O Vanrednom Kongresu SDPBiH iz „prve ruke“

Složeno društveno-ekonomsko, socijalno-ekonomsko, pa i bezbjedonosno stanje u BiH, uzrokovano djelovanjem opstrukcionističkih političkih snaga, izaziva zabrinutost svih dobronamjernih građana BiH. SDPBiH je procjenio da u ovakvom stanju, u kojem se nalazi BiH, društvo i svaki građanin, ne možemo više biti ravnodušni i da svaki pojedinac ima svoj dio odgovornosti i mogućnost da nešto učini na popravljanju stanja u kojem se nalazimo zarobljeni više od petnaest godina.
Sa tim ciljem održan je i Vanredni Kongres SDPBiH.
Usvojeni dokumenti Kongresa treba da dopru do svakog člana i simpatizera SDPBiH i postanu putokaz za rad i djelovanje osnovnih i svih oblika i nivoa organizovanja SDPBiH.
Općinska organizacija SDPBiH Tešanj je sačinila svoj Plan i program sa rasporedom održavanja sastanaka članova osnovnih organizacija SDP-a u našoj općini sa predstavnicima organa i učesnicima Kongresa, koji se već realizuje, uz izraženi interes članstva.

Tako je održan sastanak u Osnovnoj organizaciji SDPBiH Šije 22.11.2011. godine i Osnovnoj organizaciji SDPBiH Raduša 27.11.2011. godine.
Iako je na dnevnom redu bila informacija o rezultatima Kongresa, nisu se mogle zaobići i teme nametnute o pitanjima i problemima u mjesnim zajednicama.
Utisak je da nedostaje, odnosno potpuno izostaje komunikacija organa MZ i građana.
Građani se niti pitaju, niti informiraju o bilo čemu, pa i akcijama na realizaciji projekata komunalne infrastrukture i drugih pitanja od značaja za građane.
Iako u statutima svake mjesne zajednice Zbor građana se definira kao najviši oblik dogovaranja, ovaj oblik odlučivanja građana je potpuno zapostavljen, izuzev kad se proizvedu određeni problemi.

Tako je u Mjesnoj zajednici Šije, između ostalog, istaknut problem funkcionisanja mjesnog vodovoda, te druga pitanja organizacionog karaktera u funkcionisanju MZ, kao interesne zajednice građana, uzrokovanih favorizovanjem stranačkih ili grupaških interesa ispred interesa MZ, odnosno građana.
U Mjesnoj zajednici Raduša, već više godina, postoji problem izgradnje sistema odvodnje otpadnih voda-mjesne kanalizacije. Netransparentnost oko izgradnje ovog objekta unijelo je zabunu i nevjericu, pa i sumnje od početka izgradnje.
Prije bilo kakvog obavještenja o obavezi i iznosu građana u sufinansiranju izgradnje, stavljanju sistema u funkciju i postupka i uslova priključenja u sistem kanalizacije, građani dobivaju račune o korištenju kanalizacije, a u isto vrijeme rješenja općinskog komunalnog inspektora o podošenju zahtjeva JP RAD Tešanj za priključenje, uz zakonske prijetnje itd. Opet, građani ne znaju ni ko ni kada niti pod kojim uslovima vrši priključenje.

Ovo su samo neki od primjera koji ukazuju koliko građani učestvuju u odlučivanju o svom životu i radu u mjesnim zajednicama i koliko ih neko o nečemu pita ili informira.

Komisja za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *