Zbunjući stil

Vrhovni kvalitet vodstva je integritet.
Dwight Eisenhower-l

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH, u intervju za “Oslobođenje” od 17.02.2023. godine je rekao kako očekuje da vlast u FBiH bude formirana u narednih mjesec dana, uz poruku članovima SDA da se okupe i kažu svom predsjedniku kako da se “ne brukaju i postupe sa dostojanstvom i časti” te prepuste vlast u teškom trenutku. Uz to je dodao: “Okupljeni oko Trojke i HDZ-a ustvari odlučuju o tome ko će dalje formirati vlast i naš stav je, NiP-a i mene lično, da ne možemo sa onima koji su toliko pokvarili sistem, ići i sistem popravljati”.

Dragi Elmedine, još sam član SDA (iako pojedinci u rukovodstvu lokalnog SDA bi radije da nisam, možda) i nerado javno ukazujem godinama našem predsjedniku na ono što mislim da treba. Istina je, to radim bez nekog rezultata. Ali ne prestajem. No ovoga puta koristim Vaš poziv članovima SDA iskoristiti i kazati Vama, a ne svom predsjedniku, da se bar Vi ne brukate ako se već SDA bruka.

Dugogodišnji čvrsti saveznici i autoritarni nacionalisti – stranački lideri, Dragan Čović i Milorad Dodik, istrajno rade na razgradnji suvereniteta države Bosne i Hercegovine i delegitimizaciji demokratije kao izvođači radovi velikodržavnih politika susjeda Bosne i Hercegovine. Nisu to oni radili zbog prisustva SDA u vlasti, niti će to prestati izlaskom SDA iz vlasti. Uvjeren sam da Vi to znate. Zbog čega onda pokušavate dokazati da je SDA jedina smetnja promjeni društveno-političkog ambijenta u Bosni i Hercegovini? Dragan Čović i Milorad Dodik to sada taktički koriste. U tom poslu su ste im upravo Vi (uz Nermina Nikšića) ključni partner. A upravo ste Vi i Nermin Nikšić tokom izborne kampanje imali nepodijeljeno negativno mišljenje o političkom djelovanju Dragana Čovića i Milorada Dodika, uz slično mišljenje (dosta blaže kada je riječ o odnosu prema BiH) i o djelovanju Bakira Izetbegovića. Na sva pitanja koja su vodila postizbornoj stukturi vlasti govorili ste o potencijalnoj nužnosti, nezaobilaznosti HDZ-a koja bi se mogla dogoditi ali ne kao dragovoljnom izboru. Tako ste govorili tokom kampanje. Tokom formiranja vlasti tako ne radite. Naprotiv, istrajno i prilično drsko (vjerovatno zarađeno) demonstrirate borbu za eleminacijom političkog protivnika (SDA) a ne za promjenama. Ostajanjem SDA u opoziciji možda najviše koristi samoj SDA, i u tom mišljenju se apsolutno slažemo. Jer nesumnjivo SDA ima šta na sebi raditi i popravljati.

Dakle, nije samo po sebi šteta što bilo koja stranka ode ili će otići u opoziciju. Prava šteta jeste što se priča jedno prije a radi drugo poslije, što su puna usta principa i etičkog pristupa prije a poslije se pravda svaka devijacija, svako odstupanje od tih principa, nastoji objasniti ono za što fer objašnjenja nema. Nema fer objašnjenja za situaciju u kojoj parlamentarna većina (npr. u Parlamentu FBiH) izabere rukovodstvo Federacije (tri osobe na tri funkcije) i onda očekuje da oni bezpogovorno urade ono što ta većina hoće. Vi biste, a po izjavama i g-din Nermin Nikšić, da parlamentarna većina preuzme ovlaštenja koja su ustavom i zakonom data užem rukovodstvu (Predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, i to konsenzusom). To nema veze sa demokratijom.

Demokratija nije prvo volja parlamentarne većine nego na prvom mjestu poštivanje ustava i zakona a tek onda politička volja većine, na drugom mjestu. Neispravno objašnjavate javnosti kako izabrani funkcioneri u rukovodstvo Federacije BiH moraju imenovati mandatara i vladu po volji parlamentarne većine a pri tome nikako ne biste objasnili zbog čega ste izabrali takvo rukovodstvo koje to ne želi. Ili identičnu proceduralnu situaciju objašnjava na različite načine: HDZ je nezaobilazan, a kada je to i SDA, onda se SDA bruka i ne može se popravljati sistem sa onim koga je pokvario. Ovo je tužno, dragi Elmedine, jer iz ovog se vidi da Vi nemate namjeru popravljati sistem (jer kako ćete to raditi sa HDZ-om niste objasnili a očito odjednom i ne vidite da je HDZ kvario sistem). Vama je HDZ prihvatljiv, a SDA neprihvatljiva. To može biti Vaš izbor ali poštivanje ustava nije pitanje izbora nego obaveza. Baš onako kako je to parlamentarac Irfan Čengić (SDP) fer i korektno javno priznao.

Upoređivati to sa primjerima parlamentarnih praksi drugih država (npr. Crne Gore), u kojima predsjednik države imenuje mandatara koji može skupiti parlamentarnu većinu je sasvim pogrešno. Predsjednike tih država ne biraju parlamenti nego budu izabrani direktno na izborima od građana. Inače da ih biraju parlamenti oni ne bi bili izabrani nego bi bili izabrani oni koji odgovaraju parlamentarnoj većini.

Da, dogodilo se ono što niste očekivali. Za opoziciju su HDZ i SNSD bili najnepoželjniji postizborni partneri u izbornoj kampanji jer su pravili blokade i obezvrijeđivali institucije Bosne i Hercegovine i FBiH. SDA je bila sljedeći nepoželjni partner kao paket nacionalnih stranaka koje su sve zajedno demonstrirale nespremnost da se obračunaju sa korupcijom i osnaže pravnu sigurnost građana, a neki funkcioneri tih stranaka su bili sudinici sudskih procesa. Ut to, nepotizam i nedostatak transparentnosti, nedostatak reformi javne uprave, birokratski servis prema građanima su bile stalne otpužbe. Međusobne javne optužbe između SNSD i HDZ s jedne strane, i SDA s druge strane su postale kontinuitet političkog komuniciranjan partnera u vlasti.

Nakon izbora, dokazujete da je samo SDA nepoželjna. Vi istrajavate pokazati da se politički ambijent u Bosni i Hercegovini mijenja dramatično pozitivno istjerivanjem samo SDA u opoziciju. Promjena političkog ambijenta je svakako poželjna, potrebna i neophodna. Ali ovo što radite sada je samo preuzimanje vlasti umjesto SDA. Ništa više od toga g-dine Konakoviću. Moguće je da ćete Vi Vaš posao ministra vanjskih poslova raditi bolje nego g-đa Turković, no to će se tek vidjeti. Daj Bože. Ali za sada je ovo samo gola borba za fotelje. I dobro bi bilo da stranačku poziciju predsjednika ostavite nekom drugom dok ste državni ministar vanjskih poslova. Jer Vi ste sada državni minsitar koga ja treba da poštujem i podržavam ali istovremeno često istupate kao predsjednik jedne stranke, pa me to zbunjuje. Čini mi se da i Vas to zbunjuje. Kao što me je opterećivalo i kada je neko iz SDA bio predsjednik na čelnim državničkim poslovima. Bosanskohercegovački društvenopolitički kontekst je veoma složen i bez toga.

Nema tog objašnjenja, uz svo osobno poštovanje prema liku i djelu osobe koja je sama sebe predložila u Domu naroda Parlamenta BiH (i ignorisala prijedlog Kluba jednog naroda, kluba koji ima 5 delegata: 4 delegata imaju jedan prijedlog a peti delegat ima sebe za prijedlog) da parlamentarna većina koju čine praktično “Trojka”, SNSD i HDZ izabere onog ko je predložio sam sebe.

I dok Vi kao Ministar vanjskih poslova poručujete sa Konferencije sigurnosti iz Minhena da su ljudi raspoloženi za sve što se dešava u BiH (i da je izgleda bilo puno propuštenih prilika, ovaj drugi dio Vašeg komentara vidim kao stranački a ne državnički), Vaš formalni šef na čelu Vijeća ministara BiH g-đa Borjana Krišto, istovremeno na sličnim putovanjima razgovara o daljnjim izmjenama Izbornog zakona BiH kao prioritetu broj 1 i to u smjeru jačanja daljnih etničkih podjela a ne jačanju demokratskog kapaciteta tog istog zakona. Je li i to dio dogovora da ne komentarišete ono u čemu se sa partnerima ne slažete? Ili šutite jer se slažete? I u čemu se slažete kada je riječ o budućnosti Bosne i Hercegovine?

Pozivam Vas, kao čelnika NiP-a, da porazgovarate sa sobom! Nakon toga bi mogla i SDA prestati da se bruka. Nadati se.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *