Politički holding

Ono što smo našpravili za sebe umire zajedno sa nama;
Ono što smo učinili za druge ostaje besmrtno.

Albert Pike

Vikipedija definiše holding kao izraz koji u privredi označava preduzeće koje u svom vlasništvu, ili pod svom kontrolom drži jedno ili više manjih, zavisnih preduzeća, najčešće putem vlasništva nad većinom dionica ili vlasničkih udjela. U užem smislu se izraz holding koristi za preduzeće čija je osnovna djelatnost odnosno svrha postojanja kontrola nad drugim preduzećima.

Nikada nije bilo više političkih stranaka u Općinskom vijeću Tešanj – njih osam, plus nezavisni vijećnik, iako nije bio nezavisan u toku izbora. Ipak, pažnju javnosti je privuklo formiranje nove političke stranke na lokalnom nivou, Narod i pravda od petka, 25.06.2021. godine djeluju aktivno u Tešnju. Bez namjere da iznosim bilo kakav stav u vezi ovog događaja, nema sumnje da je za svaku sredinu, pa i za Tešanj, poželjna dinamičnija i kvalitenija politička borba koja se neće temeljiti na optužbama i eliminaciji drugog nego na afirmaciji novih ideja, inoviranom pristupu i prilagođavanju kontekstu koji se stalno mijenja.

Ljudski dizajn je sposoban pronaći mnogo različitih ciljeva i složiti ih u različite prioritete, pronaći različita rješenja za iste ciljeve, alocirati različite resurse na tom putu i susresti se sa različitim rezultatima i posljedicama. Što je više onih koji su nepristrasno i instinski uključeni u taj proces javnih poslova i kreiranja lokalnog ambijenta za život ljudi, povećavaju se šanse za bolje rezulate i nasljeđe koje će dati veće šanse novim generacijama. Stoga ne treba sebičnosti u političkom organizovanju i borbi, niti tražiti razloga za diskvalifikaicju konkurencije nego treba tražiti da se različiti strateški ciljevi usaglase kao zajednički koji će imati prioritet i oko kojih će se graditi sinergija, a sekundrani ciljevi neka ostanu na nivou taktičke borbe.

Sagledavajući proces političkog organizovanja u vezi s nazivom holding, onda bi trebalo da narod pravi svoj holding (većinu) a holding bi trebao uspostaviti pravdu. Narod je pokazao da ne zna napraviti holding (mnogo stranaka u većini nisu pokazale kao prioritet zajednički interes ni tamo gdje su svi opredjeljeni za Bosnu i Hercegovinu) a niti je takav holding imao za cilj uspostavljati pravdu. Ali nekako se ipak mora uočiti očigledna veza izraza holding (koji u privredi označava preduzeće koji pod svojom kontrolom drži više zavisnih preduzeća najčešće putem vlasničkog udjela) i političkog holdinga, koji nastaje, a koji bi u politici mogao označavati nekoga koji pod svojom kontrolom drži više zavisnih političkih stranaka putem seniorskog ili kapitalnog uticaja. Je li to bolje za narod ili gore, vidjeće se ali takvo nešto nije potvrdila politička praksa u historiji demokratije kao dugoročno održivo rješenje.

Ruku na srce, svašta se eksperimentisalo u ovom periodu višestranačkog demokratskog okupljanja za koje društvo nije bilo spremno, pa neće narod propasti zbog još jednog eksperimenta. Nadati se da će nakon toga ipak ostati narod, a ako i ne bude više pravde, bar se pokušalo. Kako kaže narodna izreka: Ko zna zašto je to dobro? Možda će na kraju pomoći upravo onima koji bi radije da nema nijedne druge političke stranke, da budu sami mjera i narodu, i pravdi. Ili da građani i narod na kraju ipak shvate da jedna generacija ne živi tako dugo da može slušati godinama istu priču, i da ne sluša samo ono šta neko priča i promoviše nego da ozbiljnije prati šta radi i čemu daje prednost kada je riječ o zajedničkim primarnim prioritetima i koliko su nepristrasni pri donošenju različitih odluka.


O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *