Tešanjski dnevnik 06.10-15.10.2012.

mr. Suad Huskić

Prema nepotpunim podacima Izborne komisije, jer se podaci jos uvijek obrađuju, ali i prema izvorima političkih partija načelnik općine Tešanj sljedeće 4 godine sa ubjedljivom pobjedom će biti mr Suad Huskić. Zvanični podaci Izborne komisije nakon obrađenih 18 655 glasačkih listića (od 37 199 i sa 1080 praznih i nevažećih) Huskić je osvojio 8209 ili 44%. Istovremeno je stranka SDA iz koje dolazi Huskić dobila 7393 ili 41,39 što znači da budući načelnik ima povjerenje i građana koji ne pripadaju njegovoj partiji. Kandidat SDP-a Edin Hasaničević dobio je 5198 glasova ili 27,86 (stranka 27,51%), Edin Hadžalić iz SBiH 2277 ili 12,21% (stranka 1962 ili 10,98), Brka Sejid BPS 1273 ili 6,82% (stranka 1159 ili 6,49%), Mehić Jusuf SBB BiH 975 ili 5,23% (stranka 5,48), Hundur Halid 723 ili 3,88%.

Iz navedenog pregleda je vidljivo da su SDA i SDP neprikosnovene stranke kod Bošnjaka. Ostvarile su ukupno 68,90% glasova. Pobjednici jesu, ali je pravi dobitnik ipak neka od onih malih stranaka sa dva tri zastupnika, taman toliko, koliko je potrebno da se obezbjedi većina u Vijeću. Nema tu nikakvih programskih, ideoloških ili neznam već kakavih traženja sličnosti nego se radi isključivo o trgovini interesima (direktrorskim mjesta u javnim preduzećima i ustanovama i mjestima u upravnim odborima). Neznam šta će na koncu pokazati oni diferencijalni glasovi, ali kako stvari stoje stranci SDA su potrebna dva viječnika za većinu u Općinskom vijeću kako joj se ne bi dogodio prošlogodišnji problem kada je načelnik imao u vijeću većinu sastavljenu od opozicionih stranaka. U prošlom sazivu je to bila stranka BPS, pa obzirom na popunjenost nekih institucija njihovim kadrovima najlakše bilo sa njima praviti većinu, ali ako zatreba SBiH onda će se morati opet praviti kadrovske križaljke u javnim ustanovama i preduzećima.

Suad Huskić je u proteklom mandatu bio prvi saradnik načelnika Šišića i u svojoj kampanji je imao kao moto- kontuniutet. I ako je Šišić, svojim rezultatima ostavio nasljedniku visoke zahtjeve Huskić to sigurno može nastaviti jer je na kraju pokrivao važan sektor u načelnikovom timu.

Fuad Šišić

Imao sam potrebu da o, već bivšem, načelniku napišem nekoliko riječi koje zaslužuje, ali obzirom na izbornu kampanju takav tekst nije imao smisla, jer je i Šišić bio u kampanji kao nosilac liste SDA.

Negdje na samom početku mandata pisao sam na ovom portalu o ličnostima pa sam tako obavio i razgovor sa tada izabranim načelnikom Fuadom Šišićem. Postavljao sam mu razna pitanja, a dva su bila i provokativna. Radilo se o pitanjima, da li će biti revanšizma prema gradu jer sam mislio da je većinske glasove dobio od stanovnika ruralnog dijela općine (što je bila moja neprovjerena informacija jer tada sam se nosio nekom informacijom da SDA nema većinske glasove u gradu i nisam znao da je Šišić osvojio više glasova u Tešnju od konkurenta).

Drugo pitanje je da li će organizovati samo Bajramske prijeme kao načelnik, a ne i za vjerske praznike druga dva konstitutivna naroda.

Za vrijeme svog mandata Šišić je svojim radom dao odgovore ne samo na ova pitanja. Za uređenje grada uradio je više nego iko ispred njega. Koristeći partnerstvo sa privatnim sektorom bez sredstava iz budžeta riješio nas je onih sivih betonskih zidova i umjesto onih netačnih poštanskih satova dobili smo novi moderan sat. U partnerstvu sa privatnim kapitalom izgrađuje se urbanizirana zona Musale na kojoj se već nalaze za sada samo pokrivene zgrade buduće Opće biblioteke i sportske dvorane. Uklonjena je zgrada Katanga, uređena autobuska stajališta. Odluke već postoje i očekuje se izgradnja hotela iduće godine. Osnovan je Muzej, imamo danas šta pokazati na Gradini i u Eminagića konaku.

Devetog septembra načelnik je uručio Zahvalnice saradnivcima i volonterskim savjetnicima

Bajramske prijeme u mandatu Fuada Šišića organizovala je Islamska zajednica što je po meni i jeste prava adresa za ovakve prilike. Tešanj je postao grad čistoče.

Modernizirao je administraciju, uveo procedure i standard upravljanja kvalitetom. On je sam najbolje definisao promjene koje je uveo, a to je da je usluga administracije proizvod i da ga tako treba tretirati. Imao je odlične relacije sa privredom i uvijek je nastojao da lokalna zajednica uradi maksimalno kvalitetno svoj dio posla koji može uticati na rad onih koji stvaraju nove vrijednosti. Prezentirao nas je svijetu na najbolji način. Naši privrednici su svoj posao dobro radili pa je danas Tešanj po mnogo čemu drugačiji od ostatka BiH. U tome velike zasluge ima i načelnik

Fuad Šišić na svom, do jučerašnjem, radnom mjestu

Oni koji me manje znaju pomislit će da ovako afirmativno pišem jer sam bio savjetnik načelnika za strateški razvoj. To moje savjetnikovanje imalo je čudan tok. Nakon onog intervjua Šišić nije bio zlopamtilo pa me je čak angažovao da u planu aktivnosti edukacije saradanika i ja učestvujem jednim izlaganjem na temu Lokalna zajednica i privreda (nisam siguran da je naslov baš ovakav, ali tema jeste). Iznio sam i neke konkretne prijedloge i načelniku rekao da stojim na raspolaganju za realizaciju bez ikakvih obaveza.

Nakon toga me je Fuad Šišić izabrao za savjetnika volontera. Prvo oko čega smo se uhvatili je organizacija jedne institucije koja neće biti birokratska i koja će se baviti poslovima razvoja. Već su oko toga vođene neke rasprave pa se načelnik razišao sa Vijećem (gdje je većina bila opoziciona) oko nekih kadrovskih rješenja. U dogovoru i organizaciji načelnika otišli smo ja i Alagić Ismar u Hrvatsku i tamo u dva grada vidjeli kako to oni rade i kakva iskustva imaju. Napravio sam prijelog organizacije i opisa poslova i uz načelnikove dopune napravili smo prijedlog vijeću. Predložio sam da ja izlažem prijedlog na vijeću smatrajući da ću time izbjeći politička suprostavljanja, nego vijećnike usmjeriti samo na suštinu. Naime osnovni cilj je bio da to ne bude politička institucija nego stručna. U pripremi sam obavio i razgovore sa predsjednicima klubova. Ništa nije pomoglo, vijeće se odlučilo da prihvati sve što smo predložili po pitanju institucije, njene organizacije i sadržaja rada, a onda predsjednici klubova predložili da se iz jedne partije imenuje odmah i direktor. Ja sam onda odustao od bilo kakvog angažovanja, izuzev ako načelnik ocijeni da negdje nešto mogu uraditi.

Na kraju mandata sam bio vođa tima za izradu Strateškog osnova za izradu Strategije općine. Kada je načelnik upriličio devetog septembra sastanak sa saradnicima i kada im je uručio zahvalnice osječao sam se nelagodno da li sam ja tako što i zaslužio. Ipak sam ocijenio da je to volonterski rad i da sam dosta truda uložio u ono malo vremena kada sam bio aktivan pa mogu prihvatiti i ovu zahvalnicu. Sa Šišićem je bilo i to malo vremena zadovoljstvo raditi jer smo veoma brzo dolazili na isto razmišljanje. Možete biti protiv njegove političke pripadnosti, ali mu nemožete osporiti sposobnost i rezultate koje je postigao. Siguran sam da će i novom načelniku, njegovom do jučerašnjem saradniku, biti na pomoći ne samo kao viječnik nego i neko ko mu može pomoći kada mu to zatreba. To bi bilo dobro i za novog načelnika, ali i za Tešanj.

Izložba slika Zdravka Novaka

U organizaciji CKO organizovana je izložba slika Zdravka Novaka iz Tuzle. Učestvovao je i Nijaz Alispahić, a izložbu je otvorio Abdulah Sidran. Izložba je bila tematska. Izloženi su samo portreti.

Amir Brka, Abdulah Sidran, Zdravko Novak i Nijaz Alispahić.

Zdravko Novak je zaista svestran umjetnik, sportista, dizajner. Ovo mu je bila treća treća izložba u Tešnju.

Rođen je 1934. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu i nižu muzičku školu, te pohađao gimnaziju koju je maturirao u Varaždinu. U gimnazijskim se danima počeo baviti tenisom. To je važna činjenica iz njegove biografije, jer Zdravko je potom četiri puta bio teniski prvak Bosne i Hercegovine. Nekoliko godina radio je kao trener i tenisač u Njemačkoj.

U Beogradu je 1964. godine diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Za vrijeme studija svirao je džez sa najpoznatijim beogradskim muzičarima, a jedno vrijeme bio je i stalno zaposlen kao muzičar na RTV Beograd.

Nakon toga vratio se u Tuzlu gdje radi u školi, a zatim u kombinatu Sodaso i u Diti kao dizajner i organizator poslova dizajna. Za mnoga dizajnerska rješenja dobio je brojne nagrade i priznanja. Uz ostalo, Zdravko je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kreirao i onaj poznati znak tešanjske tvornice Unico filteri.

Još kao student počeo je raditi u umjetničkoj obradi metala, a 2001. godine za svoju kreaciju iz ove oblasti dobio je nagradu Collegium artisticum. Slika i crta pejzaže, portrete, apstrakcije, radi tapiserije, a najveće uspjehe dosegnuo je upravo u umjetničkoj obradi metala, u tzv. pavtama.

Snimio je četiri CD-a evergrin i džez muzike na saksofonu i flauti – sa poznatim glazbenicima.

Dobitnik je Plakete grada Tuzle i plakete sportskog društva Sloboda.

Zdravko je sudjelovao na više od 130 kolektivnih izložbi, a ovo je njegova 32 samostalna izložba.

Memorijalni turnir Avdo Rakić Rogo

Kada sam pogledao plakat i pročitao naziv turnira, odnosno ime kome je turnir posvećen, zbilja sam se obradovao. Avdo Rakić radnik Pobjede, veliki borac iz proteklog rata i strastveni zaljubljenik košarke. Igrao je i trenirao mlađe generacije. Krasan čovjek. Ratne rane i šta li još, rano ga odnesoše sa ovog svijeta. Bio je drag čovjek među sugrađanima. Organizatorima memorijalnog turnira svaka pohvala.

Turnir je organizovao KK Gradina, a učestvovali su još KK Teslić, KK Odžak, KK Orlovik Žepče . Pobjednik turnira je KK Odžak.Najbolji igrač turnira Graček Boris KK Teslić.

U poluvremenu finalne utakmice organizovano takmičenje u zakucavanju i

gađanju za tri poena. Pobjednik u zakucavanju je Zukanović Alenko iz KK Gradina , u “tricama” Graček Boris KK Teslić.

Takođe, odigrana je i prijateljska utakmica između pionira KK Gradina Tešanj i KK Findo

KK Gradina, KK Orlovik Žepče, KK Odžak, KK Teslić

Dva sportska događaja po prvi put u Tešnju

U Tešnju je osnovan ragbi klub koji se zove TRK (tešanjski ragbi klub). Osnovan je 21.02.2012. godine. Do sada je odigrao tri utakmice u Vitezu, Buškom jezeru i Derventi. Prvi zvaničan nastup u Tešnju imali su u nedelju. Nastupili su na turniru mladih U-15 do (15 godina) i u seniorskoj konkureciji. Na turniru su nastupile ekipe: Vitez iz Viteza, Gladijator iz Dervente iVariosi iz Nemile.

Trener TRK-a je Safet Ćerim, reprezentativac iz bivše Jugoslavije, danas selektorn ragbi reprezentacije BiH. Inače je ragbi igrao u Zenici, a danas je stanovnik Tešnja. Predsjednik društva je Faruk Hodžić, a zamjenik Smail Medarić.

Ne pratim sve sportske događaje, međutim kada se radi o nekom prvom sportskom događaju trusdim se da ih zabilježim, a rezultati su u drugom planu.

Ekipa TRK-a U15 Safet Ćerim

Obzirom da se ragbi nije počeo igrati u određeno vrijeme jer su Toškovi juniori igrali utakmicu otišao sam u Sportsku dvoranu da vidim svog mladog rođaka Anisa kako igra rukomet za pionire. Kada sam došao tamo dadoše mi podatak da je to prva utakmica pionira RK Bosna TS. Protivnik je Bosna Visoko. Utakmica se igra u okviru lige mladih ZE-DO kantona. Pioniri su djeca rođena 2000 godine.

Pioniri Bosna TS

Nisam utakmicu gledao do kraja ali ono što sam vidio to je da su se naši pioniri mučili sa kontrolom lopte dotle su Visočani pravili prave akcije. Tradicija ipak puno znači. Zato nisam ni pitao za rezultat.

Detalj iz parka

Neki dan sretoh Sidrana na onom drvenom mostu u parku. Kao veliki zaljubljenik šaha primjetio je da su šahovska polja postala dekoracija za klupe u parku, a da ne koriste za igranje šaha. Zašto se ne igra šah u parku?. Jedni kažu tešanjski penzioneri nemaju interesa za ovom lijepom igrom, a drugi da Tešnjaci puno toga traže, a kada ne dobiju ne koriste. Nije to samo sa šahom.

Šahovska polja kao dekoracija

Posjeta sa razlogom

Iskoristio sam boravak u Sarajevu da obiđem Nedžada Lalića. Broj telefon mi dala njegova rodica Nasira Galijašević zaposlenica u CKO. Razlog moje posjete je Nedžadov otac Mehmed koji je bio gradonačelnik kotara tešanjskog između dva svjetska rata.

Nedžad je rođen 1935. godine. Osnovnu školu je završio u Tešnju, Gimnaziju u Doboju. Išao je na Mašinski fakultet, Pedagošku akademiju u Rijeci da bi apsolvirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Radio je u Trudbeniku u Doboju baš u vrijeme kada sam i ja tamo radio pa smo se prisjetili nekih kolega. Od 1973. godine radi u Tvornici svječica u Tešnju kao komercijalni direktor, a od 1978. god. odlazi u centralu Energoinvesta kao koordinator snabdjevanja procesnom opremom. Protekli rat je proveo u Sarajevu sa djecom. Dok mi je pokazivao luster i jedan stolić koji potiču iz njihove kuće u Medakovu primjeti sliku na stolu koju je gledao sa tugom u očima. Kćerka Jasmina je umrla ljetos.

Nedžad i uspomene iz Medakova

Proveo sam dosta vremena u Sarajevu i mislio da znam sve Tešnjake, ali eto nisam imao priliku da prije upoznam Nedžada.

Tešanj nekad i sad

Sa table na Gornjoj čaršiji

H.G.

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *