Tešanjski dnevnik 16.07-23.07.2012.

 Ramazan

Prvi dan posta muslimana u mjesecu Ramazanu ove godine započeo je u petak. Sehur (vrijeme jutarnjeg obroka) je do 3 h 01 minuta, a iftar (večernjeg obroka) u 20h 35min. Paklena je vrućina pa je i kretanja gradom manje. Na jutrošnjoj (petak) pijaci malo posjetilaca, ali i prodavača. Zbog suše nekih proizvoda nema ili ih nema dovoljno.

Stanovnici su se povukli u kuće i smanjili kretanje. Iskušenja posta ove godine su  zaista velika obzirom na dužinu trajanja i velike vrućine. Za vjernike to nije problem. Snaga se iznalazi u vjeri. Znam i one koji su zagazili u devetu deceniju i bez problema izvršavaju ovu islamsku dužnost-farz. Vrijeme iftara obilježio je miris lepina iz tešanjskih pekara. Sav život se u Tešnju prilagodio mjesecu posta.

 

Levha Osmana Morankića

 

Gdje se Tešnjaci mogu osvježiti?

U odnosu na predhone dane malo su noći svježije pa se lakše spava. Međutim, tokom dana sunce nemilosrdno prži. Trava se osušila, a povrće u baštama se suši i jedva održava bez kvalitetnih plodova. Tek u nedjelju ujutru temperatura spade na oko 20°C, a pade i malo kiše nakon dugo vremena. Ove promjene u temperaturi od 15 i više stepeni su postale česta pojava.

 

Krastavac ima još malo zelenih listova, a trava se potpuno osušila

 

Kada dođu ovakve vrućine gdje se osvježiti? Nekada je Tešanj imao bazen na Kiseljaku, a rječica Tešanjka je u Limanu i Zvečaju imala dovoljno dubine da su se djeca kupala. Danas je vrijeme vodenih parkova u kojima je niz sadržaja pa i lijepih bazena za kupanje. Tešanj ih nažalost nema. Na općini imaju dva aktivna bazena. Nalaze se u Jelahu, motelu Holivud, i u Šijama Vodeni park, takodjer  u Tešanjci je Copacobana, opcina Zabljak. Ulaznica u Vodenom parku su 4 KM, a parkiranje 1 KM. u Copacobani je ulaz za odrasle 2,5 KM, a za djecu 1,5 KM.

 

Vodeni park u Šijama i Copacobana u Tešanjci

 

 

Među 100 najvećih firmi u BiH, osam iz Tešnja

Privredna štampa d.o.o Sarajevo realizira već 25 godina projekat 100 najvećih kompanija u BiH. Na spisku največih za 2011. godinu našle su svoje mjesto i firme iz Tešnja.

 

100 najvećih po ukupnom prihodu

 

 

Firma Hifa Petrol d.o.o je sarajevska firma i nalazi se na 36 mjestu. Ipak je tešanjsko prijeklo vlasnika i kompanije.

Na rang listi po izvozu Hifa Oil d.o.o je 12, Mann und Hummel 15.

Na rang listi po neto dobiti Mann und Hummel je 17. a AS d.o.o 20.

Na rang listi 50 srednjih preduzeća nalaze se i četiri firme iz Tešnja. To su Koteks d.o.o na 9. mjestu (Koteks d.o.o je na rang listi po ukupnom prihodu u prvih sto, ali je svrstan u srednja preduzeća), Alpina Bromy d.o.o na 23. mjestu, Saračević d.o.o na 24. mjestu i Belif d.o.o na 49. mjestu.

 

Hifa Oil je na osmom mjestu među 100 najvećih

 

Na rang listi malih preduzeća Artisan d.o.o je na 11. mjestu, a Life oil d.o.o na 13.

Na rang listi tri mala preduzeća po investicijama Life oil d.o.o je na drugom mjestu.

 

 

Kandidat za načelnika općine

Edin Hadžalić

 

Kandidat Stranke za BiH za načelnika općine Tešanj na ovogodišnjim lokalnim izborima je Edin Hadžalić.

Rođen je 09.12.1975. godine u Tešnju od oca Omera i majke Taibe rođene Handžić. Oženjen je i otac dvoje djece. Završio Srednju ekonomsku školu, student Ekonomskog fakulteta, škola visokog menadžmenta Gradiška. Poslije Dejtonskog sporazuma radio u MUP-u, od 1997 do 1998. gosdine radi kao uposlenik Vojske Federacije BiH. Od 1998. godine do 2004. godine zaposlen u Birou za administrativne poslove , vlasnice Aiše Brkić, a od 2004 do danas radi u firmi Piro promet d.o.o na poslovima direktora firme.Učesnik je rata kao pripadnik 202 Garave brigade od 1993-1995. godine.

 

 

Tešanj nekad i sad:

 

Fotografija iz 1966. godine

 

Danas

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *