Grbićeva riječ među najboljima

U potragu za kvalitetnim spisateljskim perom Republike Srbije, ali i bivše Jugoslavije, ove godine krenuo je II program Radio Beograda u suradnji sa Organizacionim odborom  50-og Festivala kulture mladih Republike Srbije.

U uži izbor za nagradu „Najbolja ostvarenja u oblasti poezije“ ušao je bosanskohercegovački pisac Grbić Safer.

U razmatranje za nagradu, ušao je Grbićev slijedeći umjetnički opus:

„Srebrenica“ (ulje na platnu), 2009,2010,2011
„ Noćnik čuvara Tešnja“ (poezija), 2010
„Personalna kritika“ (personalna kritika), 2010
„Legenda o dervišu“ (drama), 2011
„ Prijestolonasljednikovićka“ (libreto), 2011

Među deset najboljih književnika sa prostora bivše Jugoslavije uvršten je Grbić, a proglašenje konačnog pobjednika i dodjela Prve nagrade, te plakete „Timočka lira” koju će dodeljliti II Program Radio Beograda, održat će se 5.jula u gradu Nišu. Važno je naopmenuti da je Grbić jedini bosanskohercegovački književnik koji je ušao u uži izbor za dodjelu Prve nagrade.

Iz Organizacionog odbora poručuju da Grbićev književni opus ima visoku umjetničku kvalitetu, a to potvrđuju i činjenice da je Grbić prevođen je na srpski, slovenački, švedski, njemački i engleski jezik.

Ove godine Grbić je uvršten u zbornik bosansko-slovenačke književnosti „Euroorijentacije4“ i zbornik svjetske književnosti „Duhovna konekcija“, a uvrstilo ga je Udruženje za kulturu Novo Sarajevo.

Grbić kroz svoju pisanu riječ borac je za ljudska prava, feminista i proeuropski demokrata, što čini njegovo umjetničko djelo iznimno posebnim i po književnim kritikama vrijednim.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *