Ooooo Fadileeeeee…

Odreknite se života sa samosažaljevanjem u zamjenu za život sa svrhom.

Nik Vujičić

 

Odluka Vlade FBiH o pomoći kantonima, gradovima/općinama, usred borbe za epidemiju (a kao pomoć borbi protiv epidemije) izazvala je epidemiju nezadovoljstva. Između ostalih i općine Tešanj. Bila je to instiktivna reakcija mnogih općina i gradova nalik onoj kada neko stavi ruku na vruću platu pa se opeče. To ukazuje na stepen neprihvaljivosti, na stepen nerazumljivosti, na stepen improvizacije i nepromišljenosti donosioca jedne takve odluke spram nekih od onih na koji se ta odluka odnosila. I već naredni dan je odluka stavljena van snage. Oni koji su odlukom bili obuhvaćeni i zadovoljni ostali su bespotrebno razočarani. Vlada FBiH je prihvatila da je napravila lošu odluku i odlučila istu poništiti i donijeti novu: nikom ništa. Bolje kazano, niko neće dobiti ništa od onih kojima je prethodna odluka nešto dala ili nije dala ništa. Konačno je Vlada FBiH donijela pravednu odluku: niko neće dobiti nijedne marke. Ako bi samo na temelju ovog primjera zaključivali tada bi bilo logično pomisliti da je Vlada u stanju biti pravedna samo ako nikom ne daje ništa. Ali treba biti realan, ni to ne bi odgovaralo istini iako bi možda bilo bliže istini nego laži. Vlada FBiH će sama nabavljati opremu i voditi borbu. 

I zaista je cijela scena od donošenja odluke, njenog medijskog predstavljanja, reakcije i poništenje odluke ostala potpuno nerazumljiva. Osim što je javnost usred izloženosti mjerama i strahu od coronavirusa isložena nevjerovatnoj odluci same Vlade. A vrijeme nije za kritiku. I slažem se potpuno. Ali nije ni za brzopletost i nepromišljenost. Ne pogotovo od strane rukovodstva. Znam da je Vlada pod velikim pritiskom posebno sada, ali Vlada ima takav administrativni aparat i tako veliki broj funkcionera unutar različitih ministarstva, fondova, ustanova, preduzeća, kantona, općina. Samo je trebalo iskoristiti ovu situaciju i ovakve stvari usaglašavati video konferencijama između različitih nivoa vlasti. Sada postoje alati da se sjednice vlada, parlamenata, vijeća kao i konsultativni sastanci funkcionera i stručnih tijela različitih nivoa vlasti mogu veoma brzo usaglašavati na daljinu, bez službenih automobila, dnevnica, reprezentacije i dugih sastanaka. Kriza nas na to tjera ali i pokazuje da bismo mnogo toga mogli racionalnije, efikasnije i troškovno prihvatljivije raditi i izvan krize. I s manje skrivenih motiva i zakulisnih igara.

Zbog čega se to onda ne koristi. Premijer je osoba za koju vjerujem da sve to poznaje. Da li to centrala političkih stranaka ili čak samo njihovi lideri određuju raspored podrške a Vlada služi kao transmisija tih odluka putem javnih funkcionera koji dolaze iz tih stranaka. Iskreno se nadam da to nije slučaj. Jer ako jeste, onda javni funkcioneri trebaju odmah podnijeti ostavke. Redom i bez ijedne riječi. Provođenje stranačkih politika se ne može svesti na transmisiju. Stranačke politike i stavovi su input u institucije vlasti, u parlamente, skupštine, vijeća, vlade gdje se u skladu sa zakonima, uredbama i fer javnim kriterijima opće dobro raspoređuje na sve stanovnike po različitim životnim oblastima a ne na političke grupe ili one koji su lojalni.

Javni funkcioneri su apsolutno odgovorni za upravljanje budžetskim sredstvima, finansijama, posebno rashodima, razvojem ljudskih resursa i organizacije, kapaciteta, osposobljenosti javnih institucija, upravljanjem krizama. Nisu to političke stranke. Javni funkcioneri imaju javna ovlaštanja, političke stranke i lideri nemaju ta ovlaštenja. Nijedan javni funkcioner nema opravdanje da uradi nešto pogrešno zbog toga što je to stav njegove političke stranke ili političkog lidera. Naravno, može imati izgovor, opravdanje pred gledalištem kojima ne trebaju nikakva opravdanja ni izgovori nego kojima trebaju javne institucije koje su funkcionalne i koje su brižne. Nema nevinih ako bolesnik sa teškom bolesti mora biti prevezen od strane porodice iz bolnice u Tešnju do bolnice u Zenicu, a onda odatle nakon pola sata vratiti ponovo nazad u bolnicu u Tešanj pa opet iz Tešnja u Zenicu jer ne postoji komunikacija između dvije javne ustanove koje trebaju imati punu sinergiju i otkloniti sve dileme a ne šetati pacijenta u takvom stanju da otklanja te dileme između različitih ustanova. A upravo sam svjedočio takvom primjeru koje ovdje neću imenovati a oni znaju ko su.

Iako imam osobno poštovanje prema svim javnim funkcionerima neovisno od stranačke pripadnosti jer je i njagora vlast bolja od anarhije, ipak sam naslovio ovaj tekst sa Ooooo Fadileeeeee. I to ne djeluje lijepo, i ne djeluje pristojno. I potpuno sam toga svjestan, i izvinjavam se zbog toga. Ali neki ljudi koje dobro poznajem a koji imaju u svom mobitelu broj mobitela Premijera, i koji uvijek mogu jednim pozivom otvoriti razgovor o bilo kojem pitanju a posebno u krizi o ovako važnom pitanju, nisu to uradili nego su se obratili javnosti. A ako nema normalne komunikacije među funkcionerima, ako nema iskrene sinergije, otvorene komunikacije, ako nema holističkog pristupa u kriznim situacijama onda ostaje to, ostaje to što ne bi trebalo biti, to što je znak naše neospobljenosti u kojoj nema nevinih od vrha do dna.

Ooooo Fadileeeeee….popravljaj brate što se može popraviti. Ali ne u jednoj odluci, nego u pristupu, u sistemu, u razumijevanju svrhe postojanja vlasti. 

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *