Dezintegracija

I prijateljima treba reći istinu u lice.
Ivan Cankar

Kada neko koristi riječ taktika onda to najčešće asocira na način, sredstvo ili postupak ostvarenje nekog kratkoročnog cilja. U vojničkom smislu je to najčešće vještina vođenje bitke (trupa) na terenu. Taktika asocira i na sračunato, planirano ponašanje radi postizanja nekog cilja ili radi zavaravanja protivnika. Pa odatle riječ taktizirati ima značenje držati se određene taktike; postupati oprezno, planski i smišljeno; izbjegavati jasne, nedvosmislene odluke. To dalje evoluira u vješto izbjegavanje konfliktne situacije, odnosno primarno držanje stvari pod kontrolom a odgađanje realizacije cilja do sljedeće povoljne prilike.

Kada je riječ o neprijateljskoj ili protivničkoj situaciji, ili nepersonalnom odnosu u procesnom smislu to je široko prisutan alat. Ozbiljna dilema nastaje kada se taj alat koristi u personalnom odnosu među članovima iste organizacije, među prijateljima ili inače među ljudima u životu i javnosti. Ne ulazim u bilo čije motive da koristi taktički pristup jer niko ničije motive ne može znati. To je ono što se nalazi u ljudskom srcu i ne pripada vidljivom, materijalnom svijetu. I upravo zbog toga to jeste opasna zona za svakog ponaosob i za druge. Opasnost za prve leži u situaciji da im logika ljudskog mozga može nadjačati neku drugačiju namjeru u srcu i voditi uvjerenju da ne radi ništa loše. Za druge sudionike je slika sasvim drugačija. Oni vide manifestaciju a ne vide ničiji namjere. Oni logički i analitički zaključuju, na temelju činjenica, na temelju različitih izjave prve osobe na različitim mjestima da tu nema vjerodostojnosti. A kada nema vjerodostojnosti, onda nema pouzdanosti. A kada nema pouzdanosti onda se gubi povjerenje. A kada se gubi povjerenje među ljudima onda nastaje dezintegracija odnosa. Onda se bavi posljedicama nečije taktike. Tako se taktika pretvara u veoma loš alat.

Kao što je čekić odličan alat za ukucavaje eksera u drvo, ali ako taj isti ekser izrađen od niskougljične vučene žice (prekidne tvrdoće od 80 do 120 kg/mm2) čekićem udarate u beton dobićete samo štetu. Dobar alat se ne može primjeniti na svaki materijal i svaku situaciju, posebno kada se složenost povećava. A ljudi nisu samo logička bića, oni su psiho-logični. Povjerenje se ne smije korumpirati među članovima iste organizacije. Voditi računa o povjerenju, njegovati i uzgajati povjerenje, nema cijenu. Nikakva taktika to ne može opravdati. Nema taktike među članovima iste organizacija, među kolegama. Taktika među kolegama razara organizacijsku kulturu i odnose među ljudima kao što suša pustoši zelenilo. Ona može voditi pojedinačnim oazama koje sa aspekta organizacije nemaju nikakvu vrijednost. Osim što postaju fatamorgana za mnoge članove iste organizacije.

Fuad Šišić

About Fuad Sisic

Komentariši