Tešanjski dnevnik 03.09-10.09.2012.

Tešanjski satovi

Pojavi se lijep novi sat preko puta poštanske zgrade, dar fabrike MannHummel.

Preko puta novog sata, na poštanskoj zgradi postavljena su tri sata. Nijedan ne radi pa skoro od samog postavljanja, a to je već dugo vremena. Da ne bi starog sata na Sahat-kuli Tešnjaci i ne bi imali javnog sata. Iako je napravljena sredinom 18. stoljeća, a po nekima još  1697. godine sat na Sahat-kuli pokazivao je vrijeme alaturko, a kasnije i danas  ala franko. Imao je samo jedan duži prekid kada su mehanizam tokom drugog svjetskog rata odnijeli Nijemci. Mehanizam je ponovo nabavljen u Beču i eto i danas pokazuje dosta tačno vrijeme.

Novi sat, osim vremena pokazuje i temperaturu, što je veoma važan podatak za građane posebno u ova vremena ljetnih, ali i zimskih ekstremnih vrijednosti. Zato bi sada bilo dobro da se Pošta smiluje i skloni ona svoja tri sata. Kada već ne rade bolje je da ih i nema.

 

Sahat-kula, novi sat i jedan od tri sata na zgradi Pošte

Promocija knjige Ilijaza Dudića

U organizaciji Opće biblioteke Tedšanj održana je promocija knjige Rog i svijeća  Ilijaza Dudića. Promotor knjige je bio autorov profesor prof. Dr. Enver Kazaz, kako Dudić reče blizu po godinama jer se kasno odlučio studirati.

 

Dr. Enver Kazaz, Esmir Bašić i autor Ilijaz Dudić

Ilijaz Dudić je naš sugrađanin koji radi kao profesor bosanskog jezika u Srednjoj tehničkoj školi. Inače je rođen u Međiđi kod Gradačca 1965. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2003. godine.Nagrađene su i izvođene su mu radio drame Vječito proljeće (2000.) i Brak na određeno vrijeme 2001. godine, a objavio je i zbirku pjesama Karta za seciranje.

 

Izložba slika

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje otvorena  je izložba slika pod nazivom Fine form, djela umjetnika podružnice Udruženja likovnih umjetnika BiH Ze-do kantona. Na izložbi su postavljne slike autora: Tomislava Perazića, Mirze Memeldžije, Džemaila Silajdžića, Alena Džinde, Miralema Brkića, Irfana Handukića, Mensura Verlaševića, Mehmeda Klepe, Ahmeta Hundura, Miroslava Šetke i Biljane Vrbić Mačak.

O izloženim radovima i autorima govorio je Miralem Brkić profesor na Gimnaziji i akademski slikar, sam autor slika izložbe.

 

 

Izložbeno-prodajni sajam knjige

Na prostoru ispred zgrade Doma kulture nalaze se štandovi Tri izlagača na Izložbeno prodajnom sajmu knjiga koji će trajati tokom iduće sedmice. Izlagači su: Zalihica iz Sarajeva, Biblioner iz Banja Luke, Begen-ag Zagreb-Sarajevo.

Ovakav sajam je održan i prošle godine.

Jedan od izlagača na sajmu je i Almir Zalihica. Almira Zalihicu znam još od ranije jer bio učesnik kniževnih večeri u organizaciji Centra za kultutu i obrazovanje. Prošle godine sam iskoristio poznastvo pa sam tražio preporuku za knjige koje obrađuju teme koje su moj interes. Izbor na preporuku Almira je bio odličan, nadam se da će biti i ovogodišnji.

Almir Zalihica je rođen u Mostaru 1960. godine Završio je studij književnosti. Poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku u listovima i časopisima objavljuje od 1980. godine. Objavio je 17 knjiga i dva udžbenika. Pored toga uredio je i priredio desetine knjiga drugih autora. Glavni je urednik izdavačke kuće Zalihica (istovremeno i štand prodavač u što se možete uvjeriti ako posjetite sajam), član je Društva pisaca BiH , a bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Život i Mak

 

Međunarodni festival folklora

Udruženje građana KUD Pobjeda organizovalo je XI Međunarodni festival folklora Tešanj 2012. Koncert je održan na platou ispred osnovne školeHuso Hodžić, a učestvovala su kulturno umjetnička društva: Svetozar Marković iz Kragujevca, Daire Sarajevo, Igman Hadžići, Jozo Džido-ZuberUsora i Pobjeda Tešanj. Bili su najvljeni i KUD Doboj i Plesni klub Bihać, ali nisu učestvovali u programu. Posjetioci su ispunili prostor platoa, ali i trotoar ulice.

 

 

Memorijalni turniri

Devetog septembra prije 68 godina, partizanske jedinice su oslobodile Tešanj. Hitlerova nacistička Njemačka i njeni kvislinzi sa Balkana, poznatiji kao četnici i ustaše pretrpili su konačan poraz. Ovaj događaj se u Tešnju obilježava kao Dani pobjede nad fašizmom.

Tom prilikom se organizuju razne kulturne,  sportske i druge manifestacije, obiđu se spomenici palim borcima u protekla dva rata.

I ove godine je tako. Pokušao sam prisustvovati i zabilježiti što više događaja.

U subotu ujutro sam otišao do Sportsko- rekreacionog centra. Tamo se igrao već tradicionalni međunarodni rukometni turnir pod nazivom Fuad Prnjavorac Fudo. Turnir je dobio ime po pripadniku Armije BiH i zlatnom ljiljanu Fuadu Prnjavorcu, metalostrugaru bivšem radniku fabrike Pobjedai pripadniku 372 „viteške“ brigade gdje je bio komandant bataljona.

Na turniru su učestvovale ekipe RK Loznica iz Srbije, RK Ub iz Srbije, RK Tuzla iz Tuzle i Bosna TS iz Tešnja.

 

 

Turnir je otvoren utakmicom RK Ub i RK Bosna TS

 

Publiku su predstavljali uglavnom igrači turnira. Ne znam zašto je to tako. Sretnem predsjednika kluba Bosna TS dobro poznatog Čustu koji se sav „razletio“ da sve fukcionira kako treba, a onda se i požalio:

Imali smo i Crvenu Zvezdu na našem turniru i ostavili smo veoma dobar utisak. I mi smo bili gosti RK Ub gdje su nas fantastično dočekali. Međutim ovdje imamo problema. Od opštine smo dobili 1 000 KM, a potrebno je gostima obezbjediti spavanje i hranu. Molili smo tešanjsko udruženje žena, ali nisu imale vremena pa sam angažovao udruženje žena iz Jelaha „Jelašanka“ koje će nam obezbjediti hranu u Lovačkom domu.

 

 

Članice udruženja žena Jelašank: Ljubica Sadiković, Mirsada Mehičić i Ćerka Ribić su zaista pripremile i aranžirale izvanredan ručak za goste

 

Pobijedila je ekipa RK Ub, druga je ekipa Loznice, treća Tuzle, a naši su bili četvrti.

 

U nedjelju na poligonu malih sportova Vukovo otvoren je po prvi put memorialni Paintball turnir Adem Omahić Omaha.

Adem Omahić Omaha je po meni i največa ratna legenda tešanjske odbrane. Znao sam ga lično i za njega me vežu emotivno jake uspomene. Rođen je u Vukovu 1966. godine, saobračajni tehničar, pripadnik 207 viteške brigade i  Zlatni je ljiljan.

Učestvovale su ekipe iz Tešnja, Sarajeva, Doboja, Brčkog i dr.

Igra Paintballa je modernizovana igra Borbe kako smo je mi nazivali u dječačkim danima. Na griču kod sportskog poligona, gdje su išli učenici od četvrtog razreda osnovne škole, krijući se pogađali smo protivnika zamišljenim metkom i riječima stoj. Sada to rade iz oružja koje umjesto metkom protivnika pogađa bojom. Prepreke su vještačke postavljene na poligonu.

Volio bih da je manje ovakvih igara jer podsjećaju na ratna ubijanja. Međutim, za razliku od predhodne ova manifestacija je sasvim drugačije izgledala.

Naime za razliku od rukometnog turnira u Tešnju, gdje nije bilo ni publike niti bilo koga iz općinske vlasti, pa ni kandidata za buduću vlast u Vukovu je bilo i jednih i drugih. Ispred postrojenih ekipa primjetio sam predsjednike partija SBiH i SDA i njihove kandidate za načelnika opčine na sljedećim izborima. Tu su bili i neki članovi sa liste. Priupitah rođaka iz organizacionog odbora za njegove SDP-ovce, a on mi pokaza na cestu iza žičane ograde van stadiona. Tamo je stajao kandidat za načelnika i kandidat za općinsko vijeće.

Prvo je govorio predsjednik organizacionog odbora Hrvić Vahdet, poduzetnik i kandidat na SDA listi, zatim predsjednik Sportskog saveza općine koji takođe dolazi iz SDA i na kraju Šemsudin Mehmedović koji je predsjednik SDA i član Parlamenta BiH  koji je govorio o Ademu Omahiću i odbrani.

Lijevo su sportisti, a nasuprot uglavnom učesnici predizbornih aktivnosti svojih stranaka. Na desnoj fotografiji kandidat za načelnika  SDP-a i kandidat za Vijeće  pratili ceremoniju sa ceste

 

Ono što pada u oči je razlika posjetiocima i ceremoniji otvaranja ova dva skupa koja se ni po čemu ne bi trebala razlikovati, jedino u tome je li jedan Zlatni ljiljan veći borac od onog drugog. Kažu da u vrijeme predizborne aktivnosti svaka manifestacija oboji politikom, a i trava se dijeli na zelenu i onu osušenu crvenkastu.

 

Večer Starog Grada

Udruženje muzičara Alkatmeri organizovalo je muzičko veče na trgu Gornje čaršije ispred Kahve.  Solista Ismet Pašalić i harmonikaš Damir Galijašević i ostali članovi orkestra u lijepo veče pjevali su lijepe pjesme. Šteta što je u isto vrijeme Tešnjake okupirala i TV jer je BiH na nekoliko frontova imala značajna sportska takmičenja jer bi sigurno bilo više posjetilaca.

 

 

 

 

Sajam pčelarstva

Ova godina bila je sušna i veoma nepovoljna za pčelare. Svake godine sam obezbjeđivao med za svoje potrebe od Osme rođaka. Međutim, ove godine posve slab unos pa mi Osmo kao rođaku i stalnom mušteriji dade par tegli. Ovogodišnji, šesti po redu, sajam pčelarstava u Tešnju je bio prilika da se popune kućne potrebe. Ja nabrojah 17 izlagača iz cijele BiH. Pored meda pažnju su izazivali i proizvodi od meda, polena i  propolisa. Kupih i ja nešto od toga, ali ne smijem pokazati Amiru Brki jer bi mi odmah rekao

Kako zdravo živiš i kako se zdravo hraniš ti ćeš zdrav umrijeti.

 

 

 

Ljekovitost meda je poznata, ali prazni novčanici  ne dozvoljavaju da ga i koriste

 

Seminar FMEA metode

U firmi Koteks Tešanj održan je seminar na temu FMEA metode (Analiza mogućih grešaka i uticaja) kao jedan od alata pobočjšanja sistema upravljanja  prema zahtjevima ISO 9001-2008 i obaveznih alata u sistemu autoindusstrije ISO/TS 16949:2002 (2009). Organizator je bio naš sugrađanin Šefket Turalić, sigurno jedan od vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti u BiH. Predavač je bio Zvone Livk, dugogodišnji auditor sistema i konsultant.

Seminar je posječivalo 40 polaznika. Pored domaćina Koteksa na seminaru su učestvovali i zaposlenici iz: Tešnja-FAD, Pobjeda, Koala Paintings, Klaus Lehman Gračanica, FAMOS istocno Sarajevo, RS Metali Virovitica Republika Hrvatska, Fragmat Izolirka Gračanica, Opruge Krajinović Gradačac i Pobjedina livnica iz Turbeta.

Gosti seminara su bili Sead Jahić direktor konsultantske agencije  Idea Co Gračanica i Sanjin Konjhodžić direktor predstavništva Burea Veritas BiH.

 

 Učesnici seminara

 

Tešanj nekad i sad

 

Vatrogasni dom od pedesetih do kraja osamdesetih prošlog vijeka

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *