Tešanjski dnevnik 18.06.-25.06.2012.

Izložba crteža Ahmeta Hundura Ahme

U organizaciji JU Muzej Tešanj organizovana je izložba crteža Ahmeta Hundura Ahme, akademskog slikara iz Tešnja. Izložba pod nazivom Skice za monografiju grada otvorena je u Eminagića konaku uz prisustvo većeg broja posjetilaca, pa je sam čin otvorenja obavljen ispred ulaza Eminagića konaka. O izložbi i autoru govorio je direktor JU Muzej Jasmin Mandžukić.

Na crtežima su prikazani brojni likovi čaršijskih Tešnjaka, kako onih poznati, tako onih običnih koji su na svoj način obilježili čaršiju.

Ahmet Hundur je uspio dočarati brojna zaboravljena i izbledjela lica, koja na trenutak djeluju stvarna i prisutna. Temelji ovog ciklusa imaju duboku poruku, onu o tome kako je sve prolazno, ali i kako se treba pamtiti i ostaviti trag-zabilježila je između ostalog Sabina Sivić, profesor historije.

 

Ahmet Hundur Ahmo, njegovi crtezi na izložbenom prospektu i otvaranje izložbe

 

Ahmet Hundur Ahmo je samostalni likovni umjetnik koji je imao 47 izložbi u BiH i inostranstvu. Izlagao je u Švajcarskoj, Turskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Mađarskoj.

 

 

Ministar Trhulj u posjeti tešanjskim privrednicima

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH  Erdal Trhulj posjetio je Tešanj gdje su mu domaćini bili tešanjski privrednici i njihov predsjednik Udruženja Osmo Saračević. Sa ministrom je bio i njegov savjetnik Venan Hadžiselimović, inače Tešnjak.

Ministar je posjetio Napredak i Algoja Limpac, a zatim razgovarao sa privrednicima u restoranu Ukus.

Nerma Saračević je ministru prezentirala tešanjsku privredu, a ministar privrednike upoznao sa aktivnostima vlade koja su značajna za privrednike.

Govorio je podsticajnim sredstvima oko 7 500 000 KM ( od 40 000-200 000 KM koja će biti povratna, sa kamatom 1% i grejs periodom od jedne godine). Sredstva će biti dodjeljivana na sasvim drugi način u odnosu na dosadašnju praksu kako bi se izbjeglo stanje da od sredstava nema koristi za koju su namjenjena. Planirana su i sredstva kao pomoć oko otplate kredita u iznosu preko milion maraka. Govorio je i o zakonu u pripremi o međusobnim potraživanjima i načinima da se izvrši poravnavanje dužnika, ali i države i dužnika.

Privrednici su iznosili svoje probleme i tražili pomake u oslobađanju od raznih nameta (od Privrednih komora do Turizma), unutrašnjim dugovima i teškoćama u naplati. Spominjali su i  efikasnost sudova kada su u pitanju dugovanja prema državi, komorama, ali ne i kada su u pitanju dugovanja privrednicima. Predstavnica Limpak je iznijela podatak da im predmet stoji na sudu već 4 godine i još se ne naslućuje termin presude.

 

Ministar Trhulj sa direktorom Napretka Amirom Šišićem u obilasku proizvodnog pogona i u Algoji sa Azrom Delić koja je zamjenjivala odsutnog direktora Senada Medarića

 

 

Ministrica pravde u ZE-DO kantonu Romana Brkić iz Tešnja

 

Nakon raskida koalicije SDA i SDP i uspostave nove većine u kantonalnom parlamentu ZE-DO kantona,  gdje je umjesto SDA-a uspostavljena koalicija SDP i SBB, izvršena je promjena  SDA ministara.

Tešanj je imao jednu ministricu Bernadetu Galijašević koja je bila na čelu  Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport  koja je promjenjena, a dobio je novu iz reda SDP-a  Romanu Brkić, koja je preuzela resor Ministrastva za pravosuđe i upravu.

Romana Brkić je  kćerka Omera Ramića ,udata za Dženaida Brkića iz Tešnja. Nakon završetka Gimnazije u Tešnju završila je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Radila je kao pravni zastupnik u Sunce osiguranju-podružnica Tuzla, zatim kao stručni saradnik kod notara Tomislava Kulića i zadnji posao joj je bio mjesto općinskog pravobranioca općine Usora.

Vrlo dobro govori engleski, a koristi osnovne programske jezike Windows, word, exel i internet. Prošla je 12 stručnih obuka i seminara. Među njima i Međunarodno savjetovanje iz oblasti građanskog i trgovačkog zanastva i pravne prakse, Pravni položaj gradskog građevinskog zemljišta u BiH u organizaciji Pravnog fakulteta u Mostaru, zatim Pravo i praksa u organizaciji USAID-a.

 

 

Promocija knjige Esada Delibašića Osnovi kulturne politike

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je promocija knjige Osnovi kulturne politike autora Esada Delibašića. O knjizi su govorili Suad Huskić i Melida Travančić, a moderator je bio direktor Centra Amir Brka.

 

Melida Travančić, Suad Huskić, Esad Delibašić i Amir Brka, posjetioci

 

Promovirana knjiga nastoji sa svih strana osvijetliti fenomen kulturne politike, s posebnim naglaskom na teorijskom utemeljenju i još više na prakticiranju te politike kao javne politike. Uz definiranje pojma, prikazuju se i modeli, instrumenti i ciljevi kulturne politike; ističe se značaj međunarodne kulturne saradnje i uloga međunarodnih organizacija kulture, i nadasve, problematiziraju se protivrječnosti savremene bh. Kulturne politike. (dio teksta sa pozivnice na promociju).

 

 

Dan tursko-bosanskog prijateljstva

U organizaciji Dječije ambasade iz Tešnja, u saradnji sa Omladinskim ansamblom i podrškom općine Tešanj održan je Dan tursko-bosanskog prijateljstva.  U Eminagića konaku je održana modna revija narodnih nošnji, a zatim i predstva El-Fatih u izvođenju tešanjskih gimnazijalaca.

Uveče na Gradini je održan  koncert  Omladinskog ansambla Tešanj. Programu je prisustvao i predstavnik Turskog kulturnog centra iz Sarajeva.

 

Zbog ambijenta predstava je održana u Eminagića konaku, a prisustvovao je i načelnik Fuad Šišić

 

 

Tešanj nekad i sad:

 

 

Ulica je poznata kao Mala Serava. Sada je to ulica generala Kemala Korajlića. Pretpostavka je da stara fotografija pripada seriji fotografija načinjenih početkom dvadesetih godina prošlog vijeka.

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *