Humanitarni heroj

Ako sretnemo nekoga tko nama duguje zahvalnost, odmah se toga sjetimo.
Koliko smo, pak, puta sreli nekoga kome mi dugujemo zahvalnost,
pa se toga nismo sjetili.

Johann Wolfgang Goethe

Davno je to bilo a opet kao da je jučer. Prvi večernji sati, Maj 1995. godine. Više se ne sjećam ko mi je došao reći da neki čovjek sa šljeperom parkiranim na pumpi HIFA traži nekog iz Općine. Kako sam uvijek imao vrijedne saradnike, odmah su preuzeli aktivnosti da se upoznaju sa neznancem. Bio je to Rudolf Reitz iz Češke, nedaleko od Praga. Nakon sedam dana vožnje humanitarne pomoći „probio“ se do Tešnja, naravno preko Crnog vrha. I kao što je red, odmah su mu kazali da kamion može ostati do ujutro parkiran tu gdje jeste a da će njega odvesti na spavanje. Ali Rudolfov odgovor je bio da će on spavati u kamionu jer ne želi domaćinu praviti nikakav teret niti trošak. I tako je bilo.

Bio je to početak djelovanja ADRE (Adventist Development and Relief Agency) u Tešnju a u Bosni i Hercegovini su bili prisutni već od 1992. godine. Iako je ADRA internacionalna organizacija ona s radom u Češkoj počinje upravo 1992. godine potaknuta događajima u bivšoj Jugoslaviji početkom 90-tih godina. Velika pomoć prema opkoljenom Sarajevu kreće 1993. godine i trajala je u kontinuitetu a Rudolf je više od 80 puta ušao u Sarajevo preko Igmana, u noćnim satima, sa ugašenim svjetlima. Svaki puta je rizikovao svoj život da bi pomogao da drugi ljudi prežive. A nije morao, mogao je sjediti u blizini Praga u miru i uživati u ljepotama Praga.

A Rudolf Reitz je bio je Predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor ADRA, Češka od osnivanja do 2004. godine. Kazati za Rudolfa Reitza da je humanitarac ne bi bilo fer. On je živi heroj, živa legenda o kojoj se jako malo zna. Rudolf Reitz nije pričao puno, puno je radio i žrtvovao se. Njegov sin Patrik se uključio sa ocem sa istom željom, voljom i energijom da pomogne ljudima. Godinama je dolazio u Tešanj i druge dijelove Bosne i Hercegovine, boravio duži period, neposredno radeći i s alatom u rukama na gradnji kuća. On kaže: ne treba lijeva da zna šta desna daje.

ADRA je dovozila u Tešanj pakete hrane, lijekove, medicinski i građevinski materijal, namještaj i školske sadržaje. Poslije nekog vremena ADRA gradi stanove, rekonstruira dio Opće bolnice Tešanj i isporučuje kompletnu opremu za hiruršku salu, pomaže socijalno ranjive kategorije te distribuira pakete novorođenčadi i djeci iz socijalno ugroženih porodica.

Općina Tešanj je odlukom Općinskog vijeća iz 1998. godine dodijelila najveće općinsko priznanje, Ključevi grada, za organizaciju ADRA a jednu ulicu u Tešnju imenovalo nazivom ADRA.

Tešanj ne smije zaboraviti prijatelje koji su pomagali kada je bilo najpotrebnije. Općinski načelnik sa saradnicima je organizirao prijem za Rudolfa i Patrika Reitz nakon 20 godina, i Općina Tešanj je ovih dana bila dvodnevni domaćin ovim hrabrim i nesebičnim ljudima koji su došli da posjete Bosnu i Hercegovinu, da se podsjete na prošlo vrijeme i susretnu sa onima sa kojima su radili. Kažu da im je u Tešnju uvijek bilo lahko raditi i završavati poslove u svim područjima u kojima su djelovali. Uvijek su im na raspolaganju bili Općina Tešanj sa svojim ustanovama, Jasmin Mandžukić, Mehmedalija Hafizović, Besim Prnjavorac, Izudin Ahmetlić i mnogi drugi.

Hvala prijateljima iz Češke.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *