Tešanjski dnevnik 01.10-06.10.2012

Radovi u gradu

Ovih dana glavne tešanjske ulice su radilišta. Radi se toplovod do Srednjoškolskog centra, uređuju ulice Alije Izetbegovića i braće Pobrić, a toplovodne cijevi u Zvečaju oblažu limom.

JP Toplana d.d Tešanj je 01.10.2012. god. počela sa realizacijom projekta toplifikacije na relaciji Simetrale SŠC. Navedeni projekat je od općeg značaja za lokalnu zajednicu i njegovom realizacijom steći će se uslovi grijanja srednjih škola koju pohađa 2.500 učenika. Dužina vrelovoda iznosi 800 m i njegovim završetkom stvoriće se uslovi za priključenje na jedinstveni sistem grijanja sportske sale, poslovnih i stambenih prostora u ulici Patriotske lige čime bi znatno doprinijeli dostizanju vizije Tešanj-sredina ekološke svijesti, čistoće i reda.

Planirana sredstva za realizaciju navedenog projekta iznose 600.000,00 KM i obezbjeđena su kreditom kod Razvojne banke. Kako navedena sredstva potrebna za realizaciju ovog projekta prevazilaze finansijske mogućnosti Toplane, Općina Tešanj će vršiti sufinansiranje

Sa 50 %. Nosilac realizacije projekta je JP Toplana d.d. Tešanj. Završetak radova se očekuje u novembru 2012.godine.

Ulazak u grad pratile su tri dosta tmurne slike: toplovod centralnog grijanja Gradske toplane, Katanga i Autobuska stanica. Eto, Katanga se riješi, Autobusku stanicu kupio potencijalni investiror, a ovih dana prijatno me iznenadi prekrivanje vrelovoda limom.

Prekrivanje toplovodnih cijevi na ulazu u Zvečaj i kopanje kanala za toplovod od Simetrala do SŠC

Radovi na uređenju trotora i osvjetljena zgrada općine

Tešanjske vode-nastavak

Rifat Kantić mi donese Program sanitarno-tehnička i higijenska sanacija osnovnih manjih, seoskih vodovoda, izvorišta za snabdjevanje vodom školskih objekata i individualnih bunara na području općine Tešanj. Nosilac Programa prof Munib Kučuk, a Rad naručilac posla.

Obrađeno je 50 vrela i bunara i dati prijedlozi sanacije, rezultati mjerenja izdašnosti i rezultati laboratorijskih ispitivanja vode.

Od tešanjskih voda Programom su obuhvačene: Glavura 2-4 l/min, Bešla 4-8 l/min, Kosovac 3-6 l/min, Studenac 4-8 l/min. Prema ispitivanjima voda zadovoljava norme kvaliteta, ali su bakteriološkom kontrolom izolovane bakterije fekalnog porijekla te se naglašava dezinfekcija voda.

Glavura je kao i Kosovac još uvijek veoma izdašno vrelo dok je večinu ostalih ovogodišnja suša skoro ili potpuno presušila. Izvor Dren u Mazurovcu bio je do ove godine potpuno zatrpan. Isak Jabandžić vlasnik firme Madi izvršio je otkop i kaptažu izvora i proveo vodu ispod Toplane sa namjerom izgradnje javne česme.

Čaršijska česma Pejdahovka

Galja u ulici Ali paše Hećimovića Glavura na Guvnima

Korito na Ravnima Salihovka na Guvnima

Baba (zazidana) ulica Tešanjskih brigada, Studenac 2 na Hrvatinovićima odmah iznad prvog

Bukva Dren u Mazurovcu

Šarička u ul. Dr. Muhameda Hadžijahića Mjesto gdje je bio šadrvan

Dijaspora

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca tokom i poslije proteklog rata našao je nove prostore za svoju egzistenciju. Svako od njih ima svoju priču, razloge i motive. Mnogi su protjerani, neki se sklonili od ratnih dejstava, a jedan značajan broj otišao poslioje rata. Vrijeme prolazi djeca odrasla i školovana u drugim zemljama i nemaju interesa da se vrate u domovinu. Roditelji su u stalnoj želji da budu sa djecom, ali i sa zavičajem. Tako se ljeti sve više i duže mogu vidjeti u našim krajevima, a zimi se vračaju djeci. Jedan od onih koji su otišli poslioje rata je i Mahmut Hatkić iz Jelaha. Obradovah se kada me nazvao i planirao sam da se malo duže družimo, ali je ostalo na jednomodlasku kod zajedničkog prijatelja Saliha Mešića i pred odlazak popismo kafu na Jelahu.

Mahmut Hatkić

Mahmut je još prije rata ovladao informacionim tehnologijama. Proveo je rat u Tešnju i onda 2000. godine odlučio da ode u SAD. Nije teško pretpostaviti razloge odlaska i ako ih Mahmut baš i nije puno isticao. Ustav BiH poznaje samo tri naroda i svi drugi koji nemaju jedno nacionalne brakove ne vide sebe i svoju budučnost u takvoj državi. Sa druge strane trebaće puno vremena da se počinju cijeniti stručnajci novih tehnologija kao što je informatička. Otišao je sa porodicom i sada živi u Feniksu na zapadu SAD. Priznat je stručnjak i radi u svom fahu. Mlađa kćerka je izvrstan student i otvara joj se značajna karijera. Međutim u životu je teško sve baš isplanirati. Druga kćerka se ipak vratila jer je ljubav bila jača i sada živi u Jelahu.

Sjedilio smo u Jelahu i pili kafu. Pitam Mahmuta kako ti mi ovdje izgledamo u BiH prateći tvoja tri dolaska 2003, 2007 i sada 2012. godine?

-Razgovarao sam sa više i mladih i starijih ljudi. I ako se vidi puno novo izgrađenih objekata od Kaloševića do Matuzića osjeti se jedna nesigornost ljudi.Svaki put je sve turobnije raspoloženje ljudi. Naravno ima ljudi koji teško žive, ali je zanimljivo da se za odlazak u SAD interesuju i mladi čiji roditelji materijalno sasvim dobro stoje. Mislim da se ambijent u BiH u proteklom periodu mijenja u negativnom smjeru.

Tešanj nekad i sad

1992. godine

Danas

Izbori su u nedjelju. Izborna nadmetanja su završena centralnim skupom SDA na Musali. Pored plakata, građani su imali priliku da im kući, na ulici daju letke sa kandidatima. Najčešće onih kandidata koji dolaze iz tvog komšiluka. TV dijalozi kandidata na lokalnoj televiziji bili su predmet komentarisanja. Međutim ove godine nije bilo one nepodnošljive netolerantnosti kao što je to bili nekih ranijih godina. Prognoze su nezahvalne. Jedno je sigurno bez koalicije nema večine pa će opet biti svakojakog udruživanja, ali to se može komentarisati tek nakon objavljenih rezultata. Obzirom na privatne obaveze dnevnik završavam sa subotom ujutro.

Sa table na Gornjoj čaršiji

H.G.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *