Dosljednost

Nije to sreća. To je dosljednost, upornost, ustrajnost, suzdržanost.
To je odabir.”

Marija Mažar, poduzetnica

Ako bi ukratko trebalo opisati kako postići dosljednost u djelovanju, ja bih opredijelio tri ključna faktora. Jer na operativnom nivou, ne čini razliku ono što povremeno radimo nego ono što stalno radimo. Ako se hoće postići promjena provođenjem donesenih odluka koje očekuju promjenu, tada je potrebna dosljednost. To zahtijeva određeni fokus i sljedljivost, samodisciplinu i monitoring. Od pomenuta tri faktora, na prvo mjesto bih stavio Početi sa zašto.

U svakodnevnoj praksi se mogu vidjeti ozbiljne odluke, od strateškog do operativnog nivoa, koje su samo razultat želje da se nešto promijeni, ali ne i predanosti da se radi na aktivnostima koje vode promijeni. Želja koliko god bila jaka, ona stanuje na površini tankog leda ili se krije iza najbližih oblaka (s njima putuje, ostaje ili nestaje), i čovjeku kreira više lažnu nadu da promjena stanuje odmah iza prvog ugla. Želja je bliže strasti duše nego uvjerenju srca. A nisam sreo još nikoga, neovisno o tome kakav ima osobni odnos prema Stvoritelju da negira bar osjećaj postojanja sopstvene duše i srca (u, ljudskim okom, nevidljivoj egzistenciji postojanja i djelovanja). Stoga odluke treba svjesno donositi u vezi sa “dubokim” razlozima i suštinskog razumijevanja zašto.

Kao drugi ključni faktor dosljednosti bih naveo Postaviti ciljeve, planirati putovanje, osigurati resurse. Bilo bi suštinski korisno ako bi osobna pogonska snaga bila motivisana sa zašto, a ne sa šta. Ako se razmišlja o uspjehu onda treba postavljati ispravne ciljeve, a um i energiju ka njihovom dostizanju neraskidivo vezati sa zašto. Zašto radim to što nešto radim? Ili još bolje, zašto ništa ne radim? Trčati za uspjehom bez pokrića ili rezultatima koji će se predstavljati kao iskaz osobne supermenske sposobnosti ne doprinosi poželjnim i usklađenim društvenim odnosima. Nije potrebna nikakav cilj poput izvrsnosti, jer se radi o ljudima. Niko nije savršen, ali svako može biti dosljedan ako se malo potrudi. Umjesto marketinške poruke o izvrsnosti, potrebno se potruditi i postaviti jasne, specifične i mjerljive ciljeve koji ukazuju na to da vam je stalo do toga da ste pouzdan partner, pouzdan kolega, pouzdan sagovornik, pozdan građanin.

Kao treći ključni faktor bi bio Ostati posvećen procesu. Imati cilj je potrebno ali ne treba biti opsjednut ciljem i koristiti sva sredstva, nego samo ispravna sredstva. Moramo nešto imati, postići ili nešto i neko biti se ne događa zbog mora i ne postaje. Umjesto moram potreban je dnevni plan aktivnosti šta treba uraditi taj dan, kako bi te aktivnosti koje se urade upravo taj dan, imale svoje posljedice koje približavaju postavljenom cilju. Dosljednost i istrajnost uloženih napora utemeljenih na SMART principu neizbježno približava ciljevima koji su postavljeni, makar na kraju nekog perioda sam rezultat ne bio u skladu sa postavljenim ciljem. Potpuno svjesni da ste uradili sve što se moglo ispravno uraditi u okvirima raspoloživih resursa, konteksta, osobne sposobnosti, sposobnosti saradnika i cijele strukture nastavićete dalje zadovoljni.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020