Bruka

Ako se ne stidiš, radi šta hoćeš!.
Muhamed a.s.

 

Bio sam nekoliko dana pod jačom gripom, i htio-ne htio bio sam „privezan“ za ležaj. U takvoj situaciji još se nekako može pogledati TV, iako nema u tome nečeg korisnog. Sticajem okolnosti dogodila se vanredna/hitna sjednica Skupštine jednog kantona na kojoj su smjenili Vladu tog kantona. I odlučim da pratim cijeli tok sjednice. Ne zbog onog što će se dogoditi, jer to nije bilo interesantno, nego zbog načina na koji će se to dogoditi.

Vladajuća stranka (SDA) i njen glavni koalicioni partner (SBB) vladajuće skupštinske većine odigrali su cjelodnevnu utakmicu pred očima javnosti. Ono što je trebalo trajati najviše dva sata, trajalo je više od deset sati. SDA je od 13 zastupnika ostala na tri, dok je 10 zastupnika imalo drugačiji stav. Iza ovih 10 zastupnika je stajao smijenjeni Predsjednik kantonalnog odbora SDA koji je ujedno i jedan od potpredsjednika SDA BiH ali i Predsjednik sindikalne organizacije rudnika u Banovićima. Nevjerovatno, ali eto istina. Svi oni su još uvijek bili članovi SDA. Predsjednik Kluba zastupnika SDA se upinjao iz petnih žila objasniti stav SDA, i da to što radi 10 zastupnika još uvijek članova SDA je njihova samovolja a ne problem SDA. Uz to, optuživao je koalicijskog partnera SBB da je napustio dogovor sa SDA te da koristi ovu situaciju da preuzme vlast kao ključni igrač. Predsjednik Kluba SBB-a se pravdao da su oni sa onim čiji je broj veći, a 10 zastupnika je veće od tri.

Hele nejse…ovo je prilično dosadno za svakog ko bude ovo čitao. Suština je u tome da se radilo o demonstraciji nezrelosti. Blago rečeno. Može se kazati i da je bilo riječ o potpuno pogrešnom pristupu, a dalje bi se moglo pretpostavjati da je riječ o političkoj lakomislenosti, neznanju ili manipulaciji. Očigledno je da SDA plaća cijenu dugogodišnjeg gomilanja neriješenih unutrastranačkih problema, neprincipijelnih izbora i dogovora, odlaganje redovnog stranačkog Kongresa iz istih razloga…radi „mira u kući“. „Mir u kući“ treba čuvati i kompromise treba praviti ali na zdravim osnovama. Nema kompromisa sa onim što je u osnovi pogrešno. I umjesto da SDA izađe i kaže istinu, bez finti i razvlačenja sjednice, ona demonstrira brigu o tome šta će se desiti ako se smijeni Vlada (?), da će se izazvati nestabilnost. A ključni akteri tog procesa upravo dolaze iz SDA. Pitam se zbog čega je toliko teško priznati sopstvenu slabost i poraz. Posebno je tužno bilo posmatrati kako se u ime klubova SDA i SBB za govornicom nadmeću univerzitetski profesori. Nadao sam se iskreno da bar njihovi studenti to ne gledaju.

Uz sve to neki mi prijatelji ovih dana prigovaraju kako će SDA izgubiti. Odgovaram, nema potrebe da branim SDA i ako ne bježim iz SDA. Ne mislim da je problem ako SDA izgubi. Nije prvi puta. To bi bilo drugi puta. Mene brine nedostatak realne vizije, optimistične i realistične ponude za oporavak bh društva i institucija Bosne i Hercegovine od bilo koga. I brine me dobra i koordinirana saradnja onih koji nastavljaju devastaciju bh društva i sprečavaju svako jačanje institucija Bosne i Hercegovine. A SDA bi svakako trebala na dnevni red konačno staviti sopstvenu reformu. Jedan ozbiljan projekat transformacije u modernu političku stranku. Uz ozbiljan i posvećen rad, u naredne dvije godine SDA bi se mogla predstaviti javnosti u svjetlu u kojem je trebala odavno. Ako SDA ne nađe unutarnju snagu za takvo nešto, nadati se da će naći neka druga politička stranka.