz Fonda raspoređuju kantonima. Jaganjac se posebno interesovao za proces izgradnje stambenih objekata porodicama koje su nakon poplava ostale bez svojih domova. Prikupljena sredstva od milion maraka koja su dodijeljena za izgradnju uništenih kuća su operativna i ona će, prema utvrđenom rasporedu, a u neposrednoj saradnji sa općinama biti upotrebljena za izgradnju novih objekata.

Tema razgovora bili su i putni pravci prema Bistričaku i Željeznom Polju, a aktuelnim i gorućim pitanjem ispostavljena je i uspostava pravca za selo Kolići.

-Najvažnije u ovom trenutku je da se izgrade kuće na sigurnom terenu. Zato se očekuje od općina efikasnost u dodjeli zemljišta i izdavanju građevinskih dozvola. Dinamika priliva sredstava u find omogućava nam da na bazi solidarnosti koja je iskazana ulazimo i u projekte uređivanja korita rijeka i potoka kako bismo spriječili nove štete na putevima,-kazao je direktor Fonda Jasmin Jaganjac.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *