Izazov promjena

„Napredak je nemoguć bez promjene,

a oni koji ne mogu promijeniti svoje mišljenje ne mogu ništa promijeniti.”

George Bernard Shaw

 

Uvijek su postojali izazovi i prilike za promjene. Nekada je trebalo mnogo više vremena da dođe do promjene a sada svjedočimo da to postaje sve brže. Lideri su odgovorni da stalno rade na traženju novog puta u budućnost i ne prepuštaju se samo tekućim transakcijama i prevladavanju okolnosti. Ključni faktori koji tome vode bi se mogli svrstati u sljedeće: istina i činjenice o postojećem stanju, vjera i optimizam ka boljem, imati plan i podijeliti ga sa drugima, fokusirati resurse na prioritete te imati monitoring sa poduzimanjem korektivnih mjera.

 

U vrijeme promjena, a promjene su stalne, važno je da rukovodioci budu iskreni i transparentni u vezi sa aktuelnom situacijem i aktuelnim stanjem. Treba objasniti drugima izazov s kojima se organizacija suočava. Treba komunicirati činjenice. To je ono što se pouzdano zna. To nisu mišljenja ni pretpostavke, nisu skrivanja ni optužbe, nije uljepšavanja ni uveličavanja. Tu se nalazi tim, odjel, služba, sektor, organizacija, zajednica, društvo. Treba predstaviti brojke i prognoze i kada ne izgledaju dobro, treba se suočiti sa stvarnosti. I loše vijesti su bolje od prikrivanja, uljepšavanja i neizvjesnosti zbog neodgovorne komunikacije. Gdje nema otvorene i pouzdane komunikacije, tu će se javljati sumnje i negativnosti. Nikom nije potrebno laganje niti zaglađena površina nekog stanja.

Isto tako je važno vjerovati da je to ispravan put kojim je opredjeljeno ići i zadržati optimizam i kada okolnosti ne idu na ruku. To nikako neće značiti ignorisanje svih nepovoljnih faktora u datoj situaciji nego znači vjerovanje kako će to biti prevladano i kako će se poduzeti sve što je ispravno i u ljudskoj moći. U mjeri u kojoj se takav stav prenese na tim, na okruženje povećavaju se šanse za brže prevladavanje teškoća. Ako okolnosti oblikuju stav to može olahko odvesti u pesimizam i depresiju, u bespomoćnost.

Plan svakako ne može ostati u mislima rukovodioca, u njegovoj ladici ili na njegovoj elektronskoj adresi negdje u memoriji. Važno je da svi imaju plan, da ga svi prihvate i neumoljivo konzistentno rade prema njemu. Lider treba pojasniti plan, treba objasniti zašto je logično da će plan funkcionisati i kako će se realizovati. To doprinosi jasnoći svih zainteresovanih strana a jasnoća doprinosi fokusu i eliminisanju otpora.

Tek tada ima smisla objasniti kako bi stvari mogle izgledati u budućnosti. Sadašnja pozicija ma kakva bila nije fokus našeg pogleda niti brige, nego je fokus kuda idemo kao naša nada i svjetlost koja će pratiti naše djelovanje. Svi segmenti trebaju to osjetiti, trebaju nadu i trebaju svjetlo: tim, odjel, služba, sektor, organizacija, zajednica, društvo. U takvu viziju će ljudi vjerovati i raditi na njenom ostvarenju a rukovodstvo dobivati na povjerenju i integritetu. Monitoring, korektivne akcije i transparentno informisanje o toku putovanja će samo to povećavati. Snaga kretanja postaje ispunjena ljudskim optimizmom, sposobnostima, energijom i inovacijama.

 

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *