Tešanjski dnevnik 20-27.2.2017. godine

Protekla sedmica je prošla u znaku predaje zahtjeva BiH za reviziju presude Haškog suda od prije 10 godina.Reakcije protivnika BiH (sa Ivanićem, Dodikom i Čovićem na čelu) koje osporavaju zahtjev i tretiraju ga da je isključivo bošnjački, ukazivale su na posljedice za BiH koje će izazvati takav postupak. Kao BiH neće moći napredovati dalje zbog takvog ponašanja bošnjačkog rukovodstva. Takve izjave u okruženju u kome se krećem nisu izazvale zabrinutost niti potrebu za većim komentarima.

Komentari su uglavnom bili u tom smislu da su u svakoj prilici ti isti koji su “zabrinuti za BiH” opstruirali razvoj ove naše države, a da su imali snage već bi je davno razdijelili. Postavlja se pitanje šta se to lijepo može iskvariti u volji i želji politika koje vladaju u BiH za razvoj državne zajednice?

Ispali smo iz evropske zone siromaštva i pridružili se u konkurenciju afričke zone. Dokle ćemo tamo dogurati u žestokoj konkurenciji siromašnih teško je predvidjeti. Možda sve do dana kada gladan stomak preuzme funkciju glave. Tada će se preskočiti torovske ograde i tražiti hljeba umjesto politike. Suštinskom pitanju istine i pravde danas,ne samo kod nas, nego i u svijetu nadređeni su interesi.

Vrijeme kao i prošle sedmice, lijepo sunčano, sa nešto višim temperaturama pa su počeli i radovi obrezivanja voća, pripreme zemljišta za proljetne radove čišćenja i sl. Nakon intenzivnog padanja kiše u petak tokom noći u subotu osvanu snijeg, a onda u nedjelju ponovo sunce i temperatura iznad nule.

Opća bolnica Tešanj obilježava 25 godina od osnivanja

Ova godina je jubilarna za Opću bolnicu u Tešnju jer navršava 25 godina rada. Na pres konferenciji o radnim rezultatima, rezultatima poslovanja, rada odjela, edukacijama, naučnim radovima i dr. u prošloj godini govorili su:direktor doc. dr. med. Rifat Sejdinović, načelnik pulmološkog odjeljenja prof. dr. Besim Prnjavorac, načelnik Službe za laboratorijsku dijagnostiku dr. Emir Hondo i specijalista radiolog u Službi RTG UZV dr. Nermin Škiljo. Pres je vodila novinarka Azemina Smailbegović Mulahuseinović.

Opća bolnica Tešanj je veoma značajna zdravstvena ustanova koja proteklih godina postiže zapažene rezultate i napredak kako u kvalitetu i vrsti usluga tako i u racionalnom poslovanju. Već tri godine Opća bolnica ne posluje sa gubitkom. Pored toga nema kredita, nema zaostalih obaveza prema zaposlenim, a u mogućnosti je izvršavati obaveze prema dobavljačima. Uvedene su usluge komercijalnog karaktera koje obezbjeđuju prihode od pacijenata koji nisu u sistemu zdravstvene zaštite ili žele bržu uslugu nego što je pružaju bolničke ustanove kojima pripadaju, a koje imaju duge liste čekanja. Tako su sredstvima privrednika izgrađena tri apartmana za pacijente, uglavnom poslovne ljude, koji plaćaju usluge. U Općoj bolnici ne postoji “lista čekanja” ni za jednu zdravstvenu uslugu. Čeka se onoliko koliko je potrebno vremena za pripreme. Tako je moguće u Općoj bolnici obaviti bronhoskopiju, laboratorijske nalaze za isti dan, a patološke nalaze dobiti u roku od tri dana.

Opća bolnica zapošljava 231 radnika koji provode bolničku (sekundarnu i tercijalnu) specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu. Opća bolnica ima 10 odjeljenja sa 224 bolnička kreveta. Zaposlena su 41 doktora medicine od čega 27 specijalista raznih specijalnosti i 14 doktora medicine koji su na specijalizaciji, 105 medicinskih sestara-tehničara, 21 viša medicinska sestra-tehničar i 1 diplomirana medicinska sestra-tehničar.

U bolnici, radi 41 specijalist, od kojih su dva profesora, 3 docenta, 5 doktora medicinskih nauka i 8 magistara. Opća bolnica svoju djelatnost obavlja sa 1,03 zaposlena po bolesničkom krevetu ili 0,75 zdravstvenih radnika po jednom bolesničkom krevetu.

S lijeva: dr. Nermin Škiljo, prof. dr. Besim Prnjavorac, doc. dr. med. Rifat Sejdinović, dr. Emir Hondo i Azemina Mulahuseinović

U 2016. godini je liječeno 7782 pacijenta od kojih je umrlo 90 ili 1,1%. Izvršeno je 816 hirurških intervencija i 68 ginekoloških u općoj anesteziji.

Pojedine nabavke opreme su urađene uz pomoć lokalne zajednice, Udruženja privrednika iz Tešnja i okolnih mjesta.

Za kvalitetnu dijagnostiku su potrebni savremeni uređaji kao što je uređaj za endoskopiju. S lijeva.direktor doc.dr. med Rifat Sejdinović, med. sestre Elma Ajanović i Sanela Ramić

U protekloj godini nabavljena je nova važna oprema i realizovano nekoliko infrastrukturnih projekata. Nabavljen je novi CT aparat, realizovan je projekat energetske efikasnosti utopljavanjem zgrade bolnice, izgrađena je kompresorske vakum gasna podstanica sa centralnim razvodom gasova, instalisan agregat-donacija iz Švedske, nastavljen projekat uvođenja bolničkog info sistema i dr.

Posebna pažnja se daje edukaciji svih zaposlenih, saradnji sa školskim, univerzitetskim i naučnim ustanovama. Prošle godine su organizovani 6. pulmološki dani, Škola funkcionalne dijagnostike respiratornog trakta u BiH pod pokroviteljstvom ERS-a.

Doktori iz Opće bolnice su učesnici međunarodnih naučnih skupova, stvorena je uspješna saradnja sa stručnim institucijama iz zemalja bivše Jugoslavije. Pored toga uspostavljena je saradnja sa bolnicama u susjedstvu iz RS-a pa se često razmjenjuju usluge, a najbolji primjer te saradnje je bila 2014. godina u vrijeme velike poplave kada su pacijenti iz Teslića i Doboja koji su vezani za dijalizu zbrinuti u Općoj bolnici.

Ćupeklija – tešanjski čistač cipela

Jedan od specifičnih čaršijakih likova je bio i Husein Mujkić svima poznat kao Huso Ćupeklija. Mogao bi se smjestiti u tešanjske tevećelije. Rođen je u Miljanovcima i u Tešnju se pojavio kao beskućnik početkom šezdesetih.


Ćupeklija je radio i kao čistač cipela

Škola ga nije išla pa nije završio ni osnovnu. Nije imao trajan smještaj pa je spavao gdje je stigao. Smail Handžić Bata je organizovao Čaršiju pa su mu nabavili sanduk za čišćenje cipela, a Dedo Hodžić stari tešanjski obućar je obezbijedio alat, kreme i podučio ga nekim osnovnim znanjima popravke obuće. Tako je počeo raditi uz Batinu prodavnicu obuće Borovo (zgrada do kioska na Gornjoj Čaršiji). Bata mu je navlačio mušterije, trgovačke putnike, koji su idući u Trgovinski magazin prolazili pored Ćupeklije, govoreći im da moraju kod direktora čistih cipela.

Bata je pravio šale kritikujući Ćupekliju da je stavio lijevu pertlu u desnu cipelu. Kasnije se preselio u ćepenak gdje je sada prodavnica knjiga Kevser. Tu je i spavao, a ujutro je iznosio sanduk i obuću ispred. Tako je Husein Mujkić Ćupeklija bio prvi i posljednji čistač cipela u Tešnju. Kasnije se počeo zanimati i za električne instalacije od kojih je i poginuo. Bila je velika zima pa se u ledenoj zemlji nije moglo duboko kopati pa je plitko zakopan. Kada je rađena podzida kosti su mu prenešene u sami ugao i neko je postavio dvije nadgrobne daske bez natpisa.

Sjećam se jedne priče vezane za Ćupekliju. Spavao je, između ostalog, jedno vrijeme u konjušnici tešanjskog ugostitelja Milutina Blagojevića. Bila je zima i kada je ujutro došao na Gornju čaršiju pitali su ga kako je proveo tako hladnu noć u štali.

Bez problema, grijao me kalorifer!

Kakav bolan kalorifer, odkud kalorifer u štali?

Ima, ima, ja ti legnem, u jasle navučem na sebe sijena, a konj cijelu noć žvaće i izbacuje vruć zrak baš kao kalorifer.

Foto zabilješka

Na putu Tešanj Jelah u Vukovu, između zgrade Hrvić gradnje d.o.o i Medicusa, izgrađena je javna česma. Hair je učinio Vahdet Hrvić vlasnik Hrvić gradnje.

Održana Skupština Medžlisa IZ-e

U atriju Medžlisa IZ-a održana je godišnja skupština Medžlisa. Skupštini je prisustvovao i muftija zenički mr Ejub ef. Dautović. Napravio sam fotografiju,a na ulazu mi je sekretar Rašid Orlović dade pismeni izvještaj IO Skupštini na 69 strana. Pokupio sam neke podatke koji bi mogli biti interesantni za hroniku.

Medžlis IZ-a sa 10776 domaćinstava organizovan je u 34 džemata u kojima se nalazi 38 džamija, 26 mesdžida i dvije tekije. Medžlis raspolaže sa 34 imamska stana i 32 galsuhane.

Od 4720 učenika osnovnih škola mektebsku nastavu pohađa 67,61%, vjeronauku u školama 99,17%. U Srednjim školama od 1932 učenika 98,53% pohađa časove vjeronauke.

U izgradnji infrastrukture u 2016. godini urađen je projekat temeljite rekonstrukcije objekta “Kahva”, izmjenjena je namjena objekta suterena džamije Kutahyia (Plava džamija) za potrebe obdaništa.Uvedeno je novo ozvučenje u atrij i veliku salu.

Uvakufljeno je pet parcela ukupne površine 8415 m2 (Kurdić Muhidin, Bobare, Solo Ramiz Vukovo, Naim Lihić Jablanica i hadži Muharem Sejdić Mekiš).

Uvakufljena su novčana sredstva putem Vakufske direkcije u iznosima od 1000 KM do 4000€ u 15 slučajeva.

Po nalogu Riaseta IZ-e postavljena je sergija za određene namjene kao što su:opravka porušenih džamija, pomoć povratničkim džematima, pomoć narodu Makedonije, Palestine i Sirije, podrška izgradnji zgrade IPF (Islamski pedagoški fakultet) u Zenici, izgradnja džamije u Kozarcu kao i pomoć udruženjima i pojedincima kod težih oboljenja. Ukupno su prikupljena sredstva u 2016. godini u iznosu 93 107,25 KM.

U protekloj godini ostvaren je ukupan prihod od 1 235 849,50KM. Najveći prihod je ostvaren vlastitim aktivnostim u iznosu od 870 822,80 KM. Od članarine je ostvaren prihod od 560 698,30 KM. Članarina za bračni par iznosi 6 KM mjesečno, samce koji posjeduju domaćinstvo 4 KM mjesečno i muški član stariji od 23 godine koji nije stupio u brak i stanuje sa roditeljima 3 KM mjesečno.

Ukupan rashod je 1 253 447,51 KM ili 17 598,01 više od prihoda.

Skupštinu prije izbora radnih tijela vodio je predsjednik IO Zehrudin Kruško.

Održana tribina na temu Biti roditelj nekad i sad

U organizaciji Medžlisa IZ-e održana je tribina na temu Biti roditelj nekad i sad. Učestvovali su Asmira Garić profesorica vjeronauke u Kaloševiću i muallima-koordinator u Medžlisu Fatima Ćeman.

Fatima Ćeman lijevo i prof. Asmira Garić

Stare fotografije

Mala raja iz Tabaka na plazanju niz Kapu januara 1967. godine.

Prvi red s lijeva:Beska (Osmana) Prnjavorac, Zehra (Osmana) Hodžić, Enver (Hasana) Srkalović, Zumra (Mehmedalije) Srkalović, Badema (Osmana) Hodžić, Nedžad Krdžalić, Midhat (Dževada)Ferizbegović, Rifat (Smaila) Ferizbegović-iza Midhata, Jasna (Saliha) Hadžiedhemović, Besima (Osmana) Prnjavorac

Stoje:Smail (Halila) Hujdur Cuni, Halid (Huse) Hundur, Ahmet (Huse) Hundur, Edhem (Dževada) Ferizbegović, Muharem (Ferida) Galijašević, Milena Kojić

(Fotografija i identifikacija Rifat Ferizbegvić Bambi)

Sa table na Gornjoj čaršiji










O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *