Tešanjski dnevnik 06.08.-13.08.2012.

Novi objekti

Tešanj je dobio dva nova objekta. Oni su rezultat državno- privatnog partnerstva. Umjesto straćara , Tešanj su ukrasile dvije lijepe zgrade. Kako to obično biva izgradnju objekata pratili su razni problemi, čak i krivične prijave, čaršijska osporavanja koja su proizilazila iz potrebe političkog suprostavljanja ili one čaršijske: Ne radim ništa za svoj grad, a ko god nešto radi ja ću da kritikujem i da ispričam kako to  treba da bude. Da li je zgrada na Musali stvorila tunel i da li je narušila i grič i Partizan, kako su to neki govorili? Fotografije daju najbolji odgovor.

 

Grič i staru zgradu nekadašnjeg DTV Partizan zamijenila je nova lijepa zgrada uz koju će biti Sportska dvorana i  Opća biblioteka

Zgrada koju su zvali Katanga je nestala, a zamijenio je novi stambeno- poslovni objekat

 

 

Mimber Musale nekad i sad

 

Promocija knjige Usmeno pamćenje i zaborav

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, održana je promocija knjige Usmeno pamćenje i zaborav, krajiška epika i junaci dr Mirsada Kunića. Izdavač knjige je CKO (122 druga po redu). Promocija je održana u okviru manifestacije Ljeto u Tešnju. Po želji autora i organizatora, promocija je posvećena  nedavno preminuloj, akademiku dr. Đenani Buturović, književnici, koja je između ostalih napisala knjige posvećene bošnjačkoj epici: Antologija bošnjačke usmene epike, Usmena epika Bošnjaka, Bosanskomuslimanska usmena epika i druge.

 

Dr. Muhidin Džanko, autor dr. Mirsad Kunić, Amir Brka, posjetioci

 

Mirsad Kunić doktorirao je 2007. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Profesor je na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli. Objavio je 4 knjige i više desetina stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Godišnji odmori, vrućina i Ramazan uticali su na neuobičajeno malu posjetu.

 

 

Golubovi ponovo na Gornjoj čaršiji

Nekada su jata golubova slijetala na Gornju čaršiju, a onda ih poslije rata nestade. Ne bih to ni zapazio, ali se sjetih jednog događaja od prije par godina.  Mahluk je pisao za ovu stranicu pa sam trebao njegov tekst ilustrovati fotografijom goluba. Krenuo sam u potragu, ali nigdje golubova. U tekstu ga zamjeni neka sjenica. Međutim  ,ovih dana ponovo se pojaviše golubovi. Čuo sam da ih neki česti posjetioci Kahve i Penzionera hrane.

 

 

 

Tešanj nekad i sad.

Gornja čaršija nekad:

 

Danas:

 

 

I na slici Miloša Petrovića:

 

 

 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *