Tešanjski dnevnik 23-30.7.2018. godine

U prošlom Dnevniku sam najavio informaciju o nevremenu koje je zadesilo Vukovo i Jelah, a tokom ove sedmice prikupio sam više informacija. Obišao sam voćnjak Ahmeta Brke na Vukovu, a Salko Ahmić mi je dostavio fotografije koje najbolje pokazuju o kakvom se nevremenu radilo.

Detalj iz voćnjaka Ahmeta Brke

Voćnjak Ahmeta Brke je zaista impresivan, kako veličinom, tako i izgledom sadnica u najboljem dobu. Sadnice su izvanredno odnjegovane, a na osnovu onog što sam vidio pod njima i na granama izuzetno dobro rodile. Šljive i kruške su tek na početku zrenja i nisu još ni za kakvu upotrebu. Svaki od plodova je oštećen i to sa probijenom korom. Šteta je zaista velika. Očito je da se danas baviti proizvodnjom u ratarstvu i voćarstvu može samo ako se primjene sve moguće mjere za ekstremne klimatske uslove, Ahmet Brka je uradio sve (ima navodnjavanje), ali nije bilo mreža da bi spasile voće od grada.

U Tešnju je bilo grada veličine lješnika, a u Mekišu ga nije bilo nikako, a kako je izgledao u Ljetiniću najbolje pokazuje fotgrafija koju mi je poslao Salko Ahmić.

Fotografija iz Ljetinića nakon nevremena

Vrijeme je i dalje nepromjenjivo. Prvi dan sedmice cijeli dan pada kiša, a samo je u srijedu i nedjelju, do momenta slanja Dnevnika, bilo bez kiše.

Da se čovjek u ovoj zemlji ne može odmoriti ni jedne sedmice od nevjerovatnih izjava zvaničnika sa prostora regiona potrudila se potpredsjenica Skupštine Srbije Vjerica Radeta. Ona je je objavila na twitteru:Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz Udruženja biznismena iz Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?

Nevjerovatno neljudski morbidno i ne znam kakve riječi pronaći. Tako nešto napisati umrloj majci i supruzi koja je izgubila u pokolju muža i dva sina!Nije to kazao neki uličar nego potpredsjenica Skupštine Republike Srbije. Ono što je po meni još gore su reakcije vlasti, intelektulaca i udruženja u Republici Srbiji o RS-u.

Ivan Bekjarev odigrao predstavu Smeh, samo smeh

Poznati srbijanski filmski i TV glumac Ivan Bekjarev odigrao je predstavu Smeh,samo smeh u velikoj sali Cko.Ova predstava nije monodrama nego koktel od trideset monodrama, prije svega smijeha. Manji dio predstave činili su i tekstovi koji ne izazivaju smijeh kao što su to Šekspirovi sa kojim je počela predstava.Tekstovi su od književnika, novinara, humorista kao što su Dušan Radović, Ljubivoje Ršumović, Jovan Hadži Kostić i drugi.

Ulaz za predstavu je bio besplatan,a najavljivač predstave je kazao da je predstavu donirao jedan tešanjski privrednik, koji nije želio da mu se spominje ime.

Ivan Bekjarev

Potpisan ugovor za nastavak gradnje vodovoda Raduša

U prostorijama MZ Radusa potpisan je ugovora za nastavak gradnje vodovoda Raduša.

Vrijednost ugovora je 760.415,68 KM, od čega je 250.000,00 KM osigurano kroz projekat MEG, a ostalo je obezbijedila Općina Tešanj. U ime izvođaća radova, konzorcija AB trans d.o.o. Tešanj i Špic beton d.o.o.Zenica ugovor je potpisao Almir Brka,a u ime Općine načelnik mr. Suad Huskić. Izgradnju vodovoda, očekivani broj priključaka u ovoj godini objavio sam u tekstu o prvoj fazi izgradnje.


Almir Brka i mr. Suad Huskić prilikom potpisivanja ugovora

Potpisani ugovori za projekte Omladinske banke

Sa sedam novih grupa potpisani potpisivanje ugovora sa novih 7 grupa za projekte Omladinske banke.
Potpisani su ugovori za sljedeće projekte:

  1. Besplatna škola fudbala,realizacija u trajanju od 20.08. – 07.09. Grupu čine Almedina Muminović, Muharem Hasanbasić i Damir Hasanbašić. Vrijednost projekta 2.300,00 KM
  2. Trokut sreće, realizacija u trajanju od 22.08. – 15.10. Grupu čine:Senada Šaranović, Fadil Spahic i Anes Kruško. Vrijednost projekta 2.300,00 KM.
  3. Nove klupe – nove grupe, realizacija projekta od 20.08. – 05.11.Grupu čine:Zerina Kahrimanović, Ernada Mujaković i Sedin Hatibović. Vrijednost projekta 2.250,00 KM.
  4. Edukovani mladi kao početak dobrih promjena, realizacija projekta 03.10. – 21.10. Grupu čine:Alema Alkaz, Belma Srkalović,Muhamed Begovic, Ajka Alkaz i Aldina Kovačević. Vrijednost projekta 3.000,00 KM.
  5. Osvjetljenje školskog dvorišta, realizacija projekta 20.08. – 08.09. Grupu čine:Haris Hasanbasić, Adnan Hasanbasić i Enida Kalabić. Vrijednost projekta 2.250,00 KM.
  6. Učinimo našu sredinu boljom za život, realizacija projekta 20.08. – 20.11. Grupu čine:Amil Cerovac, Muhidin Unkić i Ekrem Huselja. Vrijednost projekta 2.900,00.
  7. Tribine – poligon Lepenica, realizacija projekta 20.08. – 20.11. Grupu čine:Adin Muminović, Ajša Kurtić, Mediha Mujezinović, Vrijednost projekta 2.250,00 KM.

Ukupna sredstva za projekte iznose 17.250,00 (doprinos iz zajednice 6750 KM, Općina 6300 KM i Fondacija mozaik 4200 KM).

Održana promocija knjige Stradali vojnici tešanjskog kotara u austrougarskoj vojsci (1914-1918)

U Eminagića konaku u organizaciji JU Muzej održana je promocija veoma zanimljive i vrijedne knjige Stradali vojnici tešanjskog kotara u austougarskoj vojsci (1914-1918), autora mr. Mensure i Age Mujkanović. Istovremeno je postavljena i izložba fotografija, odjeće austrougarskih vojnika, raznih tekstovi vezanih za Prvi svjetski rat i spisak jednog broja vojnika koji se spominju u knjizi. Knjigu je promovirao Ernad Prnjavorac direktor JU Muzej. Promociji je prisustvovao načelnik mr. Suad Huskić sa pomoćnikom Sabahudinom Omerbašićem.

Proteklo je 100 godina od završetka krvavog Prvog svjetskog rata. Dobro su poznati učesnici velike bitke, znaju se pobjednici, zna se neposredan povod,ali se veoma malo zna o malim ljudima Bosancima koji su učestvovali u ovom ratu. Jedan broj Bosanaca je izginuo boreći se protiv agresije Austrougarske monarhije. Velike bitke vođene su u našoj blizini:Doboj,Mravići (o čemu svjedoće i spomenici poginulim austrougarskim oficirima), Dobošnica prema Tuzli i duga mjesta. Samo u Mravićima u zasjedi naneseni su gubici austrougarskoj vojsci od 44 vonika i oficira, a kod Kosove 12.

Nakon okupacije Bosanci su mobilisani i vodili su teške bitke na Italijanskom i ruskom ratištu. Među njima je bilo i Tešnjaka. To je tema ove knjnige.

Knjiga je istraživaćki rad jer autori nisu imali nikakvu literaturu iz koje bi crpili podatke. Uspjeli su do podataka doći na samom izvoru u ahivama Austrougarske monarhije u Beču. U knjizi se govori o konkretnim bitkama i ljudima sa imenom i prezimenuma. Vjerujem da će se mnogi iznenaditi kada u spisku nađu nekog svog pretka za koga nisu ni znali da je ratovao u Prvom svjetskom ratu.

Knjiga je rezultat velikog rada i znanja da se na najbilji način u njoj predstave stradanja Tešnjaka u Prvom svjetskom ratu.

S lijeva: Ago Mujkanović, mr. Mensura Mujkanović i Ernad Prnjavorac

Istovremeno sa promocijom knjige otvorena je i izložba fotografija, tekstova, dokumenata vezani za isto razdoblje koje tretira kniga U knjizi se nalaze imena učesnika rata iz Tešnja, a kako su autori istakli postoji još imena koja se ne nalaze u arhivama koje su im bile dostupne i to će ostati predmet drugog istraživanja. Pored toga postavljen je eksponat uniforme i zastave koje su nosili vojnici iz Tešnja kao i replika odijela-uniforme koju je nosio prestolonasljednik Ferninand, kada je na njega izvršen atentat u Sarajevu.

Izložba je postavljena u saradnji sa Zemaljskim muzejem iz Sarajeva, uz pomoć Ministarstva za obrazovanje, kulturu i sport Ze-do kantona i općine Tešanj. Promocija knjige je uvrštena u sadržaj Ljeto u Tešnju 2018.

Mensura Mujkanović rođena je 1985. godine. U Tešnju je završila Gimnaziju, a Filozofski fakultet u Tuzli, Odsjek za historiju. Na istom fakultetu završila je i postdiplomske studije 2014. godine. Od 2011. godine uposlena je u JU Muzej Tešanj na poslovima kustosa historičara. Od 2016. godine prevedena je u zvanje višeg kustosa. Realizirala je više autorskih i koautorskih izložbi, projekata i radionica, Autor je više članaka objavljenih u stručnim časopisima.

Ago Mujkanović rođen je 1982. godine u Vučkovcima, općina Gradačac. Srednju školu završio je u Srebreniku,a Filozofski fakultet, Odsjek za historiju u Tuzli.Student je postdiplomskog studija Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Posjeduje stručno zvanje arhivist, bibliotekar i nastavnik demokratije i ljudskih prava. Uposlen je u osnovnom obrazovanju na poslovima nastavnika građanskog obrazovanja i bibliotekara škole. Učestvovao je na stručnim seminarima i naučnim skupovima, autor je više članaka objavljenih u stručnim časopisima.

Stare fotografije

Generacije učenika OŠ Huso Hodžić 1958-1966 Tešanj Čuče s lijeva:

NN, Safeta Škapur Bešlagić, Đula Halep Tahirović, Ruhida Rustemović Mešić, Suada Kotorić, , Pilav, Raza Kerić Korajlić, Mirsada Terzić Krivdić, Besima Deljkić, Selima Sofić Kemika, Nefa Tahić Galijašević, Zlata Mehinović Dolamić, Delveta Agičić, Jusufović,

Stoje: Sija Karahodžić Katica, Osman Jašić, Abdulah Korajčoć, Emin Deljkić, Halid Ademović, Hasan Brka, Adem Brka, Edib Kotorić, NN, Ćazim Ireiz, Branisčav Jukić, Adem Prnjavorac, Nedžad Handžić, Adem Hotić, Zvonko Varivoda Nono, Zdenko Varivoda Neno, NN, Hamzačija Bešlagić, Sebad Durkalić, Džemal Hadžiahmetović, Kemal Vejsić, Kemura, Muhamed Mahmutefendić Bobek, Galib Halep, Mirsad Hafizović, Fuad Korajlić, Nurija Prnjavorac, učitelj Radomir Andrijašević

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *