VIziJA

Vizija bez akcije je sanarenje.
Akcija bez vizije je noćna mora”
Japanska poslovica

Ovih dana sam pročiato tekst koji je objavio www.bloomerg.com (a prenio g-din Mhamut Galijašević na fb profil …………..). Volkswagen, BMW i Daimler ulažu velike napore u elektrifikaciju svoje ponude, a njemačka industrija auto-dijelova u iznosu od 94 milijarde dolara bori se sa promjenom koja se događa jednom u generaciji. Nakon što je desetljećima provela usavršavajući proizvodnju radilica, dizelskih brizgaljki i drugih komponenti koje nisu potrebne za elektromotore, industrija se sada trudi prilagoditi jer su njezini tradicionalni proizvodi zastarjeli prije nego što se očekivalo. Prilagođavanje se čini pomalo poput spajanja velikom brzinom na prepunom autoputu. Dobavljači su počeli smanjivati broj zaposlenih i ugurati se u tehnologiju električnih vozila prije nego što je izbila pandemija. Globalna zdravstvena kriza nije samo uništila potražnju za automobilima; takođe je dovelo do globalnog nedostatka čipova i podstaklo povećanje cijena materijala. Usred svega ovoga, proizvođači automobila i evropski regulatori izišli su s ambicioznijim ciljevima prodaje električnih vozila i smanjenjem emisija, ubrzavajući propast motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Općina Tešanj je krajem 2017. godine usvojila Strategiju razvoja razvoja općine Tešanj za period 2018-2023 čija vizija je Tešanj, sredina ekološke svijesti, inovativne poduzetnosti i društvene etike postavljena do 2027. godine. Projekat uspostave Tehnološkog centra je jedan od ključnih projekata u Strategiji razvoja općine Tešanj. Studija o izvodljivosti Tehnološkog centra je predstavljena u prostorijama Općine Tešanj 26.09.2019. godine. Pomenutom strategijom razvoja je predviđeno da ishod ovog projekta 2023. godine bude zastupljena i proizvodnja robota u tešanjskoj privredi, zatim proširenje broja finalnih proizvoda (viši stepen obrade i lokalnih brendova) te globalna mreža kontakata (upravo radi onoga što je put ka Industriji 4., 5. i ko zna kojoj dalje). To je bio na neki način ovovremeni ispit zrelosti saradnje institucija vlasti, privrede i obrazovnih ustanova na lokalnom nivou. Studijom izvodljivosti su predviđena tri segmenta operativnog djelovanja:

  • Sektor za umrežavanje i razvoj/transfer novih tehnologija (za MSP kao i mlada te start up preduzeća, uključujući elektronska i softverska rješenja)
  • Sektor za inovacije (za mlade poduzetnike koji razvijaju poduzetništvo bazirano na inovativnim idejama i ICT tehnologijama) i
  • Sektor za edukacije (za MSP, učenike osnovnih i srednjih škola, mlade poduzetnike, upravljanje talentima).

Nakon prilično usporenog početka u realizaciji ovog projekta otvorena je nova nada nakon urađene Studije izvodljivosti. No ne samo da se nije nastavilo brže, nije se nikako nastavilo. Sada se mogu postavljati pitanja koliko i šta smo propustili, tražiti krivce, baviti se prošlosti. Ali to ne bi nikome donijelo nikakvu korist. Sve što se može uraditi je krenuti sada. Ispit zrelosti za institucije vlasti, udruženje privrednika i obrazovne ustanove je ispit sinergije i pune saradnje u odnosima da bi se promjene pravile. To nije međusobno nadmetanje ko će biti važniji, ko kome treba da se pokloni ili bilo što šta je vezano za ljudske slabosti. To je jednostavno pitanje vezano javne odgovornosti svih zainteresovanih strana.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *