Razgovor s kolegom ateistom

Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do potpune vjere.”

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 

Imao sam nedavno priliku razgovarati s kolegom ateistom o tome šta misli o religiji uopće, ali i o islamu i muslimanima. On živi u Njemačkoj, i njegova percepcija islama i muslimana je značajno različita od moje. Iako je kazao da ga u stvari ta tema i ne interesuje, ipak je prihvatio razgovor. Objasnio sam mu da imam potrebu nešto reći o tome, jer sam pretpostavljao da bi njegova percepcija mogla biti površna i pogrešna. Ispostavilo se da je moja pretpostavka bila osnovana.

Započeo sam razgovor sa pretpostavkom da riječi islam i musliman mog kolegu asociraju na fanatizam, terorizam i ugnjetavanje žena, što je lagano potvrdio. Nije znao šta znači riječ islam, ali je iz medija imao neku lošu sliku. Objasnio sam mu da islam znači mir, a riječ musliman označava osobu koja se predaje Bogu. Riječ Allah nije nikakav specijalni muslimanski bog, nego Jedan Jedini Bog, Stvoritelj svih ljudi i svega stvorenog. Rekao sam mu da su predislamski arapi zvali Boga imenom Allah, i da u bibliji na arapskom jeziku može naći ime Allah za Boga.

Kolega me je gledao i pitao da li ja to njemu ozbiljno govorim, ili se šalim. Ne šalim se, naravno, ja sam hadžija. Hadžija?, upitno reče moj kolega. Da, musliman koji može i koji posjeti Meku u određenom vremenu i obavi određene radnje tokom posjete dobija naziv hadžija, jer je time ispunio jednu od pet obaveznih dužnosti. Pomalo začuđeno me pogleda, ali kao da me je prihvatio kao kompetentnu osobu koja o tome može govoriti. Ja koristim priliku i nastavim: meni je poznato da neki nemuslimani misle kako muslimani mrze Isusa, ali to je daleko od istine. Isus, čije ime u islamu je Isa (a.s. – neka je mir Božiji na njega), je jedan od pet posebno odabranih poslanika u islamu. Muslimani vjeruju da je njegovo rođenje nadprirodno, da je imao samo biološku majku Mariju (Merjem, u islamu), a jedno poglavlje u Qur'anu nosi njeno ime. Muslimani ne vjeruju da je Isus bog, iako vjeruju da je imao nadnaravne moći ali muslimani ne vjeruju da Bog ima sina. Muslimani vjeruju da će se Isus (Isa a.s.) vratiti na Zemlju prije Sudnjeg dana. Muslimani vjeruju da je Bog Jedan, oduvijek i zauvijek, da nije postao i da neće nestati, i da Bogu niko i ništa slično nije. To je definicija Boga u islamu, Allaha.

Interesantno, veli moj kolega, i dodaje: a džihad, sveti ratnici, mudžahedini, teroristi?

Razumijem zašto me pitaš, i zahvaljujem. Medijske slike su užasne. Ali i ono što čine neki muslimani. Ali to nije islamsko učenje. Muslimani imaju dužnost da se brane ako su napadnuti, a zabranjeno im je izazivati ratove i širiti nered na Zemlji. U slučaju odbrane, muslimani ne smiju: izvršiti izdaju, skrenuti s pravog puta, masakrirati mrtvace, ubijati djecu, ubijati žene, ubijati stare osobe, paliti i oštećivati drveće i biljke, uništavati vjerske objekte ma čiji bili. To zahtjeva islam, a to kako se neki muslimani ponašaju nema opravdanja u islamu. Kao što nema opravdanja u kršćanstvu za zločin koje je počinio kršćanin Anders Behring Breivik ubivši 92 osobe, iako se pozivao na vjeru. On je u medijima nazivan monstrumom, radikalnim desničarem, pa čak i osobom poremećena uma. Takvim nazivima bi mediji trebali nazivati i muslimane koje počine teroristička djela a ne nazivati ih islamskim teroristima, fundamenatlistima i slično. Kreira se potpuno pogrešna percepcija islama.

Slažem se, i to mi je logično što pričaš. Posebno ako je istina da islam tako naređuje borbu i određuje granice ponašanja i u borbi, komentariše moj kolega.

Volio bih da mi ne vjeruješ, i da sam nađeš vremena i proučiš islamsko učenje. Ali nemoj učiti od bilo koga, jer loš vozač može slupati i najbolji mercedes nakon nekliko minuta vožnje. Trebaš učiti od najboljih. Najbolje da počneš sa proučavanjem života posljednjeg Božijeg poslanika Mihameda a.s. (neka je mir Božiji na njega), i da spoznaš njegovo ponašanje, moral, odnos prema drugima, prema muslimanima i nemuslimanima, a onda možeš spoznati čemu islam uči. A od živih učitelja preporučujem ti predavanja Dr. Zakira Naika o mnogim temama. Nađi vremena i poslušaj mnoge teme, jer u cjelini ćeš naći smisao. Imaćeš drugu sliku o islamu, i o muslimanima onakvim kakvi bi trebali biti a ne kakvi su neki od njih danas. O odnosu prema ženama, mogu kazati samo to da su muškarac i žena u islamu različiti, baš onako kako to oni jesu u svojoj stvarnosti. Različitost implicira pravednost u ravnopravnosti, a ne u jednakosti različitog. Dovoljno je ako navedem izjavu poslanika Muhameda a.s. (neka je mir Božiji na njega) upućenu svojim drugovima: Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.

Dodajem, na kraju, islam nije nikakav kult, Qur'an Časni je potpuno nedvosmislen i jasan: „Nema prisile u vjeru, pravi put se jasno razlikuje od zablude“, samo ga treba pronaći i spoznati. Mnogi muslimani drže Qur'an na počasnom mjestu u svojim domovima, lijepo ga umotaju da prašina po njemu ne pada, ljube ga kada ga dodiruju ali to govori da ga slabo ili nikako čitaju. A obaveza muslimana je da stalno čitaju Qur'an jer je to finalno uputstvo za upotrebu čovjeka, nakon prethodnih uputa koje su dolazile putem prethodnih Božijih poslanika. I da znaš, ja nisam neko ko je kompetentan o tome podučavati, ja se bojim sam za sebe da nešto ne pogriješim, a svako je odgovoran za ono što sam uradi.

Moj kolega zahvaljuje, i veli: nastavićemo razgovor, moram se i ja malo bolje pripremiti.

Fuad Šišić

Raduša bb

7460 Tešanj

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *