SaJam

Šta biste sve bili u stanju da uradite,
kada biste uradili sve što možete?”
Sun Tzu

U periodu od 20.9.-23.9.2023. godine je održan sajam GRAPOS-EXPO, Gračanica u Gračanici, sajam poduzetništva i obrta u poslovnoj zoni ETNA, a od 27.9.-30.9.2023. godine Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023. Dva sajma na udaljenosti 26 km ili 33 minute vožnje (ispod 50 km/h zbog opterećnosti na cesti). Ništa čudno, na prvi pogled. Čak impresivno za Bosnu i Hercegovinu. Kao da prije 15 dana nije bila blokada magistralnog puta, tek nešto više od jednog kilometra od mjesta održavanja sajma,  blokada na čijem je čelu bila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ili kao da Mađarska, koja je promovisana kao partner sajma u općini Doboj-Jug, a čija vlada podržava Milorada Dodika na istrajnoj destabilizaciji i oduzimanju suvereniteta državi Bosni i Hercegovini to ne radi. Drugim riječima, davno su kazali: gdje prestaje logika, tu nastaju neki događaju u Bosni (i Herecgovini). Ili kako kaže jedan moj prijatelj, poznati tešanjski privrednik, pitajući sebe i druge u vezi sa gornjim dilemama, odgovor je bio: ti to ne razumiješ.

No ako se pogleda malo ozbiljnije onda se da primijetiti da je Udruženje privrednika iz Gračanice na svojoj zvaničnoj strani kroz godine posvetilo pažnju organizaciji i oblikovanju sajma GRAPOS-EXPO. Tako su napisali da se sajam profilira kao sajam dostignuća proizvodnog i uslužnog poduzetništva i obrta, starih i umjetničkih zanata te kvalitetnih uvjeta iz okruženja koji doprinose razvoju poduzetništva i obrta. Naveli su ciljeve: promocija, predstavljanje i umrežavanje kompanija, institucionalno umrežavanje, kontinuirani rast, otvaranje novih tržišta, transfer know-how znanja i privlačenje novih izlagača inovativnim rješenjima. I demonstrirali su robote proizvedene u Gračanici.

Udruženje privrednika „Biznis-centar“ Jelah-Tešanj na svojoj službenoj strani nema ništa što bi govorilo o dugoročnijem profilisanju sajma (iako je iza leđa proturilo 16 manifestacija i 20 godina rada Udruženja), niti posebno o prošlosti, osim vijesti. Fokus je na tekuću aktivnost. Prvi puta ovaj tradicionalni sajam, pod različitim imenima, ove godine je organizovan u susjednoj općini, Doboj-Jug. Ipak, organizatori su upravo jednim intenzivnim, izvrsnim taktičkim ad-hoc pristupom napravili odličnu organizaciju za, kako tvrde, 502 izlagača na površini od 20.000 kvadratnih metara, te omogućili demonstraciju snažne slike dostignutih rezultata različitih komapnija. Uz partnerstvo Općine Živinice. No, uprkos tome ili upravo radi toga je nedostajala zajednička slika. I poštivanje prema domaćinu, jer ipak je bar formalni domaćin bila općina Doboj-Jug. Ili smo se navikli na nepoštivanje domaćina kada je u pitanju država Bosne i Hercegovina (od strane njenih susjeda), pa nam i samima prelazi u naviku. Sajam je bio i dokaz da se svaka vlast poštuje. I to je dobro. Vlast je vlast. Možda je malo čudno da upravo vlast zauzima počasna mjesta, a ne kupci. Ipak sav novac dolazi od kupaca. No, razumije se da ipak nešto tog novca stigne i putem vlasti.

Općina Tešanj uz podršku Udruženja privrednika „Biznis-centar“ Jelah-Tešanj je krajem 2017. godine usvojila Strategiju razvoja, u kojoj je strateško opredjeljenje u području ekonomskog razvoja bilo unaprijeđenje sektora ekonomije sa visokim dodatnim vrijednostima, a strateški cilj bila uspostava tehnološkog centra. Kao rezultat rada tog centra do 2022. godine je trebala biti uspostavljena proizvodnja robota u Tešnju (za proizvodne procese), 10 % veći portfolio finalnih proizvoda i uspostavljena globalna mreža respektabilnih kontakata. Rekao bih, gledajući unazad, sjajno opredjeljenje. Izostala je realizacija jer bi ovogodišnji fokus sajma i partneri bili sasvim sigurno drugačiji. Ovako će, uprkos svemu, najupečatljivi izraz saradnje lokalne vlasti i udruženja privrednika ostati koncert Harisa Džinovića sopstvenom gradu, a susjednoj općini sajam. Čudno je kako sposobni pojedinci mogu napraviti velike rezultate, a da ne mogu praviti zajednički nešto slično tome. Ili smo možda samo našli odgovor na izreku, nekada davno savjetnika na kineskim kraljevskim dvorovima, Sun Tzu: Ako želiš pobjediti protivnika, napadni njegovu strategiju. Tako ako imate strategiju samo zbog protivnika, a djelujete operativno taktički koje nema veze sa strategijom, onda protivnici uzaludno napadaju strategiju.

Iako se gornje moralo primjetiti (nadam se da mi neće zamjeriti nekadašnji saradnici i prijatelji koji sada o tome odlučuju), bez obzira kako ko gledao na to, ovo bi mogla biti naučena lekcija za budućnost. Nesumnjivo Tešanj, Doboj-Jug i Gračanica imaju ne samo privredni potencijal nego i stvarne rezultate. Imaju realnu podlogu i uticaj kroz velike, izrasle kompanije; kroz veći broj onih koji rastu i profiliraju se, te kroz veliki broj malih kompanija, poduzetnika veoma širokog protfolija privrednih, poljoprivrednih i drugih aktivnosti. Imaju sada i nasljeđe, 20-tak godina nije malo. Čak je puno za lutanje, profilisanje i fokusiranje ali nije kasno. Potrebna je jasnija vizija, transparentnija, više međusobne interakcije i uvažavanja, zatim planiranje, fokusiranje i struktuiranje uz inovativan pristup. Naravno, bez taktičke sebičnosti i skrivenih finti. Bilo bi lijepo da se poštuju i prethodnici (to je stvar kulture), oni koji su sve to strpljivo, nesebično i istrajno njegovali praktično iz pepela bez sadašnjeg sjaja, kamera i Harisa Džinovića. U početku je trebalo mnogo napora da se izlagačima na sajmu napuni sportska dvorana u Tešnju, a danas, neki ključni sudionici to i ne znaju. Uz poduzetnost, energiju i novac, koji očigledno postoje, mogli bi se napraviti novi veliki, suštinski iskoraci važni za širu zajednicu i društvo u cjelini. Ili će, možda, ipak ostati onaj odgovor dat mom prijatelju s početka teksta: ne razumiješ ti to.

 

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020