Saopćenje za javnost

Stranka za Bosnu i Hercegovinu općinska organizacija Tešanj najoštrije osuđuje posljednje primjere izvođenja iz prava porodica poginulih boraca i RVI. Federalno Ministarstvo za pitanja boraca provodeći reviziju korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite koristi kriterije koji su krajnje nemoralni i na taj način devalvira vrijednosti i časne ciljeve odbrambenog rata, te ruši čast, ugled i dostojanstvo bosankohercegovačkih boraca.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se ne protivi provođenju revizije i reformi spiskova svih boračkih populacija, ali način na koji to radi aktuelna vlast je sraman i neprihvatljiv. Naime, jedan od razloga za izvođenje iz prava porodica poginulih boraca-šehida navodi se činjenica da borac nije poginuo na borbenoj liniji. Šta je za aktuelno Ministarstvo bila borbena linija? Zar pripadnik Armije RBiH koji je poginuo vraćajući se sa zadatka nije poginuli borac? Ako status poginulog borca imaju samo oni koji su živote izgubili na borbenoj liniji, hoće li u tom slučaju bez prava ostati i one porodice čiji su bližnji poginuli ispred borbene linije oslobađajući dijelove okupirane teritorije? Zar se izviđač-diverzant koji je poginuo prilikom granatiranja sela, ne smatra poginulim borcem, a samo nekoliko sati ranije je učestvovao u oslobađanju ili izviđanju teritorija?

Mi u Stranci za Bosnu i Hercegovinu nemamo sumnje da, u svim kategorijama boračkih populacija, postoje korisnici prava kojima ono ne pripada, ali su ga na neki način ostvarili. Takve primjere korisnika svakako treba izvoditi iz prava i oštro sankcionisani one koji su im to pravo omogućili. Slažemo se i da treba napraviti budžetske uštede, ali ne na račun istinskih boraca i njihovih porodica.

Ovom prilikom pozivamo sve nadležne institucije i boračka udruženja da reaguju na ovakve primjere i stanu u zaštitu prava istinskih boraca i članova njihovih porodica.

OPĆINSKI SAVJET SBIH TEŠANJ

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *