Brže do urbanističkih i građevinskih dozvola

Brže do urbanističkih i građevinskih dozvola

Objedinjavanjem dva postojeća zakona (Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građenju) u  Zakon o prostornom uređenju i građenju, skratit će se postupci u rokovi izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola te će ova oblast biti usklađena sa zakonodavstvom Evropske unije, što su bili i primarni ciljevi Vlade Zeničko-dobojskog kantona prilikom odlučivanja o izradi novog zakonskog rješenja . Nacrt ovog Zakona, koji je kreiralo Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, usvojen je na danas održanoj sjednici Vlade Kantona. Ovim Nacrtom uvedeno je više novina, poput tzv. zoning plana (za urbana područja općine izvan urbanističkog plana) uvođenje lokacijske informacije (način prikupljanja i raspolaganja prostornim informacijama)  te energetska učinkovitost (uštede energije,“utopljavanje“ zgrada). Zakon bi trebao otkloniti pravne i administrativne barijere koje su dosad znatno narušavale principe ekonomičnosti i efikasnosti, a čije posljedice su snosili građani kao stranke u postupku, te investitori i izvođači radova.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o izdvajanju 20.000 maraka Ministarstvu za pravosuđe i upravu za izradu projektne dokumentacije za zgrade sudova u Olovu i Kaknju koji su već kandidirani za sredstva IPA fondova u ovoj godini.

Vlada Kantona prihvatila je i Informaciju o pitanju i nužnosti donošenja Zakona o plaćama i Uredbe o naknadama u organima Vlasti Zeničko-dobojskog kantona koja obrađuje razloge zbog kojih kantonalna Vlada nije mogla primjeniti federalni zakon o plaćama iako je kantonalni zakon ukinut. Naime, zbog presude Ustavnog suda FBiH ukinut je kantonalni, a usvojen novi Zakon o preuzimanju Zakona o državnoj službi Federacije BiH kojim je predviđeno da se za ista radna mjesta u organima uprave u FBiH, u svim kantonima utvrdi ista platna osnova i koeficijent. S obzirom na stanje u budžetu Kantona u 2012. godini, ova odredba federalnog zakona nije mogla biti ispoštovana. Stoga je Ministarstvo pravosuđa i uprave Kantona predložilo da se pristupi izradi novog kantonalnog zakona iz ove oblasti, a koji će primjeniti odredbe federalnog zakona u vezi sa visinom osnovice, koeficijentom i ostalim naknadama koje nemaju karakter plaće.

Da bi se nastavile pružati socijalno-zdravstvene usluge za 40 postojećih korisnika usluga Javne ustanove „Dom penzionera” Zenica, nad kojom je proglašen stečaj, Vlada Kantona dala je saglasnost da novoosnovana ustanova „Penzionerski dom sa stacionarom“ sklopi ugovor o nastavku pružanja usluga sa postojećim korisnicima. Na sjednici Vlade je imenovan i nadzorni odbor preduzeća Velepromet na period do 60 dana do okončanja postupka konačnog imenovanja.

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *