Core biznis

Kako malo mašte imamo za bol koju nanosimo drugima.

Friedrich Nietzsche

Svi znaju da savremeni svijet ide ka jačanju core business-a. U sve većoj konkurenciji, izlaz se traži u specijalizacijama. Težnja je da se bude najbolji u osnovnom poslu, osvnoj djelatnosti, da se ovlada najvišim kompetencijama, da se implementiraju najbolji alati, da se koriste najbolje vještine, da se inovira u onome o čemu se najviše zna. Sve drugo se prepušta drugima, onima čiji je to core business.

Nerado pratim dnevne vijesti, ali ne mogu kazati da ponešto ne pročitam. I iznova vidim nadmetanje u međusobnim optužbama. I baš me to asociralo na naslov ovog teksta. Ovi koji se međusobno optužuju kao da im je upravo to core business. Kao da su upravo najbolje osposobljeni da se svađaju. Ne čudim se, ali se pitam: šta je vama ili šta je s vama!?

Imate li snage da se trgnete, da izađete iz tame međusobnih optužbi? Imate li svijesti o tome da niste važni ili ste jako malo važni u odnosu na zajednicu, društvo? Važni ste samo onoliko koliko služite zajednici i društvu. Bez obzira bili pozicija, ili opozicija. Naravno, temeljna odgovornost je na onim koji su pozicija, koji su zaposjeli u vlasti i imaju javna ovlaštenja u svojim rukama.

Hoće li doći dan kada ćete se probuditi a da u ogledalu ne vidite druge. Pogledajte sebe i vidjećete da prolazite. Shvatićete da ste prolazni, da niste vječni. Možda ćete shvatiti da nijedna optužba makar bila istina, nijedna uvreda, pogotovo nijedna laž nije vrijedna vaše prolaznosti. Vaša prolaznost traži upravo suprotno. Vaša prolaznost očekuje od vas da svaki novi dan budete bolji od samih sebe, da budete bolji nego prethodni dan. Niko ne očekuje od vas da se svađate, optužujete, vrijeđate. Svima je dokundisalo slušati iznova i iznova čak iste riječi, ista imena, istu nervozu, iste podvale. Zar mislite da narod ne zna.

Vjerujem da ima nade da to prevaziđete. Već ste više puta to dokazali. Optuživali ste se i ranije, najtežim riječima a nakon toga znali lijepo govoriti jedni o drugima. To pokazuje da možete biti drugačiji. Jedino što me brine je da možda niste iskreno govorili lijepo jedni o drugima, a možda iskreno govorite loše jedni o drugima? Ako bi to bilo tako, onda smo u ozbiljnim problemima. Jer niste samo vi u pitanju. Vidim da vas prate, da je nekritički hod za vođama još uvijek uveliko prisutan u našem društvu. Još uvijek važi: moj je, znači u pravu je. Nemojte očekivati da će vam pomoći oni koji vas neposredno bodre, jer oni su se odavno identifikovali sa načinom vašeg razmišljanja. Oni vam ne mogu pomoći. Ne mogu ni sebi, kako bi mogli vama? Nisam siguran ni da će vas opozicija ugroziti. Naučili smo bezbroj puta slušati od opozicije da je najveći patriotski interes srušiti aktuelnu vlast. I to je ista priča neovisno o tome ko je opozicija a ko vlast.

Zato misli možda je najbolje da se povučete, da ustupite mjesto onim koji u srcu ne nose prvenstveno ambiciju i funkciju, nego nose spremnost na odricanje i žrtvu radeći javne poslove. Pomislite jedno jutro da postoje ljudi koji imaju međusobno povjerenje, i koji ne misle da moraju dugo ostati na funkciji da bi dokazivali svoj patriotizam. Možda griješim, ali ne vidim drugo rješenje. Volio bih da ga vi ponudite.