Tešanjski dnevnik 03.07.-09.07. 2012.

Ponavlja li se lanjsko ljeto?  Ponovo paklene vrućine. Novine bilježe najviše temperature u posljednjih 100 godina u BiH. Krenule su i  redukcije vode. Tri dana u sedmici u poslijepodnevnim satima se pojave crni oblaci, grmljavina, ali kiše ni otkud.

U srijedu sam putovao u Sarajevo i od Kaknja do Visokog bio izložen velikom pljusku koji je dugo trajao. Sutradan bio u restoranu Ribnjak u Šijama i opet veliki pljusak. Kako sam poželio da se to i nama desi. U Tešnju nigdje tragova padanja kiše, opet nas zaobišla. Biljke u mojoj bašti su na izdisaju. Vode nema za piće, a kamoli za zaljevanje.

 

Halid Hafizović 1932-2012

 

Umro je Halid Hafizović po mnogo čemu poznat Tešnjak. Halida sam dobro poznavao preko šaha i druženja u kafani penzionera. Zvali smo ga „Čiko“. Od drugih sam saznao za njegovo angažovanje u odbrani od agresije na samom početku u okviru Patriotske lige gdje je obavljao visoke dužnosti. Halid je bio čaršijski čovjek. Radio je različite važne poslove u općinskoj upravi, Zadružnom magazinu i Općinskom štabu teritorijalne odbrane. Bio je, uz Hasu Smailbegovića i Berzada Vilaševića najbolji tešanjski šahista svih vremena. U odnosu i na Hasin i Berzin šah, Halidov je bio drugačiji, nekako romantičarski pa i hazarderski. Kada ima dobru poziciju protiv protivnika koju samo treba privesti kraju, Halid se upuštao u komplikovane, hazarderske kombinacije koje su mogle voditi i u gubitak. Imao je i svoje stalne mušterije. Jedan od njih je bio i dr. Muhidin Aličehajić. Jednog dana sretoh Muhidina pred Penzionerima, sav sretan:

-Pobjedio sam Halida!

Iznenadih se i kada sam ušao u kafanu odmah priupitah Halida kako mu se desilo da ga pobijedi Muhidin koji je bio puno slabiji šahista od njega:

-Jest pobijedio je jednu, ali je rezultat 15:1 za mene!!

Volio je i druženje, bio česti posjetilac gradske kafane. Volio je igrati i karte, remi, ali i poker.  Poslije se posvetio poljoprivredi na imanju u Bobarama i rjetko je navraćao u kafanu na Gornjoj čaršiji.

Iz filma koji je naparavljen povodom 20 godina otpora fašizmu može se vidjeti da je Halid  imao istaknuto mjesto u organizaciji odbrane 1992. godine. Znajući Halidove zasluge neki građani, uz koje sam išao na dženazu, konstatovaše da je Halid trebao biti dostojanstvenije ispraćen. I od saboraca i od građana. Među njegovim saborcima na dženazi zapazih Osmana Brku, Irfana i Ekrema Ljevakovića. Drugih nije bilo ili ih ja nisam vidio, a Tešnjaka (tačno je da je bila velika vrućina) isto tako nedovoljno.

 

 

Kandidat za načelnika općine

 

 

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) na predstojećim lokalnim izborima za načelnika općine je mr. Suad Huskić

Suad Huskić je rođen 1974. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole studirao je na Univerzitetu u Sarajevu i stekao više i visoko obrazovanje na Pedagoškoj akademiji i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U aprilu 2012. godine magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zenici, stekavši zvanje magistra ekonomskih nauka.

Prvi radni angažman i 10 godina radnog iskustva stekao je radeći u obrazovanju. U ime SDA Tešanj obavljao je dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj od 2000. do aprila 2005. godine (biran u dva mandata na lokalnim izborima 2000. i 2004.), a kao namlađi vijećnik u sazivu Općinskog vijeća Tešanj, obavljao je i dužnost Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj. Od 2005. godine zaposlen je u općini Tešanj na poslovima pomoćnika općinskog načelnika na poslovima društvenih djelatnosti, opće uprave, komunalnih poslova i dr.

Projekti na kojima je radio posljednjih godina su: obnova Eminagića konaka, obnova Starog grada (Dizdareva kula, rasvjeta, Obnova velike tabije…), Ured općine Tešanj u Jelahu itd.

Federalno ministarstvo kulture i sporta u 2011. godini dodijelilo mu je Povelju za doprinos u zaštiti kulturnog naslijeđa. Tokom rada dodijeljene su mu zahvalnice i priznanja od Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Srednje tehničke škole Tešanj, SDA Tešanj, NHU Oslonac, Mozaik Sarajevo, KUD Pobjeda Tešanj, KBS Borac Jelah, Sportskog saveza općine Tešanj, Saveza invalida rada i dr. …

U posljednjih 10 godina, osim formalnog obrazovanja, pohađao je niz različitih edukacija u području menadžmenta, strateškog planiranja, projektnog menadžmenta i pripreme projekata za fondove Evropske unije, upravljanja kvalitetom, elektronske uprave itd. Najdirektniji je učesnik u izradi dva aktuelna strateška plana općine Tešanj, a objavio je i nekoliko stručnih i drugih radova.

Tokom rata 92-95 bio je pripadnik Armije BiH. Aktivno se koristi engleskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje djece.

 

 

Pobjedini humanitarci

Još je rat trajao kada mi dođe Burdo, sin Milana Nesterovića radnog kolege iz Pobjede. Otac operisan, rijetka krvna grupa, hitno potrebna krv. Sjetih se da je kolega Rifat Džebić bio predsjednik društva davalaca krvi Pobjede. Tražeći ga dođoh do Atifa Terzića i kada mu objasni o čemu se radi reće o čemu se radi on me uputi da tu krvnu grupu imaju samo on, ali da je primio antibiotike i ne smije dat krv, Ismet Pašalić i Vejsić i da trenutno rade u drugoj smjeni. Bilo je već predveče i brzo sam ih pronašao. Bez riječi su ostavili radne mantile i pošli dati krv u bolnicu.

Pobjedini radnici svoj humanizam pokazuju i danas. Njih tridesetak je darivalo svoju krv za spašavanje ljudskih života. Procjena je da su dobrovoljni davaoci Pobjede u zadnjih 30 godina dali 300 l ove dragocjene tečnosti. Svaka čast Pobjedinim radnicima.

.

Ovogodišnji Pobjedini darivaoci krvi

 

Najljepša dvorišta u Tešnju

Izvršen je izbor najljepšeg dvorišta kod pravnih i fizičkih lica za 2012. godinu.

Ove godine izbor je vršen u tri kategorije: fizička lica, pravna lica i javne ustanove ili državne institucije.

 

Dobitnici zajedno sa organizatorima, komisijom i načelnikom Fuadom Šišićem

 

U kategoriji fizička lica naj dvorišta za 2012 godinu:

1.      Čamdžić Satka (priznanje + 450 KM)

2.      Mehičić Mirsada i Aida (priznanje + 300 KM)

3.      Mević Zurijeta (priznanje + 200 KM)

4.       Zeljko Katavic (priznanje + 10 KM)

Satka Čamdžić

 

Te stimulativne nagrade i priznanja:

5.      Brka Nadira i Adem (priznanje + 100 KM)

6.      Hadžan Selva (priznanje + 100 KM)

7.      Karahodžić Šahza (priznanje + 100 KM)

8.      Brka Hamdo (priznanje + 100 KM)

 

U kategoriji pravna lica naj dvorišta za 2012 godinu:

1.      STR „ADO“ (priznanje + 300 Km)

2.      Restoran „UKUS“ (priznanje + 150 KM)

3.      Auto kuća „UNO“  (priznanje + 100 KM)

 

STR Ado

 

U kategoriji javne ustanove naj dvorišta za 2012 godinu:

 

1.      OŠ „Rešad Kadić“ Krndija (priznanje)

2.      OŠ „Mustafa Mulić“ Šije (priznanje)

3.      OŠ „Gazi Ferhad-beg“ Jablanica (priznanje)

4.

 

OŠ Rešad Kadić

 

Manifestaciju je organizovalo udruženje „EKO-MLADI“ uz finansijsku podršku općine Tešanj a sve u sklopu ovog projekta, a ista je održana u restoranu UKUS u Bukvi u prelijepom ambijentu uz prisustvo 70-ak učesnika.

 

Nagrade i priznanja za prva tri plasirana u sve tri kategorije uručio je Načelnik općine Tešanj G-din Fuad Šišić. Stimulativne nagrade i priznanja za 4, 5, 6, 7 i 8 uručio je Predsjednik udruženja „EKO-MLADI“ Plančić Admir, zahvalnice za učesnike koji se nisu plasirali uručio je u ime Komisije Šefket Turalić.

 

 

Marš mira

Bliži se 11. septembar dan genocida i stradanja Srebreničana. Njena  stratišta ovog datuma postaju mjesto gdje se skuplja sve više Bošnjaka, ali i drugih koji žele da izraze počast žrtvama, da prisustvuju dženazi identifikovanih žrtava i da upozore da se ovako što ne više nikom ne dogodi. Već je tradicija da iz Tešnja ide više grupa koje se uključuju u završni čin marša predviđenog za ovu godinu. Cilj su Potočari 11.07. i marš od Nezuka gdje se očekuje oko 8 000 učesnika marša. Trepčaci su već ranije otišli, Jelašani su otišli u subotu ,a  u srijedu je krenula i grupa u organizaciji društva Prijatelji Srebrenice. Ni velike vrućine nisu spriječile ove ljude da pješačenjem dođu do mjesta ukopa žrtava.

 

 

 

Tešanj nekad i sad

 

 

Katolička crkva se ne vidi kao i dio grada zbog, u međuvremenu, izraslog drveća

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *