Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 30.3-6.4.2015. godine

Svečani prijem za doktore nauka sa tešanjskog prostora

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović priredio je 31. marta svečani prijem za doktore nauka sa tešanjskog prostora, a koji su to zvanje stekli u proteklih godinu i po. Tehnički dio organizacije obavio je Centar za kulturu i obrazovanje, a podršku je dao i Općinski načelnik. Pozvani su: Enes Hodžić – doktor medicinskih nauka, Faruk Unkić – doktor ekonomskih nauka, Rifat Sejdinović – doktor medicinskih nauka, Hasan Škiljo – doktor medicinskih nauka, Venan Hadžiselimović – doktor ekonomskih nauka, Ibrahim Plančić – doktor tehničkih nauka, Alaudin Brkić – doktor pravnih nauka, Mirano Jupić – doktor ekoloških nauka. Zbog spriječenosti, svečanom prijemu nisu prisustvovali dr. Plančić i dr. Hodžić.

Načelnik mr. Huskić, dr. Venan Hadžiselimović, dr. Mirano Jupić, dr. Rifat Sejdinović, Šemsudin Mehmedović, dr. Hasan Škiljo, dr. Faruk Unkić, dr. Alaudin Brkić i Amir Brka

Ovo je zaista rijedak slučaj da se nosiocima najviših akademskih zvanja u društvu odaje priznanje i značaj, posebno kada to čine predstavnici aktuelne vlasti. Zašto baš Šemsudin Mehmedović? U svom obraćanju on je to i objasnio:

Želim na ovaj način da izrazim svoj respekt prema vama doktorima nauka-znanosti iz raznih oblasti, kao zastupnik u Parlamentu države Bosne i Hercegovine…

Vas 8 pozvao sam s obzirom na to da se vremenski okvir “rastegnuo” na oko godinu i po unazad, ali to je tako zato što nismo imali praksu da na ovaj način izražavamo svoj respekt prema onima s tešanjskog prostora koji stiču najviša obrazovna zvanja – zvanja doktora nauka, te mi je namjera da se ta greška ne ponavlja nego ćemo ubuduće i na ovakav simbolički način, ali i suštinski – više svoje pažnje posvećivati u nauci i u drugim oblastima uspješnim Tešnjacima, jer ni tešanjska sredina, kao ni Bosna i Hercegovina u cijelosti, ne može ići u korak s vremenom i razvijati se kako želimo bez ljudi kakvi ste vi.

Tešanjska lokalna strategija razvoja koja se realizira podrazumijeva posebnu pažnju prema kadrovima i mladim, stoga je naša praksa, kao što znate, da svi redovni studenti koriste pravo na stipendiju, što je praksa već nekoliko godina, i plodove toga ova sredina i ova država već ubire… Čak smo i u periodu agresije imali sluha za ovakve vrijednosti, pa smo tada donijeli odluku da Općina stipendira studente obrazovnih i medicinskih fakulteta, budući da su nam ove struke tada bile deficitarne.

Izgradnja demokratskog društva temeljni je cilj bavljenja politikom, a to podrazumijeva znanje-obrazovanje i odgoj kao jedan od 3 osnovna stuba demokratskog društva. Ne mogu se odvojeno postavljati ova 2 pojma, jer obrazovan, a neodgojen čovjek može se pretvoriti u svoju suprotnost, kao, naravno, i samo odgojen, a neobrazovan, što je sada vrlo aktualna pojava…

Dakle, u ime BiH, društva u cjelini, lokalne zajednice i, naravno, u svoje ime želim da vam čestitam na postignutom akademskom stepenu obrazovanja, sa željom da stečena znanja i vještine protkane moralnom dimenzijom koristite u najboljem interesu – kako za vas i vaše porodice, tako i za dobrobit zajednice u cjelini, a time i države Bosne i Hercegovine.

Na kraju, želim vam dobro zdravlje, zdrav rezon i promišljanje, te da postižete što bolje rezultate tako što ćete stečena znanja primjenjivati u praksi. A u saradnji sa Načelnikom Općine Tešanj pripremili smo vam, u znak pažnje, po jednu sliku sa ove izložbe koja je postavljena od našeg tešanjskog umjetnika Miralema Brkića, kao i po jedan set knjiga objavljenih u izdanju našeg Centra za kulturu i obrazovanje.

Poklanjajući doktorima crteže Miralema Brkića, Mehmedović je naglasio da je želio da na taj način i ovom tešanjskom likovnom umjetniku oda priznanje, a kad se Amiru Brki zahvaljivao za organizaciju prijema, naglasio da je Amir Brka prvenstveno kao književnik, ali i svojim ukupnim intelektualnim i kulturnim djelovanjem, odavno stekao veliki ugled koji nadilazi granice ne samo BiH nego i jugoslovenske regije.

Dr. Jupić je imenovan za direktora Instituta za ekologiju Univerziteta u Sarajevu, a dr. Brkić za vršioca dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta u Zenici.

Moglo se primijetiti da su pozvani doktori nauka bili iznenađeni pozivom, ali i iskreno obradovani, i u svojim obraćanjima obećali su da svojim znanjem stoje na raspolaganju i svojoj lokalnoj zajednici. Znajući tehničkog organizatora ovog prijema, koji je sigurno registrovao njihova obećanja, ubijeđen sam da će se doktori brzo okupiti po nekom tešanjskom pitanju.

Iskoristio sam priliku da zamolim trojicu doktora nauka za biografske podatke. Dr. Faruk Unkić se odazvao mojoj molbi.

Dr. Faruk Unkić


Dr.sc. Faruk Unkić rođen je 1962. godine u Mrkotiću. Nakon završene Osnovne škole u Mrkotiću i Kaloševiću završio je Gimnaziju u Doboju, a zatim i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu. Postdiplomski studij iz Poslovne ekonomije, smjer Menadžment i informacioni sistemi je završio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a 2009. godine odbranio magistarski rad na temu “Elektronska pošta kao sredstvo direktnog marketinga u kompanijama u Bosni i Hercegovini”, pod mentorstvom prof. dr. Nenada Brkića. Doktorsku disertaciju na temu “Perspektive razvoja elektronske trgovine u Bosni i Hercegovini” odbranio je 2013. godine pod mentorstvom prof. dr. Ishaka Mešića.

Pored redovnog obrazovanja, završio je obuku i stekao niz certifikata putem neformalnog obrazovanja

Prvo radno iskustvo stekao je u OOUR-a Tvornica svjećica i industrijske keramike na poslovima inženjera elektro održavanja,, a zatim je bio Rukovodioc službe za razvoj informacionog sistema. U periodu 1993 do 1995. godine radi na poslovima Načelnika centra veze i kriptozaštite u Ministarstvu unutrašnjih poslova – CSB Doboj. Ponovo se vraća na poslove u ENKER-Tvornica svijećica i industrijske keramike. Nakon toga obnaša funkciju direktora u firmi InfoTeh d.o.o. Tešanj, zatim radi kao profesor informatike u Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi. Od 2004. godine radi kao direktor špediterskog društva InfoTeh d.o.o. Tešanj i kao profesor u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj. Od februara 2015. godine radi kao direktor špediterskog društva InfoTeh d.o.o. Tešanj.

Od 2011. godine je na funkcije predsjednika Upravnog odbora JU Opće bolnice Tešanj, a obavljao je i poslove Glavnog i odgovornog urednik časopisa “Svijet informatike”, Tehničkog urednika časopisa “Gradina” Tešanj, Tehničkog urednika časopisa za tržišne komunikacije “MAK”, kao i Tehničkog urednika mnogobrojnih knjiga, publikacija, letaka i sl.

Dobitnik je specijalnog priznanja Udruženja privrednika ZE-DO kantona “Menadžer decenije ZE-DO kantona”, 2000.godine. Govori engleski i ruski jezik. Objavio je 13 naučno-stručnih radova. Odlukom Naučno-nastavnog vijeća Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici izabran u zvanje Istraživač saradnik za naučnu oblast “Marketing”.

Učenici OŠ Huso Hodžić ugostili vršnajke iz Podrinja

Dvadeset četiri učenika iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i Milića došli su u petak oko 12 sati u goste svojim vršnjacima iz OŠ Huso Hodžić. Nisvet Mujanović nastavnik kaže da su to odlični učenici i ovo im je na neki način nagradno putovanje. Ovakva posjeta obavljena je i prošle godine. Domaćini su ih dočekali ispred škole, a nakon toga izvršeno je upoznavanje. Svaki gost je dobio učenika, svog domaćina kod koga će spavati.

Učenici iz Podrinja i njihovi domaćini

Do nedjelje u 13 sati kada je predviđen povratak gosti će obići biblioteku, općinu, humanitarni koncert, jezero Jelen, Eminagića konak i Gradinu, a prije odlaska imat će i zajednički ručak sa domaćinima i njihovim roditeljima.

 

Humanitarni koncert “Salzburg i Tešanj sviraju djeci”

Veoma lijepo muzičko veče održano je u petak. Gosti su bili muzička grupa “Lyeson” iz Salzburga. Grupu sačinjavaju: Manuela Mitterer (barokne flaute), Konatsu Akaishi (violina), Maria Mayer (violončelo), Matej Džido (klavir i aranžmani) i Thomas Pachinger (udarljke). Prije nastupa gostiju nastupali su i učenici osnovnih i srednjih škola iz Tešanja. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prihod sa koncerta je namijenjen Mirsadu Hasanbašiću iz Trepča koji je obolio od malignog tumora koštanog sistema i očekuje spas operacijom na Klinici “Ortopedico Rizzoli” u Bolonji za što mu treba 40 000 €.

Organizatori koncerta, koji je dio programa Tešanjsko proljeće 2015, su roditelji djece koja idu u Muzičku školu ili se bave muzikom, a preko UG Stari Grad uz pokroviteljstvo Općine i Centra za kulturu i obrazovanje. Među publikom su bila i djeca osnovci gosti iz Podrinja.

Grupa “LYESON” s lijeva:Matej Džido, Konatsu Akaishi, Thomas Pachinger, Maria Mayr, Manuela Mitterer

Aranžmani ozbiljne muzike Mateja Džide i muziciranje orkestra su oduševili publiku koja je ispunila veliku salu CKO.

Dani otpora fašizmu

Jedan dio programa Tešanjskog proljeća 2015 posvećen je Danima otpora fašizmu koji se u Tešnju obilježavaju u Tešnju povodom donošenja odluka kojima se naš grad kao i BiH suprostavila agresiji. Naime 4.4.1992. godine održana je Skupština opštine na kojoj je donesena odluka o proglašenju neposredne ratne opasnosti nakon čega su preduzete sve potrebne mjere odbrane u okviru institucija vlasti RBiH.

Prijem načelnika općine

Ove godine načelnik Općine je organizovao Prijem povodom Dana otpora fašizmu. Među zvanicama sam zapazio i članove Skupštine koja je 4.4. 1992. godine donijela historijsku odluku, zatim današnje vijećnike Općinskog vijeća, direktore javnih ustanova, dobitnike općinskih priznanja, predstavnike Drugog pješadijskog Rendžerskog puka OS BiH, predstavnike boračke populacije, predstavnike IZ-e i druge. Načelnik je govorio o razlozima ustanovljenja Dana otpora fašizmu i o današnjem stanju općine, a prisutnim se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine iz 1992. godine Mirsad Ćeman.

Ćeman je govorio o tome kako historija dotakne ljude i odredi im budućnost, ali isto tako i ljudi daju obilježje historiji. U takvim trenucima je veoma važno činiti dobro, suprostaviti se zlu i destrukciji pa makar u toj borbi bio sam-rekao je Ćeman. Moralna načela i univerzalne ljudske vrijednosti su bile i treba da ostanu osobina ljudi ovog prostora,

Mirsad Ćeman

Jedan broj zvanica

 

Polaganje cvijeća na Spomen obilježje

Nakon prijema kod Načelnika, položeno je cvijeće na spomen obilježje uz prisustvo počasne jedinice Rendžerskog puka. Cvijeće su položili: u ime Općine Općinski načelnik i predsjednik Općinskog vijeća, Predstavnici Rendžerskog puka i predstavnici boračkih organizacija.

Predstavnici boračkih organizacija polažu cvijeće

Promocija knjige “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini” Jasmina Odobašića

U okviru Dana otpora fašizmu održana je promocija knjige Jasmina Odobašića “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Karjini” u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje. Promotori knjige su bili: dr. Nenad Tanović, Radmila Karlaš i Šemsudin Mehmedović.

Knjiga je po svemu drugačija od drugih. U njoj je na 700 strana većeg formata (svedeno na A4 1400 strana) su upisane 1132 grobnice iz 21 općine Bosanske Krajine sa 4016 imena žrtva koje su sahranjene u te grobnice od kojih su 90% civili svih godina starosti. To su grobnice gdje su dijelovi jedne žrtve pronalaženi u više grobnica. U knjizi su činjenice koje niko ne može da ospori.

Po informaciji autora knjiga ima jake veze sa Tešnjacima. Prvo i autor po majci, koja je Eminagićka, vodi porijeklo iz Tešnja. Knjiga ne bi izašla da nije bilo pomoći Šemsudina Mehmedovića. Knjigu je lektorisala Vildana Dolamić porijeklom iz Tešnja, naslovnu stranu je ilustrovao Ahmet Hundur, a Sedžad Ibrahimkadić pripremio za štampanje.

Knjiga je imala prvu promociju u Sarajevu, a tešanjska je druga.

Dr. Nenad Tanović, Radmila Karlaš, Amir Brka, Jasmin Odobašić i Šemsudin Mehmedović

Dr. Tanović je pokušao da pokaže veličinu zla na koju ukazuju argumetovani podaci iz knjige. Tako je naglasio da na svaka 2,7 km2 prostora koje zauzimaju općine u kojima su ekshumirane žrtve dolazi jedna žrtva dok je to za prostor Prijedora na svakih 500m2 jedna žrtva.

Radmila Karalaš je kazala da ona ne predstavlja ovdje narod kome pripada, ali da je ona antifašista i da je i sama bila u prilici nedavno da obiđe jedno stratište Koričanske stijene i da je tamo doživjela da je zrak drugačiji, ali i da je bila u prilici da razgovara sa porodicama žrtava i da sreće i one kojima žrtve služe za sasvim neke druge stvari. Primjetila je da je autor, govoreći o gradovima Krajine spominjući Banja Luku i jevrejske žrtve iz Drugog svjetskog rata, propustio spomenuti i pravoslavne žrtve fašizma iz tog vremena. Odobašić je odgovorio da nije želio sam davati ocjene o gradovima nego je koristio podatke iz Vikipedije.

Izdavač knjige je Preporod.

Foto zabilješka


I ovaj dio Šehagića mezarja puno ljepše izgleda kada se očisti.

 

Stare fotografije


Prvi razred Osnovne škole u Tešnju 1969. godine

Prvi red s lijeva: Sabina Alkaz, Alma Braković, Nadira Smailbegović (Hadžiedhemović), Jasna Mandžukić (Šojić), Šahza Hundur, Samira Husremović, Alma Agić, Nađa Agić (Mehičić), Nasira Medarić (Galijašević), Aida Škapurević, Senija Šaranović, Besima Škapur

Drugi red: Iso Smailbegović, NN, Vahdet Alkaz, Muho Panjalić, Nail Krličević, Midhat Ferizbegović, Amir Medarić, Fikret Kadušić, Ahmet Škapur, Advan Ajanović, Hamzalija Braković, Šefket Turalić, NN, Petar Krištić, Ahmet Brka, Omer Smailbegović, Rizo Ahmetagić, Emina Dizdarević, Marica Krištić, Franka Radeljak, Halida, Šahza Hadžiedhemović

Učiteljica: Zuhra Ibrahimpašić

Sa table na Gornjoj čaršiji

 








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *