Savjet jednom predsjedniku

Savjet je odgovor na pitanje na koje već znamo odgovor,

ali nam se ne sviđa.

Erica Jong

Kažu da se savjet ne daje onom ko savjet ne traži. Ali kako niko dugo vremena ne traži savjet a meni se čini da bi mnogo toga trebalo drugačije pokušati uraditi, odlučio sam da Vas posavjetujem. Ne zato što sam pametniji od Vas ili vaših savjetnika nego mi se čini da duže razmišljam o tome kako bi trebalo drugačije raditi. Pravo da Vam kažem, pokušao sam i lokalno ali nije dalo rezultata. Jedno vrijeme su me trpili, pomalo i odgovarali na upućene savjete, obećavali ali nije bilo pomaka. Onda su prestali i odgovarati. I ja sam shvatio ili dajem loše savjete ili ne znam s kim imam posla. A moguće je i oboje.

I to je dodatni razlog što Vam pišem. Jer ako ne bude reakcije ni od Vas onda je očito do mene. Prvo, da objasnim svoju poziciju: što je meni uopće važno da se brinem za Stranku? Dakle, Stranka je jedna od ključnih faktora višestranačkog demokratskog sistema u Bosni i Hercegovini, i to je veoma važno za sve nas. Neću pisati o tome šta mislim kada, gdje, šta i kako je Stranka dobro radila niti gdje je skrenula s puta nego ću iznijeti šta mislim da bi Stranka trebala uraditi ubuduće. Jer što je bilo promijeniti se ne može. Svjestan sam, dok ovo pišem, da su okolnosti izrazito nepovoljne. Na žalost, dugogodišnji trend je nepovoljan za Bosnu i Hercegovinu tako da nas ni lošije od ovoga više ne smije iznenaditi ali upravo zbog toga se promjene ne smiju ni odlagati. Vidim da i sami postajete toga svjesni, i to me je ohrabrilo da ovo napišem. Razmišljam o sljedećem:

  1. Stranka treba angažovati ljude koji imaju znanje i osobna iskustva (iz Bosne i Hercegovine i izvana) i suštinski raspraviti kako Stranku dalje profilirati i to:
    1. u području konteksta u kome djeluje,
    2. u području etičkih granica,
    3. u području političke orjentacije,
    4. u području organizacijskog funkcionisanja i digitalne podrške i u
    5. u području novih primjera dobrih praksi koje treba afirmisati.
  2. Stranka (aktuelno rukovodstvo) treba odmah donijeti odluku o tome da je država ispred i iznad stranke, da se zakon ne smije izigravati ni na jednom nivou niti u jednom segmentu od strane čalnova stranke na javnim funkcijama i da su javne institucije iznad stranačkih organa (iako zvuči čudno, možete čak pomisliti da je provokatno, ali zaista nije i potrebno je),
  3. Stranka treba donijeti obavezne smjernice za rad javnih funkcionera članova Stranke o tome da javne funkcije nisu mjesto borbe za o(p)stajanje na vlasti i selektivnog uticaja nego mjesto odgovornosti za osposobljavanje javnih institucija na čijem su čelu, osposobljavanje saradnika i uposlenih te fer i neutralan odnos prema svima,
  4. Stranka treba uspostaviti dugoročne i kratkoročne ciljeve te godišnje planove rada i godišnje ciljeve na svim nivoima kao transparentan motiv i odgovornost rukovodstva, i učiniti obaveznim da sve odluke koje donose organi svih nivoa budu dostupni javnosti putem objava kroz savremene kanale komunikacije. Postoje situacije na nižim nivoima gdje organi stranke ili ne donose odluke ili te odluke kriju od javnosti. Stranka ne smije biti tajna organizacija.
  5. Uspostaviti novu mjeru podrške unutar Stranke koja će biti vezana za mjerljivu realizaciju planova i ciljeva umjesto slijepe hijerarhijske ili personalne poslušnosti. Kritičko mišljenje, analiza prijeđenog puta, pozitivnog i negativnog te naučene lekcije treba da vrate povjerenje u rukovodstvo i poštovanje prema rukovodstvu.

Na kraju, obzirom da niko savjet nije tražio a nije jasno ni adresiran, da ne bi bilo zabune kojem predsjedniku i kojoj stranci se upućuje savjet – onom predsjedniku i onoj stranci ko savjet prihvati.

Fuad Šišić

Raduša 544

7460 Tešanj

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *